Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prečo ísť lyžovať do Talianska?

Prečo ísť lyžovať do Talianska

Prečo ísť lyžovať do Talianska

Tiež máte pocit, že sotva skončí leto už je načase plánovať zimnú dovolenku? Trávite radi svoje voľno aktívne a z predstavy dovolenky strávenej polihovaním na pláži vám naskakuje husia koža? Potom neváhajte a skúste dať šancu talianskym svahom. Rozhodne nebudete ľutovať.

Taliansko je právom považované za lyžiarsku veľmoc. Môžete si vybrať z 294 lyžiarskych stredísk, disponujúcich viac než 6000 kilometrami upravených zjazdových tratí. Pokiaľ vás neláka rýchla jazda a vietor svištiaci okolo hlavy, potom sú pre vás pripravené stovky kilometrov perfektne upravených bežeckých stôp. A v neposlednej rade aj štýlové kaviarne a bary s opaľovacími terasami.

Dobrá dopravná dostupnosť

Lyžovaniu v Taliansku hraje do kariet veľmi dobrá dopravná dostupnosť. Obľúbené zimné stredisko Marmolada s kvalitnými službami a možnosťou lyžovania na ľadovci je od Bratislavy vzdialené len asi 8 hodín jazdy autom, na ktorej konci vás čakajú široké, nepreľudnené zjazdovky. Príjemným bonusom je, že väčšinu cesty pôjdete po veľmi dobre udržiavaných diaľniciach.

Marmolada

Marmolada

Istota snehu a nádherná príroda

Medzi najnavštevovanejšiu časť talianskych Álp patria Dolomity s najvyšším vrcholom Marmolada, siahajúcim do výšky 3343 m.n.m. Práve tu  môžete vidieť nádhernú pananeskú prírodu, mohutné skalnaté masívy, vrcholky ľadovca aj unikátnu faunu a flóru. S trochou šťastia tu uvidíte svižné kamzíky, či kozorožce zdolávajúce príkre zrázy. Dolomity sú vynimočné aj vďaka vysokému počtu slnečných dní. Nezabudnite si do kufra pribaliť slnečné okuliare a opaľovací krém, budú sa vám určite hodiť. Talianske Alpy ponúkajú aj nastálejšie snehové podmienky. Lyžovať tu môžete s malou letnou pauzou takmer po celý rok. Miestni podnikatelia sa snažia pre svojich klientov pripraviť jedinečné zážitky. K tým patrí napríklad kombinácia lyžovania a jogy, ktorú si môžete vychutnaťv malebnom stredisku Paganella. Ak potrebujete k životu pravidelné dávky adrenalínu, potom neváhajte a vydajte sa do niektorého z Piemontských lyžiarskych rezortov, ktoré siahajú až do výšky 3275 m.n.m. Práve sem sa schádzajú vyznávači freeridingu. Rodiny s deťmi a menej zdatní lyžiari ocenia pohodové ležovanie vo Furlansko - Julskom Benátsku. Väčšinou tu narazíte na davy turistov. Príjemným bonusom sú skipasy pre deti do desiatich rokov zadarmo.

Piemonte

Piemonte

Kvalitné služby

Práve kvalitné lanovky - niektoré vybavené wi-fi, vleky, ubytovanie, ski busy aj stravovacie zariadenia bývajú častým argumentom zimnej dovolenky v Taliansku. Horské hotely a štýlové chaty ponúkajú svojim klientom kvalitný servis aj priateľskú atmosféru. Samozrejmosťou sú požičovne lyží a lyžiarskeho vybavenia, umelé zasnežovanie, strážené parkoviská aj dômyselné prepojenia jednotlivých lyžiarskych stredísk. Väčšina areálov ponúka zvýhodnené skipasy, ktoré majú platnosť v celej oblasti.

Kvalitné lanovky

Kvalitné lanovky

Vynikajúca kuchyňa

Po namáhavých športových výkonoch si telo žiada energiu. Tú môžete načerpať v celej rade viac, či menej luxusných reštaurácií rozosiatych pozdĺž svahu. Vychutnať si môžete klasickú pizzu, cestoviny, alebo niektorú z regionálnych špecialít. Trebárs tirolský knedlík, chrumkavý šalát s plátkami prosciutta a ako dezert nadýchané tiramisu. Nesmie chýbať ani vynikajúca silná káva a pohár dobrého červeného vína.

Báječný výhľad pri chutnom obede

Báječný výhľad pri chutnom obede

Zábava a relaxácia pre deti aj dospelých

Taliani sú známi svojím pozitívnym vzťahom k deťom. Najmenší návštevníci sú v horských strediskách vítaní a všetko je prispôsobené ich potrebám. Od cvičných zjazdoviek, vlekov, lyžiarskych školičiek, až po menu v miestnych reštauráciach. Dospelí si môžu dopriať relaxáciu v saune s výhľadom na horské vrcholy. Oblasť Alta Valtellina, ležiaca v najsevernejšom cípe Lombardie, je preslávená svojími modernými wellness komplexami, využívajúcimi tunajšie termálne pramene. Jednotlivé strediská vymýšľajú pre svojich hosťov aj zaujímavé programy. K tým najobľúbenejším patria nočné pochody s horiacimi fakľami, zjazdy v maskách, trhy s regionálnymi špecialitami, alebo hudobné, či divadelné vystúpenie. Mestečko Livigno, ležiace blízko švajčiarskej hranice, láka na výhodné nákupy. V oblasti je bezcolná zóna, a tak si tu môžete zaobstarať lacnejší alkohol, elektroniku, či parfúmy. Veľmi obľúbený medzi mládežou je miestny snowpark, ktorý je považovaný za jeden z najlepších v Európe.

Zábava a relax po lyžování

Zábava a relax po lyžování

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.