Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Talianska Pisa, to nie je iba šikmá veža!

Turisti z celého sveta jazdia do Pisy, aby videli známu šikmú vežu (Torre pendente) na Námestí zázrakov (Piazza dei Miracoli). Možno pritom ani netušia, že hneď vedľa stojí nádherná katedrála a o kúsoček ďalej prekrásne baptistérium. Tiež som bola prekvapená, koľko pôsobivých stavieb je v okolí. Môžeme sa na ne pozrieť spoločne...

Baptistérium sv. Jána (Battistero di San Giovanni)

Baptistérium, najväčšie v celom Taliansku, je vďaka svojej polohe, veľkosti, materiálu a štýlu v súlade s impozantnou budovou katedrály, ktorá tu stála ešte pred ním. Má sa za to, že ju postavil architekt Deotisalvi. Vo vnútri stavby sa v centrálnej časti nachádza krstiteľnica, ktorú vytvoril Guido da Como (1246) a kazateľňa Nicoly Pisana (1260).

Baptistérium sv. Jána

Baptistérium sv. Jána

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie (Cattedrale Metropolitana Primaziale di Santa Maria Assunta)

Katedrála, ktorej stavba započala v roku 1064, bola postavená v dvoch etapách. V prvej architekt Buscheto vytvoril základy, v druhej fáze potom Rainaldo rozšíril budovu a fasádu. Bohaté a krásne sú dekorácie, ich vývoj sa úzko spája s problematickou históriou, vyznačujúcou sa katastrofálnymi udalosťami, ktoré vyvrcholili požiarom v roku 1595. Na výzdobe sa podieľalo viacero významných osobností, napríklad Giovanni Pisano, ktorý vytvoril krásnu kazateľňu (1302–1310).

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie © Simona Michálková

Šikmá veža (Torre pendente)

Okrem slávnej šikmosti je veža jedinečná a významná aj svojou historickou a umeleckou hodnotou. Neobvyklé je aj jej umiestnenie ďalej od katedrály. Stavba bola zahájená v roku 1173, už krátko nato sa budova začala nakláňať. Práce na nej boli v roku 1185 prerušené a asi až po deväťdesiatich rokoch opäť obnovené. Architekti sa všemožne snažili jej ďalšie nakláňanie mierniť, no od pôvodného projektu museli ustúpiť. V súčasnosti je veža prístupná turistom za 18 € na osobu.

Šikmá veža

Šikmá veža © Simona Michálková

Cintorín (Camposanto)

Cintorín je poslednou významnou pamiatkou na námestí Piazza dei Miracoli. Bol založený v roku 1277 na umiestnenie rímskych sarkofágov, ktoré boli dovtedy rozptýlené po celej katedrále a znovu používané na pochovávanie miestnych šľachticov. Počas 14. storočia, ako sa stavba formovala, boli vnútorné steny zdobené nádhernými freskami, ktoré vytvorili dvaja významní umelci tej doby, Francesco Traini a Bonamico Buffalmacco.

Cintorín (Camposanto), Pisa, Taliansko

Cintorín (Camposanto), Pisa, Taliansko

Múzeum sinopie (Museo delle Sinopie)

Budova, ktorá je v dnešnej dobe domovom Múzea sinopie, bola založená v roku 1257 a navrhnutá tak, aby poskytla útočisko pútnikom, chudobným a chorým ľuďom a nechceným deťom. V dnešnom múzeu sú zachované sinopie, tzn. predbežné kresby a prípravné výkresy k freskám z monumentálneho cintorína. Fresky významných umelcov, ako boli Buffalmacco, Antonio Veneziano nebo Spinello Aretino, kedysi pokrývali steny cintorína, ale boli zničené alebo značne poškodené.

Múzeum sinopie, Pisa, Taliansko

Múzeum sinopie, Pisa, Taliansko

Muzeum katedrály (Museo dell'Opera del Duomo)

Múzeum bolo otvorené v roku 1986 ako výsledok projektu, ktorého cieľom bolo umožniť ľuďom zhliadnuť a pochopiť vývoj umenia v Pise. Jednalo sa najmä o zachytenie vývoja tunajšieho stredovekého sochárstva, ktorého jedinečné diela boli dovtedy rozptýlené na rôznych miestach. Medzi cenné exponáty patria diela Giovanniho Pisana a Nicoly Pisana. Múzeum je dočasne uzatvorené kvôli renovácií.

Museo dell'Opera del Duomo, Pisa

Museo dell'Opera del Duomo, Pisa Joanbanjo

Námestie Piazza dei Miracoli

Námestie je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Piazza dei Miracoli, Pisa, Taliansko

Piazza dei Miracoli, Pisa, Taliansko

Za 8 € na osobu môžete navštíviť baptistérium, cintorín a Múzeum sinopie. Je možné kúpiť si aj vstupenku iba do dvoch z týchto pamiatok za 7 € alebo do jednej za 5 €. Ak si zakúpite akúkoľvek vstupenku, získate zároveň voľný vstup do katedrály. V ponuke je aj Palazzo dell'Opera del Duomo za 5 €, táto vstupenka vám umožní prístup do všetkých výstavných miest.

Padlý anjel na Piazza dei Miracoli

Padlý anjel na Piazza dei Miracoli © Simona Michálková

Ak prahnete po ďalších pamiatkach, zájdite sa pozrieť na námestie Piazza dei Cavalieri, ktoré sa v neskorom stredoveku stalo politickým a administratívnym centrom. V jeho strede stojí socha Cosima I. (1596) od Francavilly. Tiež sa tu nachádza pôsobivá budova Palazzo dei Cavalieri di Santo Stefano (Palazzo della Carovana).

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Taliansko

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Taliansko © Simona Michálková

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.