Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pamiatky v Drážďanoch, ktoré sa oplatí vidieť

Drážďany, Nemecko

Drážďany, Nemecko

Keď sa povie Drážďany, mnohým sa vybaví svetoznáma galéria Zwinger. Ale v hlavnom meste Slobodného štátu Sasko toho nájdete na obdivovanie ďaleko viac. Spoznajte s nami jeho najkrajšie pamätihodnosti.

Albertinum

Novorenesančná budova Albertina stojí na východnom konci Brühlovej terasy v Starom meste. Názov bol vybraný na počesť saského kráľa Alberta a prenesene sa používa na zbierku sôch a plastík v tunajšej Galérii Nových majstrov (Galéria Neue Meister). Tá patrí so svojimi cca tristo vystavenými obrazmi z 19. a 20. storočia k najdôležitejším nemeckým galériám zameraným na modernu. Môžete tu vidieť diela Caspara Davida Friedricha, Johana Christiana Dahla, Clauda Moneta, Gerharda Richtera a ďalších. Zbierka sôch a plastík pochádza z toho istého obdobia.

Albertinum, Drážďany

Albertinum, Drážďany

Frauenkirche

Monumentálny kostol Panny Márie (Frauenkirche) je symbolom Drážďan a jednou z najvýznamnejších barokových stavieb celého Nemecka. Na konci 2. svetovej vojny bol zničený po nálete na Drážďany. Stavba sama zasiahnutá nebola, ale neobstála voči vysokým teplotám požiaru, ktorý vtedy zasiahol centrum mesta. Dňa 15. februára 1945 sa zrútila kupola. Prestavba kostola začala v roku 1994, trvala viac než jedenásť rokov a bola zrejme najkomplikovanejšou rekonštrukciou v dejinách svetovej architektúry. Bola dokončená 30. októbra 2005 slávnostným vysvätením kostola. Upravené boli okrem iného podzemné priestory, kde vznikla koncertná sála. Kostol má zabudovanú klimatizáciu, elektrické osvetlenie aj kompletné ozvučenie a je prístupný pre vozičkárov.

Frauenkirche, Drážďany

Frauenkirche, Drážďany

Hofkirche

Katedrála Najsvätejšej Trojice v Starom meste, nazývaná tiež Hofkirche (dvorný kostol), je najväčšou chrámovou stavbou Saska. Jedinečný barokový kostol bol postavený v rokoch 1739-1751 za vlády poľského kráľa Augusta III. (Ako saský kurfirst vládol pod menom Friedrich August II.) Pod vedením talianskeho staviteľa Gaetana Chiaveriho. Fasádu zdobí 78 sôch talianskeho sochára Lorenza Mattielliho. Predstavujú sväté a cirkevné osobnosti a sediaci alegória viery, lásky, nádeje a spravodlivosti. Katedrála je rodinným hrobom Wettinovcov, starého saského šľachtického rodu, a ich blížnych. Je prístupná pre vozíčkarov prostredníctvom výťahu na Divadelnom námestí (Theaterplatz). Otvorená býva od pondelka do štvrtka v čase 9:00 až 17:00, v piatok medzi 13: 00-17: 00, v sobotu medzi 10: 00-17: 00, v nedeľu od 12:00 do 16:00.

Hofkirche, Drážďany

Hofkirche, Drážďany

Pillnitz

Malebný zámok Pillnitz stojí v rovnomennej obci na pravom brehu Labe, dnes v časti Drážďan. Jeho netradičný vzhľad je príkladom európskeho štýlu chinoiserie, ktorý napodobňuje čínske interiéry aj exteriéry. Za posledných 200 rokov sa provinčný zámoček zmenil na kráľovský palác odrážajúci spoločenský vzostup jeho majiteľov Wettinovcov. Vnútorný dvor je súčasťou barokovej rajskej záhrady a obklopujú ho tri budovy: horná, vodná a nový palác. Všetky aj s múzeom sú počas roka 2018 prístupné od 28. apríla do 4. novembra, a to od utorka do nedele aj počas sviatkou v čase 10:00–18:00.

Zámok Pillnitz

Zámok Pillnitz

Zámocký park zahŕňa šesť rôzne koncipovaných záhrad, pýši sa kolekciou rastlín z celého sveta a je doplnený atraktívnymi pavilónmi, napr. domom paliem a oranžérií. Je otvorený po celý rok od 6:00 až do tmy. V hlavnej sezóne je vstup možný od 26. marca do 4. novembra denne medzi 9:00 do 18:00. Dom paliem môžete navštíviť kedykoľvek počas roka, okrem vianočných sviatkov. Do parku smiete aj so psami, ale iba na krátkom vodítku.

Areál zámku Pillnitz

Areál zámku Pillnitz

Residenzschloss

V areáli nádherného renesančného Rezidenčného zámku sa nachádzajú svetoznáme múzea. V západnej časti nájdete Zelenú klenbu (Grünes Gewölbe), jednu z najbohatších klenotníc Európy. V tejto historickej zbierke sú zhromaždené predmety od obdobia renesancie až po klasicizmus. V Obrom sále zámku sídli zbrojnica s preslávenou zbierkou zbraní, brnení a historických textílií. Súčasťou areálu je kabinet s medirytmi a mincový kabinet, čo je jedna z najstarších nemeckých zbierok historických mincí. Obsahuje tiež bankovky, medaily, rády, vyznamenania, pečate, prístroje na výrobu mincí atď.

Residenzschloss v Drážďanoch

Residenzschloss v Drážďanoch

Zwinger

Galéria Zwinger sa prezýva „nemecký Louvre“. Jednu z najslávnejších galérií sveta pri návšteve Drážďan nesmiete vynechať. Komplex barokových budov so záhradou je prístupný od 10:00 do 18:00, denne okrem pondelka. Stojí v Starom meste. V budove Semperovej galérie na Divadelnom námestí sídli Obrazáreň Starých majstrov, ktorej význam sa zakladá na kvalitných zbierkach najslávnejších majstrovských diel. K tým kľúčovým patria diela Tiziana, Botticelliho, Parmigianino atď. Významná je napr. zbierka holandských a flámskych maliarov 17. storočia, zastúpená dielami Rembrandta a.i. V rohových pavilónoch areálu je rozsiahla zbierka porcelánu, patriaca k najväčším a najkrajším na svete, a Matematicko-fyzikálny salón so zbierkou historických prístrojov na meranie dĺžky, teploty, hmotnosti a objemu. Môžete tu obdivovať rôzne astronomické prístroje, hviezdne mapy či glóbusy.

Zwinger, Drážďany

Zwinger, Drážďany

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.