Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Porto, mesto mostov a lahodného vína

Porto v Portugalsku

Porto v Portugalsku

Druhé najväčšie portugalské mesto Porto má všetko, čo si cestovateľ môže priať – cenné historické jadro obkolesené hradbami, tajomné, kľukaté uličky, kiná, kluby, umelecké galérie, obchodné bulváre, slávny futbalový klub, more a v neposlednom rade vynikajúce portské víno.

Pamiatky a zaujímavosti Porta

Historicky cenné jadro mesta obohnané hradbami z 12. a 14. storočia bolo v roku 1996 zapísané na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. To vôbec najkrajšie z Porta sa nachádza v okolí rieky Douro, v oblasti starobylej štvrti Ribeira.

Hradby okolo Porta

Hradby okolo Porta

Ribeira – najznámejšia portská štvrť

Nábrežie rieky Douro nazývané Ribeira je jednou z najkrajších a turisticky najatraktívnejších častí historického centra Porta. Mestská časť Ribeira si stále zachováva ducha dávnych čias, akoby sa jej dnešná moderná, uponáhľaná doba vôbec netýkala. Ľudia tu žijú stále tak nejako po starom, časť ich života prebieha na ulici, kde sa schádzajú, pracujú alebo len tak klebetia. Kľukaté uličky, farebné, vysoké domčeky a veľa kaviarničiek a reštaurácií dokresľujú úžasnú atmosféru pokojného života v blízkosti rieky.

Portská štvrť Ribeira

Portská štvrť Ribeira

Eiffelov most

Jednou z dominánt mesta sú jeho početné oblúkové mosty. Je ich spolu šesť a najslávnejším a tiež najnavštevovanejším je dvojposchodový most Ponte de Dom Luís I. čiže Most Ľudovíta I., vedúci cez rieku Douro. Mohutný železný most oddeľujúci Porto od priľahlej štvrti portského vína Vila Nova Gaia trochu pripomína známu Eiffelovu vežu, tentoraz v polohe naležato. A niet divu, veď bol postavený podľa návrhov samotného Gustava Eiffela.

Eiffelov most v Porte

Eiffelov most v Porte

Modrobiele azulejos

Zaujímavá je aj portugalská architektúra, ktorej typickým prvkom sú modrobiele, ručne maľované kachlice zvanej "azulejos". Týmito kachličkami je nielen v Porte, ale aj v celom Portugalsku ozdobený prakticky každý druhý palác, kostol – menovite napríklad kostol sv. Ildefonsa kúsok od centra, meštiansky dom a dokonca aj budova stanice.

Azulejos v Porte

Azulejos v Porte

Katedrála Nanebovzatia panny Márie – Sé Catedral

Jednou z najvýznamnejších a najstarších pamiatok celého Portugalska je katedrála Sé. Stavba je zmesou rôznych stavebných štýlov, od baroka, cez gotiku až po štýl románsky. Niet divu, budovalo sa tu takmer šesťsto rokov, počas ktorých prechádzali stavebné štýly búrlivým vývojom. Výsledkom je zaujímavá, pre niekoho možno chaotická a ťažko pochopiteľná stavba, ktorá má však svoj nepopierateľný pôvab. Kláštorná a múzejná časť katedrály je spoplatnená, do kostola je vstup voľný.

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Porte

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Porte

Populárne portské víno

Jediné pravé portské víno pochádza práve z Porta, konkrétne z oblasti v okolí rieky Douro. Vinho do Porto je silnejší sladké víno s obsahom alkoholu okolo 20%. Najčastejšie ochutnáte červené, výnimkou ale nie je ani biele alebo ružové portské. Určite si nenechajte ujsť ochutnávku v niektorej z miestnych vinoték či pivníc, kde dostanete na koštovku hneď niekoľko druhov portského.

V Porte nezabudnite ochutnať portské

V Porte nezabudnite ochutnať portské

Ochutnajte niečo z portskej gastronómie

Miestnu špecialitu nazývanú francesinha si rozhodne nenechajte ujsť. Ide o sendvič plnený hovädzím steakom, šunkou a volským okom či klobáskou, prekrytý plátkom roztopeného syra a poliaty omáčkou z piva a bieleho vína. Ako príloha sa podávajú zemiakové hranolky. Divné? Iný kraj, iný mrav. Pokrm na prvý pohľad nepekného vzhľadu však chutí veľmi dobre.

Francesinha

Francesinha

Ak ste milovníkmi sladkostí, skúste obľúbený portugalský zákusok Pastel de nata. Košíček plnený smotanovou krémovou náplňou s príchuťou škorice sa podáva upečený dozlata a posypaný škoricovým cukrom. So šálkou lahodnej, prenikavo voňajúcej kávy s kvapkou Amaretto sa postará o príjemný zážitok pre vaše chuťové bunky.

Pastel de nata

Pastel de nata

Premýšľate, kedy je najvhodnejší čas na výlet do Porta? Kedykoľvek. Porto si zamilujete, nech už ho navštívite v ktoromkoľvek období v roku. Každé z nich vám mesto ukáže v iných farbách a v inej atmosfére.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.