Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Svätojakubská púť do Santiago de Compostela

Svätojakubská púť do Santiago de Compostela

Svätojakubská púť do Santiago de Compostela

Ak túžite po úteku z každodennej rutiny alebo chcete zažiť niečo naozaj dobrodružného, púť je ideálny spôsob pre obe varianty. Obzvlášť ak táto púť zahŕňa prechádzku dlhú aj pár stoviek kilometrov a prejdete pri nej hneď niekoľko štátov.

Táto konkrétna púť zahŕňa sieť dvanástich pútnických ciest, ktoré spoločne majú jeden a ten istý cieľ – hrob svätého Jakuba Staršieho v katedrále v Santiagu de Compostela. A pre niektorých pútnikov ani tu cesta nekončí. Mnohí pokračujú ďalších sto kilometrov na pobreží do Finistery, čo je miesto z minulosti známe ako koniec sveta. Ak sa na túto cestu vydáte, správny smer si udržíte vďaka moderným značkám v tvare mušlí alebo žltých šípok. Na posledných sto kilometroch je potom navyše niekoľko betónových pätníkov, ktoré okrem značenia cesty tiež ukazujú, koľko kilometrov ešte zostáva do cieľa.

Katedrála v Santiago de Compostela

Katedrála v Santiago de Compostela

Záujem o Svätojakubskú púť má celá Európa

V stredoveku viedli k absolvovaní tejto cesty čisto náboženské pohnútky, veriaci takto vyjadroval svoju zbožnosť, vieru a pokánie, zároveň išlo o akýsi prostriedok na očistenie. V dnešných dňoch je škála dôvodov o dosť pestrejšie - ľudia chcú prekonávať svoje športové výkony, objavovať vzácne pamiatky alebo krásnu a rýchlo sa meniacu krajinu, spoznávať nové kultúry. Za tieto účely zdolávajú cestu pešo, na bicykli, občas aj na koni. Už dlhé roky sa jedná o púť tak obľúbenú, že bola zapísaná aj na zoznam svetového dedičstva UNESCO a značenie je financované z grantov Európskej únie.

Socha pútnika na Svätojakubskej ceste

Socha pútnika na Svätojakubskej ceste

Podľa spôsobu dopravy vás čaká buď sto kilometrov chôdze alebo dvesto kilometrov jazdy na bicykli. Počas cesty potom zbierate pečiatky s dátami - credencial, ktoré sú zaznamenávané dopútnického pasu. O vydanie tejto pútnickej knihy je možné si zažiadať aj v Slovenskej republike. Všetky pečiatky z celej cesty potom tvoria potvrdenie o vykonaní tejto púti. O pútnikoch sa vedú tiež štatistiky a to v Kancelárii pútnikov v Santiagu. Celé putovanie je teda veľmi oficiálne a má svoje pravidlá aj zvyky. Jednou zo spomínaných tradícií púte je pozdrav – Ultreia a Buen camino znamená v preklade niečo ako "maj dobrú cestu".

Pútnické pas s pečiatkami

Pútnické pas s pečiatkami Jane023

Svätojakubská cesta od začiatku až do konca

Tradične sa má cesta začínať z miesta bydliska. V rámci našej krajiny sa dá napríklad na jednu z dvanástich tratí pripojiť z hlavného mesta Bratislavy. Táto trasa začína v Le Puyi a okrem Bratislavy sa na ňu dá pripojiť zo Ženevy alebo Kostnice. Nejedná sa však o výlet na jediný deň, každý pútnik tak musí vyriešiť ubytovanie - v Nemecku, Francúzsku, Portugalsku a Španielsku sú pre pútnikov vytvorené ubytovne spravidla s 25-30 lôžkami, sprchou, malou kuchýňou a niekedy aj práčovňou. Cena v takejto ubytovni sa pohybuje okolo 5-10 euro na noc a to podľa typu konkrétneho typu ubytovne. Všeobecne platí, že obecné ubytovne patrí medzi tie lacnejšie, cirkevné sú väčšinou za dobrovoľný príspevok a súkromné sú drahšie, ale aj luxusnejšie. Otvorené tu býva od 13 do 8 hodín a prenocovanie býva možné pre každého na jednu noc.

Le Puy en Velay, Francie

Le Puy en Velay, Francie

Vystavovanie pútnickej knižky funguje po celý rok, rovnako ako ubytovne. Iba počet otvorených ubytovacích zariadení sa líši podľa sezóny. Počas leta, kedy je záujem turistov maximálny, je otvorené najväčšie množstvo ubytovní. Toto je praktické predovšetkým cez júl a august, kedy sú v Španielsku letné prázdniny. Na všetko sa tu stoja fronty a zohnať v tomto období ubytovanie je veľmi stresujúca záležitosť. Cez zimu je naopak k dispozícii len pár ubytovní, ktoré sú od seba na takú vzdialenosť, ktorá sa dá ujsť. Mimo prázdniny a hlavnú sezónu chodia predovšetkým pútnici, ktorí majú záujem o zaujímavejšie stretnutie. Naraziť môžu na mnoho temperamentných Španielov alebo na iných pútnikov. Pre tieto účely sú najlepšie jarné a jesenné mesiace - apríl, máj, september a potom tiež október. Podľa obdobia sa veľmi líši aj počasie - zatiaľ čo v lete po ceste môžeme namerať až 40 stupňov, v zime na vyšších miestach narazíme na sneh a vytrvalé dažde.

