Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Stonehenge: na skok do doby kamennej

Stonehenge je ikonickým symbolom Británie, najznámejšou prehistorickou pamiatkou Európy a jedným z divov sveta, ktorý neprestáva priťahovať pozornosť turistov a odborníkov ani dnes. Pochopiteľne som si jeho návštevu nemohla nechať ujsť.

Stonehenge

Stonehenge

Nachádza sa vo Wiltshire, približne 3 km západne od Amesbury a 13 km severne od Salisbury. Stonehenge bol jednou z mnohých plánovaných zastávok zaujímavého poznávacieho zájazdu, ktorého som sa zúčastnila. Išla som autobusom s cestovnou kanceláriou, takže som sa nemusela o nič starať. Ako sa na miesto dopravím ? A ako sa tam dohovorím svojou biednou angličtinou ? Verte, že všetok stres z podobných otázok z vás opadne, ak sa zveríte do rúk skúsených vodičov a sprievodcov cestovných kancelárií. Autobus vás dovezie až na miesto a po skončení prehliadky vás zas vyzdvihne. Samozrejme je možné sa sem dostať aj vlastným autom alebo napríklad autobusmi súkromných firiem z Londýna či Salisbury. Zájazd s cestovkou však môžem iba vrelo doporučiť. Návšteva Stonehenge nie je sama o sebe zvlášť dlhá ani náročná. Nezaberie vám príliš mnoho času, je teda pochopiteľné, že býva včlenený do programu iba ako chvíľková a oddychová záležitosť.

K Stonehenge autobusom

K Stonehenge autobusom

Otváracia doba býva väčšinou od 9:00 do 19:00 hod. Od 1. júna do 31. augusta je miesto sprístupnené od deviatej až do ôsmej hodiny. Dospelá vstupenka stojí £16.50, detská £9.90. Uvedený cenník je platný od 1. apríla 2017 do 29. marca 2018.

Svetová pamiatková rezervácia Stonehenge dnes stojí ako dôležitý svedok kedysi veľkej civilizácie žijúcej v doby kamennej a bronzovej pred 5000 až 3000 rokmi. Pre ľudí súčasnosti má viacero významov. Niektorí pokladajú Stonehenge za zázrak, jedinečné duchovné miesto a zdroj inšpirácie. Rozpráva sa, že prechádzka okolo kamenného kruhu pôsobí na ľudskú dušu priam magicky a vyvoláva zvláštne pocity. Pravdou je, že vo mne vzbudzovala zmiešané dojmy. Počasie v Anglicku je, ako je známe, nevyspytateľné a to aj v priebehu najkrajšieho mesiaca v roku – mája. Ten deň, keď sa môjmu zraku prvýkrát naskytol dychberúci pohľad na Stonehenge, mi ale rozmarné počasie prialo. Svietilo slnko a teplota bola príjemná, nanešťastie aj pre všadeprítomné chrobáky, ktoré sa magicky zjavili ktovie odkiaľ a neúnavne okupovali moje oblečenie. Pre človeka trpiaceho fóbiami z hmyzu to nie je práve najpríjemnejší zážitok, ale sústreďme sa na ten významný kamenný kruh, kvôli ktorému sme prišli! Ak ste si mysleli, že môžete prísť až k nemu a dotknúť sa niektorého kameňa, aby do vás vstúpila energia výnimočného priestoru, ste bohužiaľ na omyle.

Stonehenge

Stonehenge

To, že Chevy Chase alias Clark Griswold nabúral autom do kameňa a celý kruh zbúral, je samozrejme iba fikcia a vtipná scéna z komédie Prázdniny v Európe. V skutočnosti je Stonehenge z bezpečnostných dôvodov ohradený lanom, a to ešte z pomerne veľkej vzdialenosti. Do tesnej blízkosti kamenného kruhu sa nedostanete. Kúzelná atmosféra miesta na vás máva z úctivej diaľky. Nejeden návštevník by mohol uroniť sklamanú slzu. Ale nebojte sa, že by ste niečo ľutovali. Predsa ste tu naozaj boli! Tu, na tom unikátnom mieste, aké nenájdete nikde na svete! Keď sa rozhliadnete okolo seba, zazriete široké lúky a na nich pasúce sa stáda oviec a tento malebný výhľad vás zahreje pri srdci. V ranných hodinách sa vyhnete návalom turistov a prechádzku okolo Stonehenge si vychutnáte v pokoji a pohode. Na záver prehliadky môžete naviac zavítať do obchodíku so suvenírmi a kúpiť si napr. krásnu snehovú guľu s miniatúrou Stonehenge, ktorá bude zdobiť vašu vitrínu aj po mnohých rokoch a bude vám pripomínať, že ste tam skutočne boli.

Stonehenge

Stonehenge

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.