Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sella Ronda – svetoznáme lyžiarske stredisko v Taliansku

Sella Ronda

Sella Ronda

V predstavách každého lyžiara sa určite nájde obraz, v ktorom brázdi tichou zasneženou krajinou a kochá sa popritom krásnymi panorámami uprostred všadeprítomných hôr a lesov. V reálnom živote potom ďalej myslí na to, aby vybral miesto vhodné pre svoju rodinu, miesto, kde si bude môcť krátiť čas s priateľmi, miesto s veľkým množstvom rozmanitých zjazdoviek. Radi by ste spojili príjemné predstavy s realitou? Potom je návšteva strediska Sella Ronda pre vás to pravé.

Stredisko Sella Ronda patrí medzi obľúbenú lyžiarsku atrakciu už dlho. Na bezmála 250 zjazdovkách o celkovej dĺžke 400 kilometrov môžete za jeden jediný deň obísť horský masív Gruppo del Sella. Na území tohto dnes svetoznámeho strediska sa kedysi rozkladali 4 oddelené lyžiarske areály, ich prepojením vznikla trasa, kde si užijete omnoho viac než iba lyžovanie. Okruh je rozdelený celkovo na 2 trasy – v smere a proti smeru hodinových ručičiek. Vďaka tomu máte istotu, že žiadnu zjazdovku nemusíte prejsť dvakrát, stačí pohodlne obísť naplánovaný okruh.

Ako návštevu Sella Rondy naplánovať?

Pretože sa jedná vrámci Talianska o jediné takto široko prepojené lyžiarske územie, turisti sa mnohokrát oprávnene obávajú davov ostatných návštevníkov na každom kroku. Ak chcete mať zjazdovky prevažne pre seba, je nutné dobre rozvrhnúť nielen obdobie, ale aj konkrétne dni, kedy sem za lyžovaním vyrazíte. Na prejdenie trasy oboma smermi je dobré si vyčleniť dva dni, zdatný lyžiar prejde trasu jedným smerom približne za 4 hodiny. Turisti si väčšinou takto rozvrhnú hneď prvé dva dni turnusu, kým majú dostatok síl. Z toho plynie, že najväčší nával môžme očakávať vždy na začiatku týždňa, naopak v sobotu sa väčšinou menia turnusy a vysoký počet turistov sa zo zjazdoviek presúva do diaľničných kolón.

Val Gardena, Sella Ronda

Val Gardena, Sella Ronda

Čo si na dovolenku v Sella Ronde zabaliť?

Nakoľko je hlavná sezóna tejto destinácie od novembra do apríla, teplé oblečenie a lyžiarska výbava je samozrejmosťou. Na území strediska nájdete cez 200 rôznych lanoviek a rýchlovlekov. K pohodlnému prejdeniu areálu a možnosti čerpať všetky ponúkané služby vám rozhodne pomôže zakúpenie skipasu. Najvýhodnejšia je celodenná vstupenka Dolomity Superski, ktorá dospelého vyjde na 48 Eur, pre deti je cena 34 Eur v sezóne. S týmto skipasom sa vám navyše sprístupní ďalších sto kilometrov zjazdoviek, napríklad Marmolada, Alpe di Siusi a ďalšie. Do batožiny si preto nezabudnite pribaliť dostatok financií na tieto výdaje, alebo sa nebojte spýtať vášho predajcu na zakúpenie zájazdu so skipasom v cene.

Jednotlivé oblasti strediska Sella Ronda

Alta Badia - ideálne miesto tak pre rodiny s deťmi, ako aj pre skúsených lyžiarov. Alta Badia ponúka rozmanité druhy zjazdoviek vo výške nad 1 500 metrov nad morom. Asi najznámejšou zjazdovkou je tu Gran Risa, po ktorej sa tradične každý december jazdí Svetový pohár.

Val Gardena - toto stredisko ide s technikou ruka v ruke - vďaka umelému zasnežovaniu sa jedná o obľúbenú destináciu predovšetkým pre jarné lyžovanie. Užijete si tu toho ale oveľa viac, môžete si tu vyskúšať slalom, bežkovanie, alebo si oddýchnuť a využiť niektorý z mnohých stánkov s drinkami a občerstvením.

Arabba - oblasť ležiaca v nadmorskej výške 3 000 metrov nad morom je pomerne náročná a vhodná pre skúsených lyžiarov. Najvyšší bod Punta di Penia je obľúbeným miestom pre horolezectvo.

Val di Fassa E Carezza - štvrtou a poslednou oblasťou, ktorá tvorí Sella Rundu, je toto stredisko ležiace medzi horskými masívmi Gruppo del Sella a Marmolada.

Lyžovanie v stredisku Sella Ronda

Lyžovanie v stredisku Sella Ronda

Ak ste predsa len prišli aj kvôli iným zážitkom, nielen lyžovaniu, môžete do svojho programu zaradiť aj návštevu okolitých dediniek, lanovkou vyjsť na Marmoladu a prehliadnuť si ľadovec, alebo využiť wellness služby z hotelových ponúk. Či už sa budete pozerať z pohodlia vašej izby, alebo z vrcholku ľadovca, pri peknom počasí si rozhodne nenechajte ujsť pohľad na majestátne vrcholky Dolomít obklopené malými mráčkami – ak sa vám k všetkým zážitkom z lyžovania a výletov naskytne ešte tento dychberúci pohľad, môžem vám zaručiť, že sa do Sella Rondy zamilujete. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.