Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Soľnohradské jazerá

Soľná komora (Salzkammergut)

Soľná komora (Salzkammergut)

Soľná komora (Salzkammergut) je oblasť v strednom Rakúsku, jej južná časť sa rozprestiera v okolí Dachsteinu ​​a Hallstatu a v roku 1997 bola zaradená na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Spoznajte túto výnimočnú krajinu s mimoriadnou históriou, jej svieže lúky, lesy, tradície a hlavne priezračná jazera.

Soľnohradské jazerá

Soľnohradské jazerá tvoria Almsee, Altausseer See, Attersee, Elmsee, Fuschlsee, Gosauseen, Grundlsee, Hallstätter See, Hintersee, Irrsee, Kammersee, Lahngangsee, Langbathseen, Laudachsee, Mondsee, Nussensee, Offensee, Ödensee, Ödseen, Schwarzensee, Toplitzsee, Traunsee, Wildensee a Wolfgangsee.

Najteplejším z nich je Mondsee, voda v tomto jazere dosahuje v lete až 27 °C.

Mondsee

Mondsee

Najhlbším (200 m) je Traunsee, na jeho severnom konci leží centrum turistiky Gmunden.

Zámok Ort v Gmundenu na jazere Traunsee

Zámok Ort v Gmundenu na jazere Traunsee

Za najkrajšie možno považovať Hallstätter See, ktorého okolie je obľúbeným cieľom milovníkov potápania.

Hallstätter See

Hallstätter See

Za návštevu stojí aj romantické Wolfgangsee, najväčšie jazero v Salzbursku.

St. Gilgen a jazero Wolfgangsee

St. Gilgen a jazero Wolfgangsee

Soľná komora na bicykli

Soľná komora láka na viac ako štyridsať rôznych cyklistických výletov pre každý typ bicykla. Spomeňme napríklad cyklotrasu vedúcu údolím Almtal. Východiskovým bodom je traunská cyklotrasa popri meste Wels a cieľovým miestom obec Grünau im Almtal a jazero Almsee. Trasa dlhá asi 57 km zaberie približne 4 hodiny, povrch cesty tvorí asfalt a štrk. Najvhodnejšie obdobia na jej zdolanie sú jar a jeseň. V prvom úseku vedie cyklotrasa údolím Almtal cez mestá Eberstalzell a Pettenbach do Scharnstein. Odporúča sa návšteva múzea Sensenmuseum Geyerhammer, ktoré sa nachádza práve v Scharnsteine.

Cyklotrasy okolo Soľnohradských jazier

Cyklotrasy okolo Soľnohradských jazier

Cyklotrasa Salzkammergut vedie naprieč Soľnú komoru. Počas cesty budete mať veľa príležitostí na zaujímavé zastávky. Chodník vás prevedie okolo trinástich jazier a tiež najkrajšími miestami, ku ktorým patrí napr. mesto festivalov a rodisko W.A. Mozarta Salzburg, Mondsee s farským kostolom, cisárske mestečko Bad Ischl, solivar v Ebensee, termálne kúpele v Bad Aussee a Bad Mitterndorf, Mozartova dedinka St . Gilgen, oblasť svetového dedičstva Hallstatt a iné. Niektoré etapy možno zdolať autobusom, vlakom či loďou. Cyklotrasa dlhá 345 km je okružná a vstup na ňu je možný takmer na ktoromkoľvek z uvedených miest. Väčšina trate je asfaltová, výnimku predstavujú lesné cesty v Bad Mitterndorf – Gössl/Grundlsee a Blaa Alm – Rettenbachalm – Bad Ischl. Na celú cestu je potrebný približne týždeň. Najvhodnejšie mesiace na túto cyklotrasu sú máj, jún, september a október. A aký bicykel potrebujete? Ideálne horský s dvadsaťjeden prevodmi. Cestovné či mestské bicykle s menším počtom prevodov sú kvôli obtiažnosti terénu nevhodné. Čo sa týka ubytovania, to je dostupné takmer po celej trase, okrem júla a augusta by nemal byť problém nájsť ubytovanie aj na jednu noc. V lete si ho ale radšej rezervujte dopredu.

Cyklotrasa Salzkammergut

Cyklotrasa Salzkammergut

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.