Príklad ubytovne na Svätojakubskej ceste

Príklad ubytovne na Svätojakubskej ceste

Na cestách často stretneme dôchodcov a pretože by aj cesta na bicykli bola pre niektoré z nich dosť náročná, je možné vyberať z viacerých druhov dopravných prostriedkov. Odvážnejší variantom je jazda stopom alebo spolujazda s iným pútnikom na základe predchádzajúcej dohody, bežnejší spôsob je potom využitie diaľkového autobusu alebo vlaku. Rozhodne však stojí za to aspoň kus cesty ujsť. Hory a roviny sa striedajú rovnomerne, najnáročnejšie sú Pyreneje. Prejsť sa môžete po lesných cestičkách, poľnej ceste aj asfaltovej ceste. Malé dedinky, ľudoprázdna krajina a len pár veľkých miest v okolí sú len hŕstkou krás, na ktoré môžete pri púti naraziť.

Púť je možné absolvovať aj na bicykli

Púť je možné absolvovať aj na bicykli

kolektívne stravovanie

Nielen zo zážitkov môže pútnik prežiť, je teda jasné, že je potrebné vyriešiť ešte otázku stravovania. Okrem ubytovní je pre turistov zriadené aj niekoľko reštaurácií, ktoré ponúkajú špeciálne pútnickej menu. Za 10 euro tu dostanete tri chody, pričom jedlo je pestré a chutné. Otvorené býva väčšinou od 19 hodín, preto je lepšie počítať so stravovaním v reštaurácii len večer. Strádať však nebudete ani cez deň - po ceste narazíte hneď na niekoľko obchodíkov s potravinami, v ktorých majú nielen dobrý a kvalitný výber, ale aj veľmi prijateľné ceny. Myslite však na to, že medzi dvanástou a sedemnástu hodinou v niektorých krajinách dodržiavajú popoludňajšiu siestu a v nedeľu býva väčšina obchodíkov zatvorená úplne. Ak cestujete v skupine, alebo si po ceste s ostatnými pútnikmi skupinu vytvoríte, stravovanie bude o to príjemnejšia záležitosť. V podobných skupinách sa varenie rozvrhne medzi členmi a výsledkom potom bývajú skutočné hody.

Tarta de Santiago (Svätojakubský koláč)

Tarta de Santiago (Svätojakubský koláč)

Čím ľahší batoh, tým ľahšia duša pútnika

Toto porekadlo v prípade stokilometrovej púti naozaj platí, zároveň je ale dôležité správne rozvrhnúť, čo všetko do batožiny patrí. Väčšinu nevyhnutnosťou zoženiete v outdoorovom obchode. Základom je ľahký spacák a dobrá obuv - trekové topánky, najlepšie členkové a predovšetkým dobre prešliapnuté. S oblečením skôr šetrite, úplne postačí len pár tričiek, pláštenka a nohavice na chladnejšie aj teplejšie variantu cesty. Samozrejmosťou by potom mali byť silné ponožky a čiapky proti slnku. Z rôznych nástrojov potom nezabudnite pribaliť vreckový nožík a čelovku, opaľovací krém, náplasti na pľuzgiere a fľaša na pitie. Niektorí pútnici nosia tiež malé množstvo pracieho prášku, štipce a štuple do uší - nocovanie s ďalšími tridsiatimi ľuďmi predsa len môže byť so špunty o niečo znesiteľnejšie.

Základom pre púť je kvalitná obuv

Základom pre púť je kvalitná obuv

Batoh samotný by mal byť ľahký a predovšetkým kvalitný, aby pri chôdzi so záťažou príliš netrpel chrbát. K identifikácii potom postačí občiansky preukaz alebo pas. Niektorých turistov stretnete aj s mušlí hrebenatky, teda so symbolom pútnikov. Aj napriek odľahčenej atmosfére tejto cesty rozhodne nezabúdajte na cestovné poistenie, pri podobnom výšľape je pravdepodobnosť poranenia o niečo vyššia ako na bežnej dovolenke. Vidina takto dobrodružnej cesty v rozsahu stoviek kilometrov je lákavá snáď pre všetkých, nie vždy je však z časových, zdravotných, či iných dôvodov realizovateľná. V takom prípade je možné uspokojiť sa s jednoduchšie variantom. Svätojakubská púť je veľmi známou udalosťou a tak sa aj u nás koná a je si možné vybrať z troch variánt pre západné, stredné a východné Slovensko.

Mušle Hrebenatka je symbolom pútnikov

Mušle Hrebenatka je symbolom pútnikov

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.