Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Neznámy Island: Národný park Thingvellir

Na ostrove Island vedci stále zaznamenávajú sopečnú činnosť. Aj keď aktívne vulkány občas pohrozia, láva a gejzíry skôr pomaly dotvárajú krajinu ostrova a vymýšľajú nové a nové prírodné útvary. Vplyvom sopečnej činnosti vznikol aj prekrásny národný park Thingvellir, dôležitý nielen po stránke geologickej, ale aj po tej historickej. V roku 930 tu zasadalo prvé islandské zákonodarné zhromaždenie. Jeho silný vplyv v prvých rokoch postupne slabol, avšak vláda tu sídlila až do roku 1789. Parlament, Althing, je považovaný za jeden z najstarších v Európe a v národnom parku sa dochovali zvyšky miest, kde vybraní obyvatelia Islandu rokovali. V roku 1938 bola oblasť zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Thingvellir zaujme aj prírodnou scenériou. Park leží v ohromnom riftovom údolí pri polostrove Reykjanes na hranici dvoch tektonických platní, ktoré sa od seba vzďalujú rýchlosťou 2 mm za rok. Vďaka tomuto nepatrnému pohybu v údolí vznikajú trhliny, priepasti a jazerá. Lávové polia už dávno zarástli machom a vedie cez ne turistická trasa.

Kaňonom Almannagjá preteká rieka Öxará, ktorá ústi v úchvatný vodopád.

Pri potulkách panenskou prírodou sa zastavte pri najväčšom ľadovcovom jazere na Islande Þingvallavatn, ktorého severná časť je medzi potápačmi vyhlásenou lokalitou.

Park je pripravený na príchod turistov z rôznych krajín. V informačnej kancelárií obdržíte letáky a mapky v angličtine a ďalších jazykoch a môžete si rezervovať prehliadku so sprievodcom. Kancelária je otvorená každý deň od 9 do 17 hodiny. Vovnútri modernej budovy v Hakið funguje aj oddychová sekcia pre pocestných otvorená 24 hodín denne. Ďalší informačný stánok stánok stojí v Leirare neďaleko kempu. V Thingvellire sú k dispozícií miesta na kempovanie, preto je ľahké putovať na vlastnú päsť a postaviť si stan priamo v srdci parku.

Ak vás nebaví chodiť po svojich, môžete park obdivovať zo sedla koňa a vybrať si jednu z dvoch vyhliadkových ciest. Milovníci rybárčenia zajasajú pri zistení, že sa dá v informačnej kancelárií kúpiť povolenie a chytanie rýb v priezračne čistom jazere si môžu vychutnať aj zahraniční návštevníci. Národný park Thingvellir patrí k trom najnavštevovanejším prírodným lokalitám na Islande a ani vy by ste si ho nemali nechať ujsť!

12.10.2017 Invia

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.