Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sprievodca po pamiatkach Kyjeva

Kyjev

Kyjev

Hlavné mesto Ukrajiny Kyjev leží na rieke Dneper v severnej časti krajiny, pre ktorú je kultúrnym a hospodárskym centrom. Historické centrum tejto starobylej „matky ruských miest“ zahŕňa mnohé pôsobivé pamätihodnosti, ktoré určite stoja za návštevu.

Chrám sv. Žofie a priľahlé kláštorné budovy, Kyjevskopečerská lavra

Chrám sv. Žofie s priľahlými kláštornými stavbami a Kyjevskopečerská Lavra predstavujú pozoruhodné komplexy kultúrnych pamiatok z obdobia stredoveku a raného novoveku. Dnes sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Chrám sv. Žofie v Kyjeve

Chrám sv. Žofie v Kyjeve

Chrám, ktorý v súčasnosti funguje ako múzeum, je jednou z hlavných pamiatok reprezentujúcich architektonické umenie z počiatku 11. storočia. Zachoval si starodávne interiéry, mozaiky aj fresky. Kláštorné stavby, ktoré ho obklopujú, boli postavené v 17. a 18. storočí v ukrajinskom barokovom štýle. Architektonický súbor zahŕňa zvonicu, metropolitný dom, refektár, bránu Zaborovského, južnú vstupnú vežu aj seminár obklopený kamennou stenou. Kyjevskopečerská Lavra je tiež architektonický súbor kláštorných budov, situovaných na náhornej plošine s výhľadom na pravý breh rieky Dneper. Súčasťou sú kostoly z 11. až 19. storočia, medzi hlavné pamiatky patrí Uspenský chrám, refektár, vysoká zvonica ai.

Detail výzdoby Kyjevskopečerskej lavry

Detail výzdoby Kyjevskopečerskej lavry

Chrám sv. Ondreja

Pravoslávny barokový chrám sv. Ondreja sa nachádza nad pravým brehom rieky Dneper a priťahuje pozornosť vďaka vysokej kupole s bočnými vežami aj elegantnému farebnému vzhľadu. Patrí k najvýznamnejším architektonickým dielam Kyjeva. Päťhlavý krížový chrám postavil v rokoch 1747 až 1753 Bartolomeo Rastrelli, od roku 1968 je tu múzeum. Interiér stavby sa vyznačuje peknou sochárskou výzdobou. Vyniká v ňom najmä klenba nad oltárom a pozlátený ikonostas s vyrezávanými ornamentmi. Podľa legendy bolo kedysi na mieste Dnepra more, ale keď prišiel svätý Ondrej a postavil kríž na horu, kde teraz stojí chrám, more sa prepadlo a schovalo sa pod kopcom. Vnútri chrámu nie sú zvony, pretože pri prvej rane by sa vraj voda prebudila a zaliala celý Kyjev.

Chrám sv. Ondreja v Kyjeve

Chrám sv. Ondreja v Kyjeve

Katedrála sv. Mikuláša

Rímskokatolícka katedrála svätého Mikuláša bola budovaná v rokoch 1899 až 1909 v neogotickom architektonickom štýle podľa projektu architekta S. V. Volonského. Stavba sa realizovala pod vedením slávneho V. Gorodeckého. V 30. rokoch slúžila katedrála ako sklad, neskôr v nej bol archív. Počas druhej svetovej vojny utrpela výrazné škody, ale bola zrekonštruovaná. Od roku 1978 sa tu konajú organové koncerty.

Katedrála sv. Mikuláša v Kyjeve

Katedrála sv. Mikuláša v Kyjeve

Múzeum Michaila Bulgakova

Múzeum bolo založené v roku 1989. Jeho základom sa stala budova, v ktorej spisovateľ kedysi žil. Pôvodne obytný dom, postavený v roku 1888 architektom Gardeninom, dnes pripomína autorov život aj jeho slávnu románovú tvorbu prostredníctvom troch tisíc výstavných predmetov. Na čelnej stene múzea vedľa hlavného vchodu je umiestnená pamätná doska, napravo od vchodu je autorova socha, koncipovaná ako lavička, na ktorej Bulgakov sedí. Turisti sa s ním radi fotografujú.

Múzeum máva otvorené každý deň okrem stredy, a to od 10:00 do 18:00. Iba v pondelok sa začína až od dvanástich hodín.

Socha Michaila Bulgakova

Socha Michaila Bulgakova

Dom s chimérami

Dom s chimérami bol postavený v rokoch 1901 až 1902 populárnym architektom Władysław Horodeckim v secesnom štýle a pomenovaný po chimérách na fasáde. Kuriózna budova je opradená mnohými legendami a zdobia ju okrem iného aj slony, nosorožce, antilopy, žaby, jašterice, orly, hady, dokonca aj krokodíl. Ambiciózny architekt plánoval dom pre svoju rodinu a nechcel, aby v jeho blízkosti stála nejaká ďalšia budova, preto sa rozhodol kúpiť dva pozemky. Od roku 2005 slúži dom ako sídlo prezidenta. Pozostáva zo šiestich poschodí. V dolnom sú stajne, izby pre kočišov, práčovňa, dva apartmány s obývacou izbou, kuchyňou, kúpeľňou a ďalšími izbami. Vo zvyšných poschodiach sú byty. </ P>

Dom s chimérami

Dom s chimérami

Ďalšie významné pamiatky Kyjeva

Kyjev je na ohromujúce stavby a vznešené pamätihodnosti vskutku veľmi bohatý. Nezabudnite počas svojej návštevy na úchvatnú Ukrajinskú národnú operu Tarasa Ševčenka, Zlatú bránu, sochu Matky Vlasti, pomník Bohdana Chmelnického ani na chrámy sv. Vladimíra a Michala.

Zlatá brána v Kyjeve

Zlatá brána v Kyjeve

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.