Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Omán – tak trochu iná dovolenka

Pevnosť an-Nachal, Omán

Pevnosť an-Nachal, Omán

Sultanát Omán je ideálnym miestom pre aktívnu dovolenku. Na svoje si tak prídu aj milovníci prekrásnych pláží s bielym pieskom, vysoko týčiacich sa pohorí a nádhernej prírody, ale aj tí, ktorí uprednostňujú poznávanie krajín z hľadiska zvykov miestnych obyvateľov, tradícií, histórie, náboženstva, kuchyne… Ak je vám arabská kultúra blízka, vydajte sa za poznávaním jednej zo skutočných perál východného cípu Arabského polostrova.

Prečo práve Omán ?

Pre Slovákov nie úplne typická dovolenková destinácia ponúka naozaj jedinečné, nevšedné a vzrušujúce zážitky. Omán je ideálnou lokalitou pre tých, ktorí chcú okrem kúpania a opaľovania prežiť svoju dovolenku aktívne, chcú krajinu čo najviac spoznať, ochutnať nové chute, privoňať k dennému životu priateľských miestnych obyvateľov, obdivovať jedinečnú architektúru a prírodné krásy. Naviac nemôžme zabudnúť na fakt, že Omán je najbezpečnejšou arabskou krajinou s najnižšou kriminalitou.

More

Čistota Arabského mora, ktoré Omán omýva, je povestná. Tyrkysovo modrá voda, ktorej teplota v letných mesiacoch atakuje hranicu 30°C, nabáda nielen ku blázneniu vo vlnách, ale aj k poznávaniu bohatého podmorského sveta. Ak budete mať šťastie, môžete zazrieť delfíny, korytnačky, ale aj veľryby. Prekrásne bieloskvúce pláže ocenia prevažne milovníci slnenia a prechádzok v horúcom, rozpálenom piesku.

Pláž v Barr Al Jissah, Omán

Pláž v Barr Al Jissah, Omán

Príroda

Palmové háje, pohoria, kaňony s bujnou vegetáciou, jaskyne, zlatisto sfarbené púšte, panenské pláže, korálové útesy a ďalšie zaujímavosti Ománu nenechajú chladným žiadneho obdivovateľa prírodných krás.

Grand Canyon

Pod najvyššou horou Ománu Jebel Shams (cca 3000m n.m. – zdroje sa odlišujú), sa rozprestiera kaňon Wadi Nakhur, ktorý patrí k najnavštevovanějším prírodným pamiatkam v krajine. Tento 1000m hlboký kaňon, ktorý je zároveň najhlbším kaňonom na Strednom východe, je nazývaný „Grand Canyonem“ Arabského polostrova. Nazrieť dolu cez jeho hornú hranu chce skutočne odvahu. Ak sa ale odvážite, čaká vás nezabudnuteľný zážitok. Najlepší výhľad je práve z najvyššej hory Ománu Jebel Shams. K návšteve kaňonu sa doporučuje požičanie auta, pričom cesta začína v meste Nizwa, ktoré sa pýši mimo iné krásnou, rozľahlou pevnosťou a trhoviskom.

"Grand Canyon" Arabského polostrova, Omán

Piesočná púšť

Máte chuť previezť sa na ťave, skúsiť sandboarding na piesočných dunách či navštíviť sídlo beduínov? Púštne kempy na turisticky obľúbenej piesočnej púšti vám tieto zážitky umožnia. Počítajte ale, že za každý z nich zaplatíte nemalú sumu. Oproti tomu prechádzky vyprahnutou púšťou pri východe či západe slnka, to je romantika na druhú a navyše zadarmo. Záleží na každom z vás či dá prednosť platenej, organizovanej zábave, alebo tichým, romantickým potulkám vo dvojici.

Púšť Rub al-Chálí, Omán

Púšť Rub al-Chálí, Omán

Hlavné mesto Maskat

Starobylé hlavné mesto Ománu Maskat (Muscat) je nielen významným prístavom, ale taktiež aj vládnym sídlom sultanátu. Srdce každého milovníka orientálnej kultúry zajasá pri pohľade na staré arabské domy v úzkych uličkách, tri nádherné vyrezávané brány, kráľovský mramorový palác, mešity... Dominantou celého Maskatu sú tri portugalskú pevnosti, ktoré sú ale verejnosti neprístupné, pretože slúžia polícií a armáde.

Nahliadnuť do života miestnych môžete najlepšie pri popíjaní čaju alebo kávy v niektorej z reštaurácií, prípadne pri návšteve rybieho, ovocného a zeleninového trhu alebo centrálneho bazáru v štvrti Mutrah. Mesto Maskat je taktiež výborným východiskovým bodom na výlety do okolia.

Mešita sultána Kábúsa, Maskat, Omán

Mešita sultána Kábúsa, Maskat, Omán

Gastronómia

Ománska kuchyňa je svojou skladbou jednoduchá, jej tajomstvo tkvie v používaní širokého spektra korenín. Nakoľko sa jedná o arabskú krajinu, na bravčové a hovädzie mäso si budete musieť na nejaký ten čas nechať zájsť chuť. Základnými surovinami pre prípravu jedinečných miestnych pokrmov sú ryby, krevety, baranie a jahňacie mäso, môžete tu ale naraziť aj na mäso kozie. Či už sa korenené, alebo v marinádach naložené mäsá pripravujú akýmkoľvek spôsobom, výsledok je vždy vynikajúci. Ako prílohu dostanete najčastejšie ryžu alebo miestny chlieb – placku z vody a múky. K najtypickejším nápojom patrí káva, čaj a takisto ťavie mlieko. Keďže Arabom náboženstvo nedovoľuje požívať alkohol, môžete si ho zakúpiť iba v hotelových reštauráciách a baroch.

Praktické rady na cestu

  • Slovenskí občania cestujúci do Ománu potrebujú pas platný minimálne 6 mesiacov po plánovanom návrate na Slovensko a vstupné víza. O víza je možné požiadať na veľvyslanectve Ománu vo Viedni (doba vybavenia je 1-2 týždne) alebo priamo na hraničnom priechode/letisku pri vstupe do krajiny. V oboch prípadoch za poplatok cca 30EUR.
  • Časový posun oproti Slovenskej republike je + 3 hodiny.
  • Pre cestu do Ománu se doporučuje očkovanie proti hepatitíde typu A aj B, vhodná je takisto kontrola platnosti vášho očkovania proti tetanu. Žiadne ďalšie očkovania nie sú potrebné.
  • Oficiálnym jazykom je arabčina, vo väčšine miest ale nie je problém dohovoriť sa anglicky.
  • Menou je ománsky rial, 1 OMR = cca 2,25EUR (presné informácie podľa aktuálneho kurzu); možnosťou je taktiež platba v USD či platba kartou.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.