Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Svadobné zvyky a tradície z celého sveta

Svadba je začiatok nového života

Svadba je začiatok nového života

Snáď každá žena už ako malá plánovala perfektnú svadbu plnú kvetov, jedla, nádherných šiat a priateľov. Existujú však niektoré náležitosti, ktoré už po generácie nesmú chýbať na žiadnej takejto udalosti. Tieto tradície sa líšia snáď v každej krajine, zoznámte sa teraz s tými najvýraznejšími!

Svadba samotná je snáď všetkými kultúrami chápaná ako posvätný rituál prechodu, ktorý sa celkovo skladá z dvoch fáz. V tej prvej sa snúbenci oddelia od doterajšieho života a v rámci druhej etapy prijmú novú rolu, opustia existujúcu rodinu a vytvoria si novú. Celý rituál vyvrcholí práve svadobným obradom a svadbou ako takou, počas ktorej napríklad deti poďakujú rodičom za výchovu a ochranu v detstve. Z JA sa zrazu stane MY a obaja mladomanželia prijmú zodpovednosť za novú rodinu.

Novomanželia

Novomanželia

Európske svadobné zvyky

Aj keď sa to nezdá, na veľmi zaujímavé svadobné tradície môžeme naraziť už v okolitých krajinách. V mnohých ohľadoch sa tradície podobajú tým našim, dá sa však povedať, že naši zahraniční susedia ich posunuli na úplne novú úroveň. Podobne ako u nás, je napríklad aj v Nemecku zvykom rozbíjanie tanierov pre šťastie, za obeť tam však padne omnoho viac kusov riadu, než kedy u nás. Únos nevesty v Rumunsku zahŕňa aspoň dvojdňový útek, inak si muž ženu nezaslúži. Veľmi netradične prebieha oslava manželstva v Albánsku, kedy majú ženích aj nevesta oslavu zvlášť. Žena oslavuje od piatku do nedele, kedy sa u nej vystriedajú priatelia a najbližšia rodina. Muž so svojou rodinou príde na manželkinu oslavu v sobotu večer, zdrží sa tu 3 alebo 4 hodiny, počas ktorých prebehne krájanie torty a prvý tanec. Ženích potom odchádza a svadobnú oslavu si usporiada v nedeľu.

Rumunská svadba

Rumunská svadba

V Írsku je pravidlom, že žiadna žena nesmie na svadbu prísť v zelených šatách – to by prinieslo novomanželom len smolu. Veľmi netradičný je aj predsvadobný zvyk v Škótsku, kde žena rodine budúceho manžela dokazuje svoju lásku priviazaním sa ku stromu. Aby toho poníženia nebolo málo, okoloidúci po nej môžu hádzať vajíčka a odpadky – ešte len tak sa pozná, že je na manželstvo pripravená. O kúsok ďalej, vo Veľkej Británii naopak v tento významný deň uznávajú krásu a eleganciu. Malé družičky v prekrásnych šatách po ceste rozhadzujú kvietky a atmosféru skvele dokreslí kvetinová výzdoba. Flower girls, ako sa týmto malým dievčatkám hovorí, majú podobnú farbu a štýl šiat, ako nevesta. Kvety sú na britskej svadbe veľmi dôležité, pretože predpovedajú krásny a šťastný život novomanželov.

Anglické

Anglické "flower girls"

Úplne jedinečné je vo svadbách Grécko. Svadba je tu špeciálna udalosť, ktorá sa týka naozaj aj tej najvzdialenejšej rodiny a mnohokrát na ňu padne väčšina rodinných úspor. Oslavy sú to naozaj veľké, len pre predstavu, sto ľudí je naozaj málo na typickú grécku svadbu. Rozhodne sa však niet čomu diviť – nepoznám snáď nikoho, kto by sa nechcel pochváliť svojou prekrásnou svadbou v Grécku, trebárs na vrcholku útesu nad azúrovým morom.

