Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pobaltské štáty

Baltské more, Lotyšsko

Baltské more, Lotyšsko

Ak zavítame na severovýchod nášho svetadielu, môžeme navštíviť tri veľmi zaujímavé štáty. Turistických ruch tu zo strany Európanov nie je až tak rozšírený, no tieto krajiny majú rozhodne čo ponúknuť. Navyše máte stále tú výhodu, že nebudete obklopený všadeprítomnými davmi turistov. Krajiny sa po nedávnej sovietskej minulosti začínajú pomerne rýchlo rozvíjať vo všetkých smeroch. Medzi tzv. „pobaltské tigre“ sa radí Litva, Lotyšsko a Estónsko. Vo všetkých týchto štátoch je časový posun +1 hodina.

Litva krajina hlbokých lesov a stoviek jazier

Litva ako taká je rajom pre cyklistov vďaka početným cyklistických chodníkom okolo jazier a prevažne rovinatej krajine. Známa je aj vývozom značného množstva jantáru, z ktorého tiež vyrába prekrásne suveníry. Počas svojej návštevy určite nezabudnite na hlavné mesto Vilnius. Jeho barokové historické centrum Vás úplne uchváti.

Vilnius, Litva

Vilnius, Litva

Medzi slávne atrakcie patrí Hill of Crosses (Hora Krížov), kde nájdete tisíce krížov, ktoré sem nosia nielen pútnici, ale aj množstvo turistov. Niektoré kríže sú ozdobené fotografiami a príbehmi ľudí. Obľube sa tešia aj výlety do národného parku Trakai. V parku sa nachádza niekoľko jazier, ktoré sú často prepojené kanálmi. Na jednom z jazier nájdeme aj hrad Gothic Island Castle zo 14. storočia – s brehom je spojený mostom.

Trakai, Litva

Trakai, Litva

Ak sa zaujímate o druhú svetovú vojnu a holokaust, v mestskej časti Paneriai dnes stojí jedinečné múzeum priamo na mieste, kde bolo v rokoch 1941 – 1944 zavraždených desaťtisíce Židov – pripomína nám túto hroznú udalosť z našej histórie. Pre otužilcov ponúka Litva aj prímorské letoviská. Najkrajším z nich je Palanga. Stredisko ponúka 20 km dlhých piesočných pláží a modrozelené more. Na svoje si prídu aj milovníci vodných športov.

Palanga, Litva

Palanga, Litva

Ako každá krajina má aj Litva svoje gurmánske špeciality. Obľúbenou je Cepelian, zemiakové knedle plnené mäsom či tvarohom, podávané s kyslou smotanou alebo chrumkavou slaninou. Aj tu sa podáva slávna polievka boršč, ale trochu na iný spôsob. Nesie názov šaltibarščiai, jedná sa o studený pokrm z červenej repy, kôpru, vajíčok a podáva sa s teplými zemiakmi.

Šaltibarščiai

Šaltibarščiai

Lotyšsko a jeho nedotknutá príroda

Lotyšsko má veľkosť zhruba ako Česká republika, ale na tejto ploche žijú len bezmála 2 milióny ľudí. Preto tu môžeme vidieť naozaj nádhernú divokú prírodu. Opäť nevynechajte hlavné mesto Rigu, ktorej historické centrum je na zozname UNESCO.

Riga, Lotyšsko

Riga, Lotyšsko

Ak cestujete za prírodou, nezabudnite na národný park Kemeri, kde nájdeme aj kúpeľné mestečko. Park Vám okrem minerálnej vody a liečivého bahna ponúkne aj lagúnové jazerá, najstarší lotyšský prales a známe mokrade. AK túžite po adrenalíne, môžete napríklad splaviť na kanoe rieku Gauja v národnom parku Gauja. Samozrejme je tu vybudovaných aj množstvo peších turistických trás. Môžete navštíviť aj Gutmanisovu jaskyňu, ktorá je najväčšou v Pobaltí.

Národný park Kemeri, Lotyšsko

Národný park Kemeri, Lotyšsko

Aby toho nebolo z prírodných krás málo, spomeňme aj ďalšie NAJ. A to napríklad najširší vodopád v Európe Venta Rapid. Vysoký je iba 2 metre, ale jeho šírka dosahuje 250-270 metrov. Ak obdivujete známy francúzsky zámok Versailles, aj na severe Európy môžete navštíviť podobné dielo. Zámok Rundāle bol postavený v 18. storočí talianskym architektom Bartolomejom Rastrellim. Za návštevu stoja interiéry zámku a aj priľahlé francúzske záhrady.

Zámok Rundāle, Lotyšsko

Zámok Rundāle, Lotyšsko

Estónsko najsevernejšia pobaltská krajina tisícich ostrovov

Opäť nezabudnite navštíviť hlavné mesto Estónska, ktorým je Tallin. Jedná sa o stredoveký skvost Európy, ktorého historické centrum je takisto na zozname UNESCO.

Tallin, Estónsko

Tallin, Estónsko

Aj táto krajina sa môže pýšiť kúpeľnými strediskami ako je napríklad Kuressaare. Dominantou mestečka je starý biskupský hrad z 13. storočia. Celý je obklopený vodnou priekopou, barokovým opevnením a od 19. storočia aj rozsiahlym parkom.

Hrad Kuressaare, Estónsko

Hrad Kuressaare, Estónsko

V Estónsku nájdeme aj sovietsky skanzen Sillamae na pobreží Narevského zálivu. Žije tu približne 18 000 rusky hovoriacich obyvateľov. V roku 1946 bolo mestečko uzatvorené pre verejnosť (dnes sa sem už bez problémov dostanete) a jeho časti sa nazývali Moska 400, Leningrad 1 alebo Narva 1. Ďalšou zaujímavosťou sú krátery v Kaali. Deväť kráterov vzniklo dopadom meteoritu v 7. storočí.

Kráter v Kaali, Estónsko

Kráter v Kaali, Estónsko

V Estónsku Vám vraj navyše pripravia toho najlepšieho úhora.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.