Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prehľad Vianočných trhov 2023 v Európe

Trblietavé vianočné svetielka, tradičná remeselná výroba, pečené gaštany a varené víno- popredné vianočné trhy v Európe vás zaručene naladia do sviatočnej pohody. Vydajte sa na víkend do nepoznanej metropoly a odštartujte prázdniny vo veľkom štýle. V tomto článku sa bližšie pozrieme na popredné Vianočné trhy v Európe v roku 2023.  

Adventné zájazdy

Praha, Česká republika

Kedy: 2. december 2023 - 6. január 2024 
Kde: Staromestské námestie 
Webstránka: www.pragueexperience.com 

Ani tento rok si nenechajte ujsť tradičné Vianočné trhy na Staromestskom námestí v Prahe. Čakajú na Vás stánky s ručne vyrábanými ozdobami a tradičnými českými výrobkami.  Popredným lákadlom sú samozrejme pečené gaštany, trdelník, klobásy i varené víno či grog. Pri potulkách dláždenými uličkami si vychutnajte melódie koledníkov, radostný smiech návštevníkov a obdivujte vysoký vianočný stromček zdobený trblietavými ozdobami, ktorý hrdo stojí v srdci námestia. 

Berlín, Nemecko

Kedy: 27. november - 30. december 2023 
Kde: Alexanderplatz 
Webstránka: www.berlin.de 

Berlínske vianočné trhy ponúkajú dokonalú zmes histórie a inovácií, čo z nich robí nevyhnutnú destináciu pre všetkých milovníkov Vianoc. Po zotmení námestie Alexanderplatz ožije oslnivou prehliadkou blikajúcich svetielok na drevených stánkoch zdobených červenou a zelenou farbou. Vo vzduchu je cítiť vôňa čerstvo upečených perníkov a prskajúcich klobás, ktoré sú typické pre nemecké trhy.  

 

Budapešť, Maďarsko 

Kedy: od 24. novembra - 31. decembra 2023 
Kde: Námestie Vorosmarty a námestie Szent István 
Webstránka: www.budapestikaracsony.hu 

Vianočné trhy v Budapešti patria medzi najvyhľadávanejšie v Európe a ani sa nedivíme prečo! Námestia Vörösmarty Square a Szent István Square sa pomocou blikajúcich svetielok a ozdôb premenia na skutočnú zimnú rozprávku. Návštevníci môžu preskúmať tradičné maďarské remeslá, dopriať si miestne pochúťky, ako je trdelník a varené víno, a užiť si živé vystúpenia priamo pred ikonickými pamiatkami Budapešti.  

Viedeň, Rakúsko 

Kedy: od 11. novembra - 26. decembra 2023 
Kde: Rathausplatz a okolie 
Webstránka: www.austria.info 

Už od roku 1296 je Viedeň očarujúcim hostiteľom jedným z najväčších vianočných trhov v Európe. Po celom meste je roztrúsených niekoľko veľkých trhov, z ktorých každý vyžaruje svoje osobité čaro. Najznámejší sa nachádza na námestí Rathausplatz.  Osviežte sa šálkami vareného vína a nechajte svižný vzduch prevoňať povzbudzujúce vône pečených gaštanov a čerstvo upečených praclíkov. Nezabudnite ochutnať miestne varené víno Glühwein.  

Gdansk, Poľsko 

Kedy: od 23. novembra 2023 - 1. januára 2024 
Kde: Hlavné námestie Targ Węglowy, ako aj na uliciach Tkacka a Bogusławskiego 
Webstránka: www.bozonarodzeniowy.pl 

Gdansk, historické prístavné mesto pri Baltskom mori sa počas vianočných sviatkoch premení na jedinečný zážitok. Pripravte sa na očarujúce elfské sprievody, hovoriaceho losa, Snehovou kráľovnú v sprievode melodických koledníkov a rozkošný zážitok z rozprávkovej jazdy na kolotoči. V stánkoch nájdete jedinečné jantárové šperky, keramiku či dokonca upcyklované oblečenie. Doprajte svojim chuťovým pohárikom pestrú paletu svetových lahôdok vrátane tradičných poľských pierogi (pirohy) a lákavých pochúťok, ako sú alsaské palacinky, grécka bougatsa a španielske churros. Uhaste svoj smäd hrnčekom horúcej čokolády, vareného piva alebo aromatického vareného vína. 

Kodaň, Dánsko 

Kedy: Kodaň 3. november – 21. december, Tivoli záhrady 17. november – 31. december 
Kde: Tivoli Gardens 
Webstránka: www.tivoli.dk

Kodaň s pulzujúcim škandinávskym duchom hostí vianočné trhy v jednom z najstarších zábavných parkov na svete- Tivoli. Celý park je zdobený farebnými ornamentami, trblietavými svetlami a slávnostnými girlandami, ktoré vytvárajú atmosféru ako z rozprávky. Ikonický vianočný stromček Tivoli, ozdobený tisíckami svetiel, stojí vysoký uprostred parku a slúži ako ústredný bod. Vôňa pražených mandlí, vareného vína a tradičného dánskeho pečiva napĺňa vzduch a láka návštevníkov, aby si dopriali kulinárske špeciality sezóny. Môžete sa zahriať šálkou gløgg, koreneného a vareného vína, a ochutnať æbleskiver, lahodné guľovité palacinky, ktoré sa často podávajú s práškovým cukrom a džemom. 

Vianoce pri mori

Záhreb, Chorvátsko  

Kedy: 2. december – 7. január 2024 
Kde:  Trg Ban Jelačić, alebo Námestie Bana Jelacic 
Webstránka: https://www.zagreb.hr/en 

Objavte tradičné stánky na Trg Bana Jelačića, zažite korčuľovanie v Tomislavaci, vychutnajte si koncerty na Európskom námestí a zažite živý betlehem pred záhrebskou katedrálou. Ponorte sa do sviatočného ducha a vychutnajte si miestne pochúťky, ako sú sendviče s bravčovou klobásou, kapustnica a štrúdľa (chorvátska jablková štrúdľa), doplnená pohárom obľúbenej rakije. 

Brusel, Belgicko 

Kedy: 24. november - 31. december 2023
Kde: Grand-Place  
Webstránka: https://www.brussels.be 

Slávnosti, ktoré sa môžu pochváliť viac ako 200 drevenými stánkami, krytým klziskom, vysokým ruským kolesom a podmanivým svetelným a zvukovým divadlom osvetľujúcim námestie Grand-Place, ponúkajú nádherné zážitky pre celú rodinu. Doprajte si chrumkavé hranolky s majonézou, tartiflette (francúzsky zemiaky), vyhlásenú belgickú čokoládu čo si wafle ozdobené perličkovým cukrom. Potom preskúmajte očarujúce vianočné stánky s miestne vyrobenými a remeselnými výrobkami. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.