Grécke svadby sa slávia vo veľkom

Grécke svadby sa slávia vo veľkom

Svadobné zvyky v Ázii

Presunom na ďalší svetadiel sa dostávame aj na úplne novú úroveň svadobných zvyklostí. Tieto sa však diametrálne líšia od tých európskych. V Indii bude nevesta v červených šatách a ruky bude mať pomaľované hennou. Ornamenty symbolizujúce šťastie, lásku a nádej maľujú spravidla nadaní príbuzní. Tieto zvyky prevládajú vo väčšine hinduistických krajín. Predsvadobné prípravy trvajú väčšinou celý deň a slúžia tak ako tréning na niekoľkohodinový svadobný obrad.

V Indii majú nevesty ruky pomaľované hennou

V Indii majú nevesty ruky pomaľované hennou

Aj tu sú svadby ohromnou udalosťou, pri ktorej hrá veľkú úlohu rituálny oheň a požehnanie od rodičov. Zíde sa až tisíc hostí, ktorí sa spoločne bavia, tancujú a pochutnávajú si na vegetariánskej hostine. Na oslavu takýchto rozmerov mnohokrát padnú všetky rodinné úspory, ale rozhodne to stojí za to. Zaujímavé je, že celý deň prebieha bez podpisovania akýchkoľvek papierov alebo následného hlásenia úradom. Ako dôkaz svadobnej služby stačí svedectvo hostí a fotka z osláv.

Indická svadba prebieha bez podpisov

Indická svadba prebieha bez podpisov

Úplným opakom je priebeh svadby v Japonsku. Obradu sa smie zúčastniť iba najbližšia rodina, pre priateľov je neskôr usporiadaná neformálna oslava. Tradícia v Číne patrí medzi tie extravagantnejšie. Nevesta z oblasti Tujia musí mesiac pred svadbou plakať aspoň hodinu denne a pri tejto činnosti sa k nej pripájajú aj ostatné ženy v rodine. Toto funguje ako príprava na to, že v manželstve nie je všetko len ľahké.

Nevesta z oblasti Tujia musí plakať

Nevesta z oblasti Tujia musí plakať

Svadobné tradície v Afrike

Afrika je kontinent, ktorý rozhodne nepodceňuje prípravy. Tie tu trvajú pokojne aj pol roka, počas ktorého sa stretávajú všetci príbuzní. Výsledkom starostlivého chystanie je nevesta oblečená vo farebných látkach, vo vlasoch má zapletené korálky alebo trblietajúce sa šperky a na hlave má látkový turban. Niektoré africké kmene požadujú účasť postaršej a teda skúsenejšej ženy z dediny pri prvej manželskej noci. V Keni otec opľuje nevestinu hlavu a prsia pred odchodom z dediny, čo je už mnoho rokov považované za akt požehnania. A nakoniec Mauritánia – tunajší muži našli záľubu v ženách plných tvarov, pred svadbou tak musí každá nevesta absolvovať pobyt na tukovej farme. Ženy tam naberú na objeme aj na kráse.

Tradičná juhoafrická svadba

Tradičná juhoafrická svadba © Azekhoria benjamin

A ako je to so svadobnými zvykmi u nás?

Pečenie koláčov, polievka z jedného taniera, rozbíjanie riadu, únos nevesty, odčepčenie – to je len malý zoznam toho, čo všetko sa u nás počas svadobného dňa dodržiavalo. Väčšina týchto tradícií pochádza z pohanskej doby a na veľké množstvo zvykov sa už pozabudlo.

Novomanželská polievka zo spoločného taniera

Novomanželská polievka zo spoločného taniera

Z tých tradícií, ktoré sa dodržiavajú dodnes, patrí medzi najznámejšie hádzanie svadobnej kytice a spoločné krájanie torty. Pri tomto zvyku platí, že ten z partnerov, ktorý má ruku na noži vyššie, má v manželstve navrch. Rovnako tak je už od nepamäti zvykom hádzať po novomanželskom páre ryžu. Tento ryžový dážď po obrade symbolizuje hojnosť. Ďalej každá nevesta nesmie zabudnúť niečo staré, kvôli zachovaniu rodinnej tradície. Niečo nové symbolizuje šťastný začiatok pre novú generáciu. Požičané potom ukazuje, že si novomanželia berú k srdcu rady ostatných a modrá je symbolom vernosti, lásky a múdrosti.

Spoločné krájanie svadobnej torty

Spoločné krájanie svadobnej torty

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.