Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Po stopách Vikingov ku škótskemu súostroviu Orkneje

Skara Brae, Orkneje

Skara Brae, Orkneje

Orkneje tvoria spolu s Shetlandami zoskupenie nazývané Severné ostrovy. Skladajú sa z viac ako sedemdesiatich ostrovov. Dvadsať z nich je obývaných. Najväčším a súčasne hlavným mestom je Kirkwall. Vychutnajte si takmer snovú krajinu Orkneí, nechajte na seba pôsobiť kúzlo starobylých zrúcanín a kameňov, pohrebných mohýl aj veľkolepých romantických scenérií, obklopených zúrivým morom. Orkneje sú tiež považované za jedno z najlepších miest Veľkej Británie na pozorovanie magickej Aurory Borealis čiže severnej žiary.

Obývané ostrovy Orkneí

Najväčším ostrovom Orkneí je Mainland, na ktorom ležia významné Orknejské mestá Kirkwall a Stromness. Má úrodnejšiu pôdu, zrejme aj preto je osídlený hustejšie než ostatné ostrovy. Nachádza sa tu množstvo pozostatkov neolitických, vikingských a piktských stavieb. V starobylom Kirkwall nájdete aj rybársky prístav a pálenicu, zatiaľ čo kreatívny Stromness ponúka množstvo darčekových obchodíkov a umeleckých galérií medzi starými kľukatými ulicami.

Katedrála svätého Magnusa v Kirkwalle

Katedrála svätého Magnusa v Kirkwalle

Rozľahlá severná skupina Orknejských ostrovov sa skladá zo stredne veľkých aj pomerne malých ostrovov, trajektom prepojených so spomínaným ostrovom Mainland. Patrí sem Auskerry, Egilsay, Rousay Gairsay, North Ronaldsay, Papa Stronsay, Papa Westray, Shapinsay a Eday. Mnohé z nich sa môžu pochváliť viacerými zaujímavosťami. Auskerry je napríklad významnou hniezdnu lokalitou morských vtákov. Shapinsay je zas známy svojou vežou z doby železnej v Burroughstone, vežou v Dishan, hradom Balfour, útesmi a morskými jaskyňami. Na ostrove Papa Westray, známom tiež ako Papay, nájdete významnú vtáčiu rezerváciu, zrejme najstarší dochovaný dom na severe Európy Knap of Howar a rôzne neolitické a vikingské pozostatky.

Hrad Balfour na ostrove Shapinsay

Hrad Balfour na ostrove Shapinsay

Južná skupinu, obklopenú vodnou plochou Scapa Flow, tvoria ostrovy Burray, Flotta, Graemsay, Hoy, Lamb Holm a South Ronaldsay. Najväčší z nich, Hoy, sa pýši najvyššími morskými útesmi v Spojenom kráľovstve a ďalšími superlatívmi. Nachádza sa tu aj najvyšší bod Orkneí Matello Towers, hrobka vytesaná do skaly, a tiež najsevernejší prirodzený les v Británii Old Man. V Burray sídli Orknejské múzeum fosílií.

Útesy a skalný útvar

Útesy a skalný útvar "Old man of Hoy"

Historické pamiatky Orkneí

Zrejme najvýraznejším historickým bohatstvom Orknejských ostrovov a veľkým lákadlom pre turistov sú zachovalé neolitické pamiatky, jedny z najstarších v Európe, ktoré poskytujú predstavu o živote v tejto oblasti pred 5000 rokmi. Takzvané „Srdce neolitických Orkneí“ sa nachádza na západe ostrova Mainland a je zapísané aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Radí sa sem skupina pamiatok pozostávajúca z komorovej hrobky Maes Howe, obradných kamenných kruhov Standing Stones of Stenness a Ring of Brodgar, ďalej z veľkej kamennej osady Skara Brae a z dosiaľ nepreskúmaných pohrebných aj sídelných miest.

Ring of Brodgar na Orkneách

Ring of Brodgar na Orkneách

Mystická príroda Orkneí

Ocenené pláže, divá zver a drsné útesy – čo viac si priať? Dovolenka na Orkneách nesľubuje teplé slnečné počasie a exotický kraj plný stromov, ale má svoje vlastné jedinečné čaro, ktoré uchváti každého dobrodruha. Biely piesok a tyrkysové vody miestnych pláží vám aj napriek chladnejšiemu počasiu pripomenú krásu Karibiku. Každý rok sa na ostrovoch objavujú desiatky tisíc migrujúcich vtákov, ale pri miestnych brehoch môžete vidieť aj delfíny, veľryby či tulene. Počas potápania a v skalných bazénoch zahliadnete aj ďalšie druhy podmorských stvorení.

Tuleň na Orkneách

Tuleň na Orkneách

Počasie Orkneí

Napriek severnej polohe sú klimatické podmienky pomerne teplé a stabilné s priemernou ročnou teplotou 8 °C (v zime 4 °C, v lete 12 °C). Najchladnejším mesiacom tu býva marec. Jar začína až v apríli, ale príjemnejšie teploty možno očakávať až v polovici júna. Vôbec najpríjemnejším mesiacom býva obvykle september. Počas leta a jesene sa na ostrovoch vyskytujú hmly. Pre turistov bývajú najatraktívnejšie letné dni. Zimy sú tu dlhé.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.