Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Samnaun – švajčiarsky lyžiarsky raj v bezcolnej zóne

Lyžovanie v Samnaun

Lyžovanie v Samnaun

Slovenskí lyžiari vyrážajú za snehom čoraz častejšie do alpských krajín. Taliansko, Rakúsko, Francúzsko a Švajčiarsko, krajiny, v ktorých o čerstvý prašan nie je núdza, ponúkajú komfortné ubytovanie, výborné služby a príjemné ceny skipasov. Švajčiarske stredisko Samnaun ešte jedno plus: nakupovanie. Samnaun leží v bezcolnej zóne v Južnom Tirolsku a okrem 238 kilometrov zjazdoviek ponúka desiatky obchodov s bezkonkurenčnými cenami.

Lyžovanie v Samnaun

Lyžiarsky a nákupný raj Samnaun leží v zabudnutom údolí obklopenom štítmi ľadovcov. Oficiálne spadá pod švajčiarsky kantón Grissons a trvalo tu žije vyše 800 obyvateľov. Mestečko má nadmorskú výšku 1846 metrov a vedú k nemu cesty plné serpentín, krásnych výhľadov, tunelov a ľadopádov. Samnaun je považovaný za pokojnejšie, skôr rodinné, stredisko. V porovnaní so slávnym St Moritzom alebo Davosom, kde vládne ruch a nočný život a kde Slováci musia siahnuť hlbšie do vrecka, je atmosféra v Samnaun komorná a pohodová. Ani na svahoch nie je plno. Lyžiarska oblasť Samnaun prevádzkuje každý deň v čase od 8 do 16 hodín 44 vlekov a lanoviek, medzi ktorými je aj prvá poschodová lanovka na svete Samnaunský Twinliner.

Samnaunský Twinliner

Samnaunský Twinliner

Okrem 148 kilometrov zjazdoviek strednej obtiažnosti ponúka stredisko 27 kilometrov náročných zjazdov, 49 kilometrov svahov pre začiatočníkov a dokonca 14 kilometrov freeride trás. Najdlhšia zjazdovka meria neskutočných 11 kilometrov a raz do mesiaca sa na nej organizuje nočné lyžovanie pri splne. Pre milovníkov snowboardingu bol otvorený najväčší Fun park v Európe Boarders paradise. Spoznávajte i tradičné alpské športy a presvištite jednou zo sánkarských dráh dole do údolia. Relax a odpočinok po dni plnom športu hľadajte v najvyššie položených kúpeľoch Švajčiarska Alpenquell Erlebnisbad s prírodnou saunou, vírivkou, jaskynným prameňom a masážnou tryskou.

Panoramatická terasa reštaurácie v Samnaun

Panoramatická terasa reštaurácie v Samnaun

Bezcolná zóna v Samnaun

Samnaun široko ďaleko preslávila bezcolná zóna, ktorej vznik má historický podtext. V 19. storočí museli miestni sedliaci od jesene do jari nakupovať všetok tovar v Rakúsku, keďže bola jediná spojnica so švajčiarskymi mestami neprístupná. So zavedením cla sa život v údolí neúnosne predražil, preto požiadali obyvatelia Samnaun švajčiarsku vládu o zrušenie poplatkov v oblasti. Ich prosby boli vyslyšané. S rozvojom cestovného ruchu zažilo mesto boom duty free shopov, v ktorých zoženiete značkový tovar všetkého druhu omnoho lacnejšie než kdekoľvek inde. Ceny sú dokonca nižšie ako v bezcolných zónach na letiskách. Pri nákupe pravých švajčiarskych hodiniek tak ušetríte aj tisíce korún a odveziete si domov luxusný suvenír.

Nákupy v bezcolnej zóne v Samnaun

Nákupy v bezcolnej zóne v Samnaun

01.02.2018 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.