Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Polárna žiara vám vezme dych

Polárna žiara na Islande

Polárna žiara na Islande

K najpozoruhodnejším, najkrajším a aj najromantickejším prírodným javom, ktoré je možné na oblohe vidieť, patrí bezpochyby polárna žiara. Toto fascinujúce pestrofarebné predstavenie odohrávajúce sa vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry vyrážajú na sever Európy každý rok pozorovať tisíce ľudí.

Čo je to polárna žiara?

Jedná sa o svetelný úkaz, ktorý vzniká v období zvýšenej slnečnej činnosti vo výškach 80-100km prevažne v polárnych oblastiach. Je spôsobený interakciou častíc slnečného vetra, ide teda o čisto prírodný jav. Najčastejšie má zelenú alebo červenú farbu, ojedinele sa môže objaviť farba fialová alebo žltá. Polárna žiara má podobu rýchlo sa mihotajúcich a farbu meniacich vejárov, oblúkov a lúčov a môžme ju vidieť výhradne na nočnej oblohe.

Kam za polárnou žiarou?

Všeobecne platí, že čím severnejšie, tým máte väčšiu šancu, že polárnu žiaru uvidíte. Ideálnym miestom sú preto Špicbergy. Najviac priaznivcov tohto magického úkazu sa vydáva do Fínska, Švédska, Nórska a na Island. Práve na Islande je možné tento jav sledovať prakticky odkiaľkoľvek. Za najmagickejšie miesto, odkiaľ je možné polárnu žiaru sledovať sa označuje Grónsko. Avšak zďaleka nie každému sa pošťastí si svoj sen práve tu splniť, a to z dôvodu veľkej finančnej náročnosti.

Polárna žiara nad nórskymi fjordami

Polárna žiara nad nórskymi fjordami

Kedy za polárnou žiarou vyraziť?

Najvhodnejšie obdobie pre sledovanie polárnej žiari je od októbra do marca. Za ideálnych podmienok je možné polárnu žiaru vidieť aj niekoľkokrát za týždeň, ale výhradne v polárnych oblastiach. V nižších polohách ide o jav výnimočný. Preto je vhodné si pred odjazdom na internete preštudovať aktuálnu predpoveď výskytu, nech približne viete, čo môžete očakávať.

Na záver pár tipov na cestu za polárnou žiarou

Nezabudnite si včas zaistiť letenky, nech potom v marci, kedy za polárny kruh mieri najviac turistov, nie ste nepríjemne prekvapení. To isté platí o ubytovaní, pretože je viac než pravdepodobné, že na mieste strávite niekoľko dní, než sa vám pošťastí úkaz vidieť. Chce to preto obrniť sa trpezlivosťou, pretože čakanie na niečo tak zázračné, ako je polárna žiara, sa určite oplatí. 

Kirkjufell a polárna žiara, Island

Kirkjufell a polárna žiara, Island

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.