Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Popoluškin zámok Moritzburg

Zámok Moritzburg

Zámok Moritzburg

Zámok Moritzburg, ktorý stojí 14 km severozápadne od Drážďan, všetci dobre poznáme z jednej z našich najobľúbenejších vianočných rozprávok – Tri oriešky pre Popolušku. Vyfoťte sa na pamiatku pri bočnom schodisku, na ktorom Popoluška stratila črievičku. Ale nezabudnite, že na pozretie je tu toho omnoho viac, napr. rozsiahle zbierky s loveckými trofejami, kožené tapety s kresbami alebo slávnostné lôžko pokryté dvoma miliónmi pestrofarebných vtáčích pier. 

Prehliadkové okruhy zámku Moritzburg

Izba vyzdobená vtáčím perím, tzv. Moritzburger Federzimmer, je unikátnym majstrovským dielom. Spomínanú posteľ obdržal August Silný os španelskeho kráľa.

Veľkým lákadlom zámku sú tiež kožené tapety s veľkoformátovými kresbami a ornamentami, ktoré vytvárajú z miestnosti doslova obrázkové knihy. Práve tu nájdete najviac barokových kožených tapiet na svete. Z pôvodných takto upravených šesťdesiatich miestností sa zachovalo jedenásť. Centrom obrazu, zobrazujúceho výjavy z antickej mytológie, je bohyňa lovu Diana.

Pretože Moritzburg je úzko spojený s lovom, nemôžme nespomenúť jednu z najväčších európskych zbierok trofejí. Medzi exponátmi je možné nájsť už vyhynutého veľdaniela a legendárne parohy šesťdesiatšesťtoráka.

Hodovná sieň zámku Moritzburg

Hodovná sieň zámku Moritzburg David Kutschke

Daľšie expozícia, Historisches Porzellanquartier, je zameraná na čínsky, japonský a míšeňský porcelán. Cenné kúsky vystavujú pre návštevníkov v štyroch výstavných priestoroch. 

Zámocký park

Zámocký park bol niekoľkokrát rekonštruovaný. Niekdajšie močiare boli pretvorené na záhradu s Horným veľkým, Dolným veľkým a Zámockým rybníkom. V 19. storočí došlo k výsadbe vzácnych rastlín a podoba miesta nabrala romantický smer. Baroková záhrada potom ostala trochu bokom záujmu a k rozhodnutiu a jej obnove došlo až v roku 1990.

Pri Dolnom veľkom rybníku bol postavená aj zámoček Fasanenschlösschen. Pôvodný jednoposchodový pavilón sa pod vedením architekta Johanna Daniela Shadeho premenil na rokokový dvojposchodový. Bažantí zámoček v čínskom štýle vytvoril centrum veľkej bažantnice. Na rybníku bol ďalej vybudovaný prístav s mólom a maják. Komplex dotvárajú Venušine studne, budovy slúžiace na uskladnenie vtáčích sietí a dvornej kuchyne. 

Maják v záhradách Moritzburg

Maják v záhradách Moritzburg

Otváracia doba a cenník vstupného na zámok Moritzburg

Od apríla do októbra je možné Moritzburg navštíviť denne od 10:00 do 18:00, posledný vstup začína o 17:00.

Zámok Moritzburg z vtáčej perspektívy

Zámok Moritzburg z vtáčej perspektívy

Barokovú výstavu Federzimmer môžete navštíviť za 8 € (znížené vstupné je 4 €). Samotný Federzimmer – izbu zdobenú vtáčím perím – je možné pozrieť za 3,50 € (znížená vstupenka stojí 2 €). Vstupné do bažantieho zámočku Fasanenschlösschen činí 6,50 € (zľavnené 4,50 €). Zakúpiť se dá aj spoločná vstupenka pre barokový zámok a Fasanenschlösschen za 9,50 € (alebo za 5,50 € pri zníženom vstupnom).

Tri oriešky pre popolušku

V období 18.11.2017 - 25.2.2018 môžete navštíviť špeciálnu zimnú výstavu "Tri oriešky pre Popolušku".

Popoluškina črievička na zámku Moritzburg

Popoluškina črievička na zámku Moritzburg

Tipy na výlety v okolí zámku Moritzburg

Okolie dolnosaského loveckého zámočku Moritzburg ponúka množstvo príležitostí k ďalším pekným výletom, napr. do mesta Meißen. V meste, ktoré sa preslávilo najmä porcelánom, sa usporiadúvajú tradičné vianočné trhy. Miestna radnica sa pýši obrovským adventným kalendárom. 

Adventný kalendár z okien radnice v meste Mei

Adventný kalendár z okien radnice v meste Mei

Za pamiatkami a kultúrnymi zážitkami vyrazte do Drážďan, čaká vás tu napr. luteránsky kostol Frauenkirche, zámocký komplex Zwinger so slávnymi múzeami a Galériou starých mistrov alebo Nemecké múzeum hygieny, ktoré máva otvorené od utorka do nedele a počas sviatkov od 10:00 do 18:00. V okolí Drážďan sa to doslova hemží zámkami a hradmi. Tak napríklad zámoček Pillnitz je vzdialený iba asi 15 km od ich centra. Najzaujímavejšia je zrejme tunajšia rozsiahla reprezentatívna sála, vyhlásená kuchyňa, kaplnka a aj miestne múzeum. Vynechať by ste nemali ani barokové záhrady Grossedlitz neďaleko Drážďan, ktoré patria ku skvostom záhradnej architektúry Saska.

Zwinger v Drážďanoch

Zwinger v Drážďanoch

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.