Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pompeje – skamenelé telá

Pompeje

Pompeje

Prosperujúce mesto Rímskej ríše, to boli Pompeje pred rokom 79 n.l. Toho roku sa ale prihodilo niečo, čo ich navždy zmenilo a čo dodnes vyvoláva hrôzu aj úžas zároveň. Pred takmer dvetisíc rokmi bolo toto mesto zničené sopkou Vezuv a tisíce obyvateľov bolo nemilosrdne pochovaných pod piatimi metrami popola. Jedná sa o jednu z najväčším prírodných katastrof a záhad starovekého sveta, ktorá neprestala fascinovať ani svet súčasný. Množstvo turistov prichádza každý rok, aby si prehliadlo to čo z Pompejí ostalo a skamenelé telá mŕtvych, pokrútené v neprirodzených pozíciách. Ako asi títo ľudia umreli? To je otázka, ktorou si vedci lámali hlavu celé desaťročia.

Ako obyvatelia Pompejí umreli?

V 19. storočí objavili taliansky archeológovia pod vrstvou popola dutiny po ľudských telách a zaliali ich sadrou, čím získali odliatky mŕtvych. Tie výrazne pomohli objasniť tajomstvá, napríklad totožnosť niektorých obetí. Jedna z teórií predpokladá, že príčinou ich smrti mohlo byť udusenie sopečným popolom. Túto domnienku podporil odliatok obeti nájdený v blízkosti tela mulice pod stĺporadím palestry. Majitelia mulíc bežne prepravovali tovar a vďaka tomu sa vyznali v úzkych pompejských uličkách. Nie, že by im to pomohlo na úteku pred sopkou...

Obete Vezuv

Obete Vezuv

Odliatok skrčenej postavy už spomínaného majiteľa mulice je v súčasnosti uložený v bývalej pompejskej sýpke. Vedci dospeli k záveru, že príčinou jeho smrti nebolo prosté udusenie. K objasneniu tajomnej príčiny skonania pomohlo Herculaneum, mesto ležiace za Pompejmi, ešte bližšie k sopke Vezuv. Takisto tu boli nájdené telá mŕtvych, ale na rozdiel od Pompejí, len ich kostry. Tento fakt samozrejme vyvolal ďalšie otázky. Ako je možné, že z nich ostali iba ohorené kosti, zatiaľčo v Pompejách sa dochovali aj ľudské tkanivá a oblečenie?

Obeť sopky Vezuv

Obeť sopky Vezuv

Čo sa stalo v Pompejách po výbuchu sopky Vezuv?

Pri výbuchu sopky Vezuv sa uvoľnila lavína žeravých plynov a prachu, čo je jav známy ako pyroklastická vlna či pyroklastický prúd. Mračná o teplote aj 1000 °C sa môžu rútiť rýchlosťou až 500 km/h. Skutočnosť, že niečo tak desivé zasiahlo Pompeje, bola dlho považovaná za nemožnú, aj keď ju podrobne popísal očitý svedok udalosti, mladý spisovateľ Pilnius. Až po výbuchu sopky St. Helens v roku 1980 sa odborníci presvedčili, že to bolo naozaj možné, že to bol práve pyroklastický prúd, čo spôsobil zánik Herculanea a Pompejí. Mohutná žeravá vlna v Herculaneu uvarila mozgy obetí a spálila ich mäso. Prečo v Pompejách nepôsobila rovnakým spôsobom? Pretože prívalových vĺn bolo vtedy viac a prvé tri nedorazili až k nim. Až štvrtá vlna v poradí dosiahla až k Pompejám. Mozog vystavený jej žiareniu sa okamžite uvaril a došlo k zástave dýchacieho ústrojenstva. Príčinou smrti obyvateľov Pompejí teda skutočne bolo práve udusenie, prúd musel navyše prekonať väčšiu vzdialenosť, čím sa ochladil. Aj keď zabíjal, nespôsobil spálenie ľudského tkaniva ani oblečenia.

Obeť sopky Vezuv

Obeť sopky Vezuv

Pompeje - vstupné

Odliatky mŕtvych predstavujú pre ľudstvo cenný poklad, jediný svojho druhu. Sú však krehké a vedci sa obávajú, že nevydržia naveky. Preto navštívte Pompeje čo najskôr, aby ste s ich skamenelými obyvateľmi mohli prežiť oný slávny tragický príbeh. Nenájdete tu iba nemých svedkov niekdajšieho nešťastia, ale aj mnohé stopy kedysi bohatého života – zachovalé maľby na stenách, nedotknuté chrámy, kúpeľné domy a takisto aj najstarší dochovaný kamenný amfiteáter na svete. Ruiny Pompejí a Herculanea sú naozaj jedinečnými archeologickými náleziskami, ktoré dokážu návštevníkov vtiahnuť do minulosti a vrátiť do doby Rímskej ríše. Už len z tohto dôvodu si nie je možné predstaviť výlet do Talianska bez zastávky práve na týchto výnimočných miestach. Plné vstupné činí 11 €, zľavnené 5,50 €. Cena sa samozrejme môže pohybovať v závislosti na prebiehajúcich výstavách a udalostiach. Vstup zdarma majú návštevníci pod 18 a starší ako 65 rokov.

Pompeje

Pompeje

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.