Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Talianske jazero Lago di Resia a potopený kostol

Lago di Resia a potopený kostol

Lago di Resia a potopený kostol

Umelé jazero Lago di Resia (nemecky Reschensee) sa nachádza v západnej časti Južného Tirolska v Taliansku, cca 3 km južne od Reschenského priesmyku a 3 km východne od horského hrebeňu tvoriaceho hranicu so Švajčiarskom. Ide o najväčšiu vodnú plochu v provincii a najväčšie jazero v Alpách. Preslávilo sa však predovšetkým vežou potopeného kostola zo 14. storočia, ktorá vyčnieva z vody. Keď hladina zmrzne, dá sa k nej dôjsť aj pešo. Podľa povesti tu v zime dokonca počuť kostolné zvony, čo je však zrejme iba nejaké mámenie meluzíny, keďže zvony bolo 18. júla 1950 z veže odstránené. Stalo sa tak týždeň pred demoláciou chrámovej lode a vytvorením priehrady.

Neslávny vznik priehrady

Potreba elektrickej energie pre rozmáhajúci sa priemysel viedla v roku 1920 k plánu spojiť tunajšie jazerá do jedného a vodu využiť ako zásobáreň pre elektráreň. K realizácií sa prikročilo až v roku 1939 s tým, že hladina stúpne o dvadsaťdva metrov. Znamenalo by to zatopenie dedín v oblasti. Ich obyvateľom bolo jednoducho nariadené, že sa musia bez náhrady vysťahovať v záujme posilenie národného priemyslu. Vzhľadom k vtedajšej politickej situácií, kedy bol pri moci fašizmus na čele s Mussolinim, bolo rozumnejšie poslúchnuť. K definitívnemu napusteniu jazera došlo až v roku 1950, keďže druhá svetová vojna realizáciu plánu oddialila. Opustené domy boli pred tým zrovnané so zemou. Dochoval sa iba kostol, ušetrený pre svoju kultúrnu hodnotu. Jeho veža, predstavujúca veľké lákadlo pre turistov, vyčnieva nad hladinuo ako pripomienka obetovania kultúrnych hodnôt ekonomickému záujmu.

Letecký pohľad na potopený kostol

Letecký pohľad na potopený kostol

Zimné radovánky v okolí jazera

Ako už bolo naznačené, v zime jazero obvykle zamrzá, a tak si môžete vychutnať nielen prechádzku k romanticky pôsobiacej veži, ale aj jazdu na korčuliach. Tým, ktorí pred korčuľovaním uprednostňujú lyžovanie, môžeme odporučiť rakúsku obec Nauders, aj keď zjazdovky a lanovky zasahujú až do Talianska a Švajčiarska. Zima v Južnom Tirolsku má čo ponúknuť tým, ktorí milujú aktívnu dovolenku, či už sa jedná o lyžovanie alebo snowboarding v niektorej z mnohých lyžiarskych oblastí, bežecké lyžovanie cez zasneženú krajinu, či chôdzu v snežniciach cez snehobiele pastviny. Pešia turistika po rozprávkovej zimnej krajine je potešením pre telo aj dušu. Ak sa napr. pokryjú snehom lesy a lúky pri Monte San Vigilio nad Lanou, získate ideálne miesto ako pre lyžovanie a sánkovanie, tak pre pešiu turistiku.

Zamrznuté Lago di Resia

Zamrznuté Lago di Resia

Letné aktivity v oblasti

V lete sa okolie hraničného sedla Reschenpass a jazera Lago di resia stáva rajom pre cyklistov a milovníkov horských bicyklov. Či už hľadáte chodníky vhodné pre začiatočníkov, alebo vskutku náročné, v Južnom Tirolsku nájdete všetko, po čom vaše srdce zatúži. Údolia sa tu striedajú s miernymi kopcami a strmými horskými cestami. Trasy vedú cez polia, vinice, sady aj lesy. Hustá sieť cyklochodníkov nad Južným Tirolskom sa neustále rozširuje. Ponúka sa napr. cyklotrasa Bassa Atesina začínajúca v Bolzane, alebo veľmi populárna cyklistická trasa Val Venosta, začínajúca na Passo Resia, hranicou medzi Talianskom a Južným Tirolskom vo výške 1500 m nad morom. Trať obklopuje jazero Resia a poskytuje nádherný výhľad na slávnu kostolnú vežu, pozostatok zatopenej dediny Curon Vecchia.

Cyklochodník okolo jazera

Cyklochodník okolo jazera

Nemusíte byť však nutne cyklistom, aby ste si leto pri Lago di Resia užili. Jazero obklopuje 15 km dlhá promenáda, perfektná pre celodenný výlet. Začiatkom aj koncom vašej prechádzky môže byť dedina Resia al Lago, alebo Curon Venosta, San Valentino, či iné miesto okolo jazera. Klasická trasa Resia - západný breh jazera - priehrada - Curon - Resia meria asi 8 km a zaberie vám až 4 hodiny. Pomerne dlhá prechádzka môže byť vhodná aj pre rodiny s deťmi. V polovici chodníka možno nastúpiť na autobus a vrátiť sa k východiemu bodu. Cesta je ideálne pre kočiariky, keďže chodník je prevažne asfaltový. Dávajte však pozor na prechádzajúcich cyklistov.

Šlapadlá pri Lago di Resia

Šlapadlá pri Lago di Resia

Ďalšie tipy na výlety

Južné Tirolsko vám ponúka širokú škálu zaujímavých výletov. Môžete dať prednosť prechádzke okolo jazera alebo vyraziť do hôr, záleží iba na vás. Po celej oblasti je rozptýlených cez 17 000km chodníkov, predstavujúcich základ pre nezabudnuteľné prázdniny. Okúzli vás predovšetkým panoráma v Dolomitoch, príroda v pohorí Gruppo di Tessa a príjemný pokoj prírodného parku Sciliar.

Prírodný park Sciliar

Prírodný park Sciliar

Ak oblasť navštívite na jar, zdržujte sa skôr v údolí, kde sa príroda prebúdza z dlhého spánku a zalieva lúky morom farebných kvetín.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.