Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Skopje, multikultúrna metropola Európy

Turecká pevnosť Kale

Turecká pevnosť Kale

Skopje je hlavné mestom Macedónska, krajiny, ktorá susedí s bájmi opradeným Gréckom, a práve s touto krajinou ho kedysi mnohé spájalo. V staroveku Macedónci preberali grécku kultúru, uctievali rovnakých bohov, a dokonca sa účastnili gréckych olympijských hier. V roku 338 pr.n.l. za Kráľa Filipa II. získali nadvládu nad celým Gréckom. Po smrti jeho syna Alexandra Macedónskeho sa táto veľkolepá ríša zahrňujúca aj Egypt a Perziu bohužiaľ rozpadla.

Od tejto chvíle bola krajina stále pod nadvládou veľkých impérií, čo sa dodnes prejavuje v kultúre aj architektúre krajiny. V dávnych dobách bola súčasťou ríše Rímskej, Byzantskej, Bulharskej, a nakoniec až do 19.storočia zostala pod nadvládou ríše Osmanskej čiže Turkov.

Všeobecne o Skopje

Mesto je rozdelené riekou Vardar na dve časti, ktoré sú odlišné prevažne architektúrou a pôvodom obyvateľstva. Historicky bolo mesto dôležitým obchodným uzlom. Ležalo na križovatke ciest z Belehradu k Egejskému moru a z Dubrovníka do Konštantínopolu. Počiatky Skopje siahajú do doby ríše Rímskej, kedy sa tu nachádzal hrad Scupi (bohužiaľ zničený pri zemetraseniach). Ako už bolo spomenuté v úvode, vládcovia sa v tomto meste po mnoho storočí striedali. V roku 1991 sa Skopje stalo hlavným mestom samostatného štátu Macedónska.

Kamenný most cez rieku Vardar

Kamenný most cez rieku Vardar

Severná časť Skopje

Na sever od rieky sa mesto pýši starou moslimskou časťou s minaretmi a mešitami, najstaršie súčasti v tejto časti pochádzajú zo 14.storočia. Staré mesto, nazývané tiež Čaršija je skvostom pre oko Európana. Aj napriek tomu, že mesto zasiahlo veľké zemetrasenie, túto časť príliš nepostihlo. Nájdeme tu krásne staré domčeky plné obchodíkov so suvenírmi, zlatom a striebrom či malinkých kaviarní a čajovní. V srdci sa ukrýva veľký bazár s orientálnym korením, zeleninou, ovocím a syrmi. V roku 2008 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku zvláštneho významu. Dominantou mesta je turecká pevnosť Kale vybudovaná v 6. storočí. Najkrajšia mešita, ktorú tu nájdeme pochádza z konca 15. storočia – mešita Mustafa Pašu. Z kresťanských pamiatok stojí za návštevu kláštor a kostol Sveti Spas, ktorého podstatná časť sa nachádza v podzemí, Osmani totiž v tej dobe zakazovali, aby akýkoľvek kostol stavbou prevýšil miestne mešity. Nezabudnite navštíviť aj najstarší dom v meste Stara Kukje s reštauráciou.

Mešita Mustafa Pasha

Mešita Mustafa Pasha

Južná časť Skopje

Najstarší kamenný most v Macedónsku, ktorý sa klenie cez rieku Vardar, Vás zavedie na južný breh rieky, kde na Vás dýchne moderná doba – kresťanská časť s pravoslávnymi kostolmi. Tu môžeme navštíviť Macedónske námestie so sochou Alexandra Veľkého (Macedónskeho), ktoré je centrom celého mesta. Skopje sa taktiež stalo rodiskom Matky Terezy, ktorej múzeum nájdeme v blízkosti námestia. Medzi pamätihodnosti patrí aj múzeum mesta Skopje, ktoré sídli v starej staničnej budove. Všimnite si na budove obrovské hodiny, na ktorých je vždy čas 5:17. Dňa 26. júla 1963 zasiahlo mesto práve o tomto čase obrovské zemetrasenie a ručičky na hodinách sa zastavili.

Macedónske námestie v Skopje

Macedónske námestie v Skopje

Okolie Skopje

Ak Vás omrzí mestský zhon a ruch, môžete si v centre mesta požičať bicykel a vydať sa k starému rímskemu akvaduktu z 15.storočia. Jedná sa o jediný zachovaný akvadukt v Macedónsku, ktorý sa skladá z 55 podlubí a meria 388 metrov. Asi 15 kilometrov od mesta, v okolitých horách sa nachádza niekoľko starých kláštorov, celé údolie je nazývané Kaňon Matka. Za návštevu stojí ženský kláštor Sv. Bogorodica alebo kostol Sv. Andreja, ktorý leží pri priehrade. Okrem návštevy cirkevných pamiatok tu môžete ochutnať typickú macedónsku kuchyňu v miestnej reštaurácii. V údolí okrem iného môžete splaviť divokú rieku alebo vyskúšať horolezectvo na tunajších skalách.

Rímsky akvadukt neďaleko Skopje

Rímsky akvadukt neďaleko Skopje

Ako sa do Skopje dostanete?

V Skopje sa nachádza medzinárodné letisko. Priame spojenie sem ponúka napríklad Viedeň. Pre väčších dobrodruhov sa ponúka cesta vlakom, ale na tú si vyhraďte minimálne 3 dni. Z Bratislavy budete cestovať do Budapešti, Belehradu a nakoniec úspešne zakončíte cestu v Skopje.

Kaňon Matka v okolí Skopje

Kaňon Matka v okolí Skopje

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.