Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nenechajte si ujsť zaujímavé augustové slávnosti a festivaly v Európe!

Letná dovolenka by mala byť predovšetkým časom plným oddychu a príjemných chvíľ. Pobyt pri mori či v horách nám pomôže dočerpať energiu stratenú v priebehu roka. Príjemným spestrením letnej dovolenky v zahraničí môže byť návšteva tradičných slávností či festivalov. Bujará veselosť miestnych obyvateľov vám vleje optimizmus do žíl. Dovoľte mi zoznámiť vás s tými najzaujímavejšími z nich.

Španielsko - história, víno a paradajková bitka

V polovici augusta sa v letovisku Malaga konajú veľkolepé slávnosti Feria de Malaga pripomínajúce príjazd Katolíckych kráľov a pripojenie Malagy ku Kastílskej korune. Osem dní trvajúce oslavy zakončené ohňostrojom zaujmú sprievodom v historických kostýmoch, hudobnými a divadelnými vystúpeniami či množstvom stánkov s tradičnými výrobkami a občerstvením.

Ayuntamiento de Málaga

Tú pravú španielsku radosť zo života môžete pozorovať počas preslávenej paradajkovej bitky La Tomatina, ktorá sa koná (už od roku 1945) poslednú augustovú stredu v španielskej dedinke Buñol (40 km od Valencie). Úderom jedenástej hodiny začína hodinu trvajúca bitka, v ktorej sú jedinou povolenou muníciou zrelé paradajky (paradajka musí byť pred hodom rozmliaždená). Za touto divokou zábavou každoročne jazdia desiatky nadšencov. Závratná je aj spotreba paradajok. Väčšinou je použitých až 120 ton tejto zeleniny.

flydime

Ak nemáte radi plytvanie potravinami, tak vám doporučím skôr oslavy vinobrania (Fiesta de la Vendimia) konajúce sa na konci augusta v mestách Jumilla, Requena či v oblasti Montilla-Moriles. Môžete si vychutnať vynikajúce víno, tradičnú hudbu, tanečné vystúpenia či slávnostné uzamykanie viníc.

Bulharsko žije folklórom

V Bulharsku sú veľmi obľúbené najmä folklórne festivaly. V turistických letoviskách sa ich počas leta koná hneď niekoľko. Jedným z najväčších je Medzinárodný folklórny festival v Sofii, ktorý sa koná posledný augustový týždeň. Môžete tu zažiť vystúpenia tých najlepších tanečných a hudobných skupín a bohatý sprievodný program.

Иван Иванов

Milovníci filmu môžu na konci augusta navštíviť filmový festival vo Varne.

Rakúsko - zaháňanie stád či slávnosti sena

Rakúsko je preslávené krásnou prírodou a miestni obyvatelia milujú folklór. V malebnom prostredí Álp sa konajú koncom augusta ľudové slávnosti pri príležitosti zaháňania stád (Festlicher Almabtrieb). Stáda kráv sa za zvuku zvoncov presúvajú so nižších polôh. Pastieri za zvuku ľudovej hudby vedú bohato nazdobené kravy ulicami mestečiek. Môžete tu vidieť aj výrobky miestnych remeselníkov. Hlad zaženiete v niektorom zo stánkov s tradičnými špecialitami.

Údolie Lammertal oživia koncom mesiaca obľúbené slávnosti sena so sprievodom slamených sôch. Návštevníci môžu obdivovať umelecké diela vytvorené zo slamy a nebýva núdza ani o sladké či slané pochutiny. Pre deti sú pripravené súťaže a bohatý sprievodný program.

Lammertal

Tanečný festival v Rumunsku

Nefalšovanú dávku rumunského folklóru zažijete 21. augusta na oslavách zvaných Tanec na Prislopi. Dedinčania v tradičných kostýmoch prichádzajú do Prislopského priesmyku v Karpatoch osláviť priateľstvo medzi regiónmi Sedmohradsko, Moldavsko a Maramures. Pri ochutnávaní miestnych pochúťok môžete obdivovať um miestnych tanečníkov, spevákov a krojovaný sprievod.

Malta - niečo pre milovníkov vína aj pre veriacich

Milovníci vína by nemali chýbať na veľkolepých slávnostiach vína, ktoré sa konajú v letovisku Valleta 10.08. – 13.08. V horných záhradách Barrakka nebude chýbať bohatý kultúrny program, vybrané delikatesy a predovšetkým prvotriedne vína. 

Vo všetkých väčších mestách sa konajú 15. augusta slávnosti pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Môžete tu vidieť slávnostne vyzdobené kostoly a sprievody krojovaných pútnikov. Nechýbajú ani stánky s občerstvením a ľudová hudba.

Konské dostihy v historickom centre mesta v Taliansku

Aj v Taliansku sa koná mnoho osláv na uctenie sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Jednou z najznámejších sú konské dostihy konajúce sa 16. augusta v starobylom meste Siena. Cieľ osláv je na centrálnom námestí, kde sa konajú aj sprievody v historických kostýmoch, vystúpenia šermiarov či ukážky historických remesiel. Ulicami mesta znie pestrá zmes hudby a bujará zábava trvá až do neskorých nočných hodín.

Janus Kinase

Madeira - sviatok mesta Funchal

21. augusta slávi svoj sviatok mesto Funchal (v roku 1508 bola podpísaná charta prehlasujúca Funchal za mesto). Každoročné slávnosti plné hudby lákajú davy turistov. Na námestiach môžete vidieť divadelné predstavenia a vystúpenia súborov v historických kostýmoch. K dispozícií sú desiatky stánkov s tradičnými špecialitami a výrobky miestnych umelcov. 

Chorvátska slávnosti rybárov a mušlí

Prvá augustová nedeľa je v mestečku Betina na ostrove Murter venovaná slávnostiam mušlí a rybárov. Zvláštny druh mušlí, vyskytujúci sa iba v okolí mesta je základom mnohých pokrmov, ktoré tunajší obyvatelia rozdávajú návštevníkom (zadarmo). Súčasťou sviatku je aj množstvo kultúrnych predstavení, ochutnávky vína a rybárske súťaže.

Duško Jaramaz

Cyprus - víno a hry

Cyprus je považovaný za kolísku vína a tak sa v mnohých letoviskách na prelome augusta a septembra konajú festivaly vína spojené s jeho ochutnávkou. Samozrejmosťou sú jedinečné gastronomické lahôdky aj hudobné vystúpenia.

Ivan C

Ak dávate prednosť skôr kultúrnym zážitkom, určite by vašej pozornosti nemalo uniknúť divadelné predstavenia hrané v krásnych kulisách antických divadiel v Larnake, kláštore Agia Napa či v Odeóne mesta Pafos (v priebehu augusta).

Maďarsko slávi založenie štátu

20. augusta slávi Maďarsko deň sv. Štefana (založenie Maďarského štátu). Pre obyvateľov Budapešti a turistov je pripravený pestrý program. V uliciach mesta sa predstaví mnoho miestnych umelcov, skupiny historického šermu či sokoliari. Labužníci ocenia gastronomický festival a ochutnávky vín. Záver osláv okorení veľkolepý ohňostroj.

Nemecko - Rýn v plameňoch

Nezabudnuteľný zážitok sľubuje festival Rýn v plameňoch, ktorý sa koná vždy druhú sobotu v mesiaci august v meste Koblenz. Po zotmení vypláva na rieku Rýn flotila 70 osvetlených lodí. Túto nádheru doplňuje žiara ohňostrojov. Slávnosť je vyvrcholením trojdňového kultúrneho festivalu.

mLu.fotos

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.