Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Romantická cesta v Nemecku vás prevedie prírodou aj krásnymi mestami

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Turistická trasa nazývaná Romantická cesta (Romantische Straße) vedie z Würzburgu do Fussenu v Bavorsku. Bola otvorená v 50. rokoch 20. storočia v niekdajšej americkej zóne. Dnes je najznámejšou a najobľúbenejšou rekreačnou trasou v Nemecku, preslávenou hlavne medzi japonskými turistami. Ochutnajte miestne pokrmy, načerpajte silu z čistej prírody, navštívte predstavenie pod holým nebom alebo si zahrajte golf!

Romantická cesta ponúka pobyt na čerstvom vzduchu, kultúru a dobré jedlo!

Romantická cesta je dlhá 413 km a vedie cez dvadsať zaujímavých historických miest (Rothenburg ob der Tauber, Augsburg, Landsberg am Lech a.i.), okolo hradov a cez ohromujúce prírodné scenérie na území Bavorska aj Bádenska-Württemberska. Prepája tak krásu prírody a kultúru, ale aj pohostinnosť. Jej názov vyjadruje to, čo mnohí turisti z domova aj zahraničia vnímajú pri pohľade na tunajšie stredoveké mestá či rozprávkový zámok Neuschwanstein v blízkosti Schwangau pri Fussene. A tým je fascinácia a pocit zvláštneho návratu do minulosti. Smerom od severu na juh sa krajina postupne premieňa z malebných údolí riek, úrodnej poľnohospodárskej pôdy, lesov a lúk do dramatickej horskej scenérie. Príďte sa sem potešiť významnými umeleckými podujatiami, všetkými druhmi osláv a výbornou regionálnou kuchyňou!

Zámok Neuschwanstein

Zámok Neuschwanstein

Romantika na bicykli, autom i autobusom

Ak cestujete autom, karavanom alebo motocyklom, jednoducho sledujte hnedé značky, ktoré spájajú jednotlivé mestá pozdĺž trasy. Romantická cesta je kvalitnou rekreačnou trasou, ktorá je značená po celej dĺžke v oboch smeroch. Bohužiaľ v súčasnej dobe sú turistické trasy zahrnuté v navigačných systémoch len veľmi zriedka. Nespoliehajte sa preto len na navigačné pomôcky, ale naozaj radšej sledujte hnedé značky, aby ste sa vyhli stresu a zbytočným komplikáciám. Dostanete sa tak k menej využívaným cestám, na ktorých si budete môcť vychutnávať radosť z rôznorodosti okolitej krajiny a z jazdy naprieč neznámymi a čarovnými dedinami.

Hnedé značenie Romantickej cesty

Hnedé značenie Romantickej cesty

Cyklisti môžu sledovať zelené značky diaľkovej cyklotrasy, dlhej 440 km , ktorá vedie od Würzburgu do Fussenu. Jazda na bicykli pozdĺž Romantickej cesty je bezpochyby fantastickým zážitkom. Len ťažko by ste hľadali intenzívnejší spôsob, ako stráviť jednu z najslávnejších a najobľúbenejších dovoleniek v Nemecku. Umelecké aj prírodné poklady sú na cykloceste zoradené za sebou ako perly na náhrdelníku a čakajú len na to, než sa objavíte. Historické staré mestečká, stredoveké hradby s opevnenými vežami a bránami, barokové pútnické kostoly, rímske opátstva, to všetko a oveľa viac vykúzli úsmev na vašich tvárach.

Hrad Harburg

Hrad Harburg

Modré znaky označujú diaľničnú turistickú trasu. Tá je skutočným pôžitkom pre vodiča. Takmer 500 km prechádza krásnou prírodou a kúzelnými dedinami aj mestami. Objavíte množstvo mimoriadnych a inšpiratívnych pamiatok, ktoré sú stranou od bielej cesty a masovej turistiky. Tiež je dobré vedieť, že pozdĺž Romantickej cesty fungujú od apríla do októbra cestné autobusy, ktoré môžu voziť bicykle. Rezervujte si ich v predstihu a oni vás bezpečne dopravia k vytúženému cieľu či späť do východzieho bodu.

Würzburg

Würzburg

Možnosti ubytovania na Romantickej ceste

Dobre vybavené kempingy na trase ponúkajú návštevníkom stany, karavany aj motorové vozne, skrátka všetko, čo potrebujú k tomu, aby sa ich cesta medzi Würzburgom a Füssen stala vskutku jedinečnou a nezabudnuteľnou. Na výber sú rôzne kempy, napr. Kalte Quelle vo Würzburgu, Lech-Camping v Augsburgu, Ludwigshof am See, Camping Brunnen vo Schwangau a.i. Niektoré mestá, napríklad Rothenburg ob der Tabuer, Feuchtwangen, Dinkelsbühl či Donauwörth, majú k dispozícii mládežnícke ubytovne.

Dinkelsbühl

Dinkelsbühl

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.