Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznáte európsku krajinu podľa chutí jej obyvateľov?

Zamýšľali ste sa niekedy počas potuliek cudzími zemami, že každý z vašich viac či menej exotických cieľov je zaujímavý nielen vďaka krásnym pamiatkam a divom Matky prírody? Veľkú inšpiráciu nám môžu priniesť aj chuťové preferencie domorodcov. Chute Slovákov, Talianov, alebo Maďarov sú všeobecne známe. Halušky, pizzu a guláš uhádne väčšina z nás na prvýkrát. Skúste so mnou uhádnuť európsky štát, kam sa nejazdí za gastronomickými zážitkami, ale skôr za umením a uvoľnenou atmosférou.

1. Sladké drievko

Možno ste v detstve takisto rodeľovali svojich kamáratov na tých, ktorí jedli bonbóny zo sladkého drievka a na tých, ktorí okusovali iba sladké farebné okraje. Ja som sa radila skôr do druhej skupiny. V našej tajomnej krajine sladké drievko doslova zbožňujú. Priemerná ročná spotreba bonbónov na jedného obyvateľa je tu 2 kilogramy. To radí túto krajinu medzi svetové veľmoci sladkého drievka. Existujú tu stovky druhov bonbónov s rôznymi príchuťami. Od eukalyptovej, medovej, ovocnej, až po slané špeciality. Veľmi pestrá je aj paleta tvarov zahŕňujúca zvieratká, autíčka, mince, či rozprávkové postavičky. Typickú trpkú chuť dodáva cukrovinkám kyselina zo sladkého drievka, ktorá ma okrem známach liečebných účinkov aj vplyv na zvyšovanie krvného tlaku. Môže tak nahradiť aj tak veľmi obľúbenú kávu.

Bonbóny zo sladkého drievka

Bonbóny zo sladkého drievka

2. Sleď obecný

Sleď obecný, nazývaný aj hering, je najpočetnejšou rybou našej planéty. Hľadaná krajina má bohatú kolóniálnu históriu a je tu teda rozšírená indická aj ázijská kuchyňa. Práve hering však odolal všetkým módnym vlnám. Je to proste klasika a môžete si ho vychutnať v rušných uliciach metropoly, v dedinskej krčme aj v tej najluxusnejšej reštaurácií. Sleď je tesne po vylovení zbavený chrbtice, hlavy a vnútorností a nechá sa odpočívať v náleve zo soli a cibule. Sezóna tejto pochutiny začína v júni, kedy môžete vidieť desiatky miestnych aj turistov s papierovými táckami obloženými žemľou, surovou rybičkou a cibuľou. Tunajší berú skúsene celú rybu, zaklonia hlavu a pochutnajú si na intenzívnej chuti mora a cibule. Turisti si môžu objednať naporcovaného heringa vloženého do čerstvej žemle.

Sleď obecný

Sleď obecný

3. Syry

Nielen sladkým drievkom je preslávená táto malebná krajina. v jednom z tunajších mestečiek sa konajú od začiatku apríla do septembra syrové trhy. Ide síce skôr o divadlo pre turistov, ale to nič nemení na fakte, že tunajšie syry vynikajú skvelou chuťou aj kvalitou. Medzi veľkými bochníkmi sa tu prechádzajú ochutnávači s vývrtkami, ktorými kontrolujú, či je syr dostatočne odležaný. V špecializovaných obchodíkoch si môžete nechať vysvetliť rozdiel medzi syrmi typu gouda, alebo eidam. Gouda je predávaná vo veľkých placatých bochníkoch, zatiaľ čo eidam je podobný guľatému bochníku chleba. Okrem klasických syrov sú k dispozícií aj ochutené verzie. Môžete vyskúšať syr s rascou, bylinkami, peprom, wasabi, arašidmi a pistáciámi. Syry sú tu neoddeliteľnou súčasťou tkamer každého jedla. Pridávajú sa do sendvičov, šalátov, polievok aj hlavných jedál.

Syrové trhy

Syrové trhy

4. Pivo

Pivo je v tejto zemi pomerne drahé a pije sa väčšinou po menších dávkach. V reštaurácií dostanete bežne pohár s obsahom štvrť litru. Penivý mok má v hlavnom meste dokonca aj svoje múzeum. Veľmi svetlé pivo jemnej horkej chuti sa vyrába zo sladového jačmeňa, chmeľu a kvasníc. Jeden z tunajších pivovarov má svoje továrne rozosiate po celom svete.

Pivo

Pivo

5. Špargľa

Nie nadarmo je špargľa prezývaná kráľovskou zeleninou. Krehké zelené, či biele stonky vynikajú pikantnou chuťou aj koktejlom vitamínov. Zatiaľ čo u nás je obľúbenejšou špargľa zelená, v našej tajomnej destinácií uprednostňujú tú bielu. Pripravujú si ju s vynikajúcou omáčkou pripravenou zo žĺtkov, masla, vinného cotu, soli, pepru a citrónovej šťavy.

Špargľa

Špargľa

Spoznali ste o akej zemi je reč? Okrem dobrého jedla tu vynikajú v pestovaní kvetín a vyrábajú tu aj vyhlásené super tmavé kakao. Svoju odpoveď si môžete skontrolovať TU.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.