Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ostávať v Egypte iba v hoteli? To by bola škoda!

Dovolenka v Egypte

Dovolenka v Egypte © Renata Skulínková

Z tohoročnej dovolenky som sa vrátila iba nedávno, a tak mám ešte všetko v živej pamäti. Tento rok sme sa s priateľom rozhodli pre návštevu Egypta a vyhral prekrásny rezort Desert Rose v oblasti Hurghada.

Pozdravujem z umelého raju

Po hodinách balenia, vybaľovania, kontrolovania a plaču pri snahe zavrieť kufor, ktorý sotva spĺňal váhový limit 23 kíl, som sa v sobotu ráno konečne dočkala dňa nášho odletu. Kde sa vlastne nachádzam mi však došlo až pri opustení letiska, kde som aj napriek neustálemu zvliekaniu všetkýc možných vrstiev pociťovala väčšie a väčšie teplo - to sa mi na Slovensku o tretej hodine ráno nestalo snáď ani v lete, nieto na konci októbra.

A potom to už bolo len lepšie. Rezort bol kúzelný, izby pripravené a personál milý a ochotný aj napriek tomu, že pracoval celú noc. Až na maličkosti nebolo vôbec poznať, že ide o arabskú krajinu.

Večerný rezort

Večerný rezort © Renata Skulínková

V rámci all inclusive sme mohli po ubytovaní ísť ihneď na raňajky - program bol nastavený tak dobre, že sme mali jedlo a pitie k dispozícií takmer celý deň aj noc a rozhodne bolo aj z čoho vyberať. Aj napriek tomu všetkému, som v hĺbke duše cítila, že všetka táto krása je umelo vytvorená a Egypt takýto v skutočnosti nie je. Akonáhle som však spoznala skutočný vzhĺad Egypta, za krásu nášho rezortu som bola vďačná.

Mňam

Mňam © Renata Skulínková

Jeden deň na mori, ďalší zase na púšti

Jeden by si povedal, že sa v krajine plnej piesku moc aktivít vymýšľať nedá, ja som sa ale odmietla zmieriť so siedmymi dňami na plážovom lehátku. Zo širokej ponuky výletov za pamiatkami aj adrenalínom som si zvolila plavbu na lodi za delfínmi, šnorchlovanie na otvorenom mori, adrenalínové vodné športy a návštevu ostrova Giftun. Šlo o rozhodne nezabudnuteľné zážitky, kedy nám pred loďou skákali desiatky delfínov, na ostrove som urobila plno krásnych fotiek v jemnom bielom piesku (z vlasov som ho vymývala ešte dva dni) a pri šnorchlovaní som pozorovala niekoľkometrové koraly a pestrofarebné rybky, hviezdice, hady a murény.

Ostrov Giftun

Ostrov Giftun © Renata Skulínková

Priateľ pridal potom ešte výlet na púšť, jazdu na štvorkolkách a na ťavách, z ktorého sa vrátil úplne nadšený. Ja som sa ale ako skutočná dáma odmietla zaprášiť, a než sa vrátil z jazdy, užívala som si niekoľkochodový obed v jednej z ala carte reštaurácií. To, že som sa výletu do púšte nezúčastnila, mi bolo späten trochu ľúto - mohla by som si na zoznam zážitkov pripísať aj návštevu beduínskej dediny a bližšie spoznanie ich zaujímavej kultúry.

Výlet na štvorkolkách

Výlet na štvorkolkách © Renata Skulínková

#dovolenka na výbornú

Aj ja musím tento hashtag použiť, keďže hotel naozaj predčil všetky moje očakávania. Plno jedla, tri udržiavané bazény, animačné programy vo dne aj v noci, detské ihriská, niekoľko barov, prekrásna pláž a ešte krajší podmorský svet hneď vedľa hotelovej pláže.

Dovolenka na výbornú

Dovolenka na výbornú © Renata Skulínková

Ďalej aj plážový servis v cene, upratovanie fungujúce na jednotku a miliónový personál pripravený vždy pomôcť, viac som si ani nemohla priať. Všetko mi šlo samozrejme ľahšie než niektorým turistom, ktorí neovládali ani jeden svetový jazyk - ak by ale vycestovali s rovnakou cestovkou ako ja, počas celej doby pobytu by mohli cez recepciu kontaktovať skvelú pani delegátku, ktorá bola vo dne aj v noci ochotne k dispozícií a pripravená za mnou v prípade problémov ihneď doraziť.

Iný svet

Dovolenka v Egypte ma donútila okrem iného k hlbokým myšlienkam o svojej životnej úrovni vo chvíli, kedy som opustila bezpečie našeho rezortu. Pri príjazde som bola tak unavená, že som ani nestíhala cestou do hotela veľmi sledovať okolie, ale rozhoden som nečakala tak diametrálny rozdiel medzi rezortom a prostredím, do ktorého je zasadený. O to viac si cením snahu personálu urobiť všetky hotely čo najkrajšie - Egypt proste nie je  najbohatšia krajina a nekonečný piesok je v podstate všetko, čo tu majú. Hlavný príjem im prilieta a odlieta snáď každú hodinu, preto tiež chápem to nekonečné zjednávanie o cenách suvenírov a bakšišom som rozhodne nešetrila. Po tejto skúsenosti odporúčam každému ešte pred odletom sa poriadne rozmyslieť, či takto odlišnú kultúru a štýl života zvládnete akceptovať, pretože to nie je rozhodne nič, na čo by sme tu boli zvyknutí, rozhodne to ale stojí za to!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.