Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Stovky metrov nad zemou - vyhliadkové veže a plošiny v Rakúsku

Vyhliadkové veže a plošiny v Rakúsku

Vyhliadkové veže a plošiny v Rakúsku

Hľadáte spôsob ako skombinovať poznávaciu a dobrodružnú dovolenku? Vydajte sa do susedného Rakúska, kde si na jednej z mnohých plošín a vyhliadkových veží vychutnáte skvelý výhľad aj neobyčajnú architektúru. Víkend pre dvoch, rodinný výlet, aktívna dovolenka pre seniorov - rakúske Alpy sú vhodné pre všetkých turistov.

Airwalk

Prehliadku plošín môžeme začať v Korutánsku, na najvyššej priehradnej hrádzi Rakúska - Kölnbreinsperre. Na úplnom konci vysokohorskej cesty leží vo výške 1 933 metrov nad morom plošina so sklenenou podlahou, cez ktorú vidíte až na dno stovky metrov hlbokej priepasti. Kovová konštrukcia, sklo a stupňovitá posedenie uprostred už od roku 2010 priamo zvádza k zastaveniu a aspoň chvíľkovému rozhliadnutiu

Airwalk na priehrade Kölnbrein

Airwalk na priehrade Kölnbrein

Pyramidenkogel

Tato drevená rozhľadňa ležiace na rovnomennej hore v Korutánsku je so svojimi sto metrami najvyššou svojho druhu. Vďaka špirálovej konštrukcii má každý turista pri stúpaní možnosť pozorovať prírodu zo všetkých uhlov. A rozhodne je na čo pozerať - prekrásna členitá krajina, hory a jazero Wörthersee. Pokiaľ chcete mať ešte väčší rozhľad, vyjdite panoramatickým výťahom o 70 metrov vyššie a vychutnajte si pohľad na okolie z tej najvyššie položenej vyhliadkovej plošiny. Po takomto rozhľadu si rozhodne zaslúžite tiež štýlovú cestu späť - špeciálnou atrakciou je totiž najvyššia európska vnútorná šmykľavka, po ktorej zídete dole rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu.

Pyramidenkogel pri jazere Wörthersee

Pyramidenkogel pri jazere Wörthersee

5 fingers

V horskom masíve Dachstein nájdete na 400 metrov vysokej skalnej stene celkom 5 konštrukcií pripomínajúcich päť prstov. Každý prst, teda každá lávka, je v inom prevedení - jedna podlaha je zo skla, iná zase nepriehľadná. S výhľadom budete spokojní či už zvolíte ktorýkoľvek variant - ponúka sa vám totiž skvostný pohľad na mesto Hallstatt a Halštatské jazero.

5 fingers

5 fingers

Na vrchole Krippensteinu, kúsok nad lávkami, sa potom nachádza Špirála svetového dedičstva. Má oceľovú konštrukciu, veľa odpočívadiel a možnosť výhľadu na celý región.

Dachstein skywalk

Pod týmto pojmom sa skrývajú hneď tri rôzne atrakcie – vyhliadka, visutý most a schody do prázdna. U ľadovcovej lanovky, vo výške 2 700 metrov nad morom, sa nachádza plošina podobná balkóna s panoramatickým výhľadom do okolia, na vrchy Álp. Schody do prázdna sú len pre odvážnych - ak trpíte na závrate, toto miesto nie je úplne pre vás. Pokiaľ ale výšky vyhľadávate, zoberte odvahu a vydajte sa po 14 úzkych schodíkoch vedúcich na malú plošinu. Atmosféru ešte viac podčiarkne zábradlie celé zo skla.

Schody do prázdna, Dachstein skywalk

Schody do prázdna, Dachstein skywalk

Stoderblick

Ak sa rozhodnete navštíviť dedinku Hinterstoder, môžete sa tešiť na najpodivnejší objekt tejto oblasti - dlhé rameno v červenej oceľovej kocke je hlavnou dominantou krajiny.

Stoderblick v Hinterstoderu

Stoderblick v Hinterstoderu

Glocknerblick

Ďalší podivuhodný objekt, ktorý však rozhodne stojí za návštevu, je tento 140 metrov dlhý visutý most. Guľatá vyhliadková plošina z ocele a dreva je obklopená pestro červenými ramenami. Po celom obvode je priehľadná drôtená mriežka a podlaha je presklená, môžete cez ňu teda vidieť priamo do priepasti.

Glocknerblick

Glocknerblick

Top of Tyrol

Plošina z dreva a ocele sa nachádza na Stubaitalskom ľadovci vo výške 3 210 metrov nad morom. Cesta hore nie je nijako namáhavá, pretože môžete využiť panoramatickú kabínovú lanovku Schaufeljoch. A keď už budete tu, máte to len kúsok do najvyššie položenej reštaurácie Jochdohle.

Top of Tyrol

Top of Tyrol 準建築人手札網站

Orlie hniezdo

A na záver ponúkneme jeden zaujímavý tip ležiaci v tirolskom Rofangebirge. Plošina tvarom pripomína hniezdo orla a ponúka skvelý výhľad na pohorie Rotan, ktoré sa rozprestiera okolo jazera Achensee. Pre väčšie adrenalín sa nechajte vytiahnuť lanovkou AirRofan Skyglider o ďalších niekoľko sto metrov vyššie a po pohľade na všetko, čo okolitá krajina ponúka, zíďte po šmykľavke až k stanici lanovky.

Orlie hniezdo

Orlie hniezdo Gerd Fahrenhorst

Ďalšie vyhliadkové miesta v Rakúsku

V Rakúsku nájdete celé množstvo podobných veží a plošín rôznych typov. Koralle je elegantný, plošiny Big 3 sú na troch rôznych vrcholkoch, Top Mountain Star má na vonkajšej strane stovky Swarovských kryštálov, ktoré sa na slnku prekrásne lesknú. Výber teda rozhodne nebude jednoduchý, ale nech už sa nakoniec vydáte akýmkoľvek smerom, užijete si výhľad, ktorý sa vám navždy vryje do pamäti.

Užite si nezabudnuteľné výhľady

Užite si nezabudnuteľné výhľady

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.