Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvátsku

Navštívte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvátsku

Chorvátsky ostrov Lastovo v Jadranskom mori leží približne 14 km južne od Korčule. Je dobre dostupný trajektami zo Splitu, Dubrovníka, ostrovov Mljet a Korčula. Nachádza sa na ňom rovnomennej mestečko a menšie sídla Pasadur, Lučica, Skrivena Luka, Uble a Zaklopatica. Od roku 2006 je Lastovo s priľahlými ostrovčekmi chránené čoby prírodný park. So 46 pôsobivými kostolmi a kaplnkami, so 46 vinicami a s čarovnými piesočnými brehmi je Lastovo pravým rajom pre milovníkov prírody, plachtenia, dobrého jedla aj vína. Poteší tiež nadšených rybárov, ktorí by tu radi nachytali nejaké pekné kúsky.

Bohatá kultúra a zaujímavé pamiatky

Okrem krásnej nedotknutej prírody je ostrov preslávený svojím karnevalom, ktorého sa zúčastňujú snáď všetci obyvatelia v nádherných krojoch. Je založený na tradičnom príbehu, ktorý oslavuje úspešnú udalosť v dejinách Lastova, kedy piráti chceli ostrov napadnúť. Miestni chytili zbrane a rozhodli sa s nimi bojovať. Ženy a deti navštívili kostol sv. Juraja, kde sa modlili za pomoc. A tá naozaj prišla! Neobyčajne silná búrka zničila pirátsku loď a ľudia z Lastova vyviazli bez ujmy. Veľkolepá oslava pripomína významnú udalosť každú zimu v utorok pred Popolcovou stredou. Miestni i turisti ju majú vo veľkej obľube.

Vráťme sa ale ešte ku kostolom. Tým hlavným na ostrove je kostol sv. Cosma a Damiana, nazývaný tiež katedrála Lastovo. Nachádza sa v najstaršej časti námestia v meste Lastovo a pochádza zo 14. storočia. Obsahuje cenné strieborné liturgické predmety a renesančnú bronzovú misu. Na jeho mieste pôvodne stál menší kostol z 5.-6. storočia. Kostol sv. Vlaha z 12. storočia stojí pri vstupe do osady, vedľa neho bola roku 1607 postavená kaplnka sv. Jána. Za najatraktívnejšie na ostrove je považovaný malý kostol sv. Marie zo 14. storočia. Neďaleko prístavu Uble sa nachádzajú pozostatky kostola sv. Petra, postaveného v 6. storočí a zrúteného roku 1930 pri stavbe rybárskej dediny. V obci na západe ostrova sa zachovali aj zvyšky kamenných hrobov z dávnych čias.

Jedným z najzachovalejších a najzaujímavejších rysov Lastova sú slávne komíny na domčekoch, ktorým miestni obyvatelia hovoriafumari. Pripomínajú minarety mešít a sú symbolmi starých tunajších rodín. tradícia budovania fumari sa datuje do 17. storočia, kedy bolo potrebné lepšieho obehu dymu pri východnom vetre. Sú však tiež vyjadrením jedinečnosti ostrova. Odvtedy sa každý snažil, aby práve jeho komín bol čo najoriginálnejšie.

Prírodný park Lastovo

Prírodný park Lastovo bol založený ako jedenásty v Chorvátsku a zahŕňa všetky priľahlé útesy a ostrovy, z ktorých najväčšie sú práve Lastovo a Sušac. Ide o jednu z najzachovalejších morských oblastí na Jadrane. Predstavuje obrovskú prírodnú a čiastočne kultivovanú plochu zeme a mora, vykazujúcu ekologické znaky medzinárodného významu, rovnako ako krajinu výraznej vzdelávacej, historickej a rekreačnej hodnoty.

Pláže na ostrove Lastovo

Pobrežie Lastova je veľmi rozmanité, takže ostrov ponúka krásne a čisté skalnaté, kamienkové aj piesočné pláže. Má niekoľko hlbokých zátok, patrí k nim napr. Zaklopatica, Skrivena Luka, zátoky Velo a Malo Lago, Uska a ďalšie. Každá z nich sa môže pýšiť peknými malými štrkovými plážami. Niektoré prinášajú i dostatok príjemného tieňa v horúcich letných dňoch vďaka boroviciam. Zo všetkých ostrovov okolo Lastova je zrejme najobľúbenejší Saplun, zásluhou svojich dobre známych piesočných pláží. Medzi populárne plavecké lokality patria tiež zálivy Pasadur, Mihajla a Lucica, ktoré sú k mestu Lastovo najbližšie.

Mesto Lastovo

Obec sa nachádza na vrchole kopca na severnom okraji ostrova. Nad ňou stojí najvyšší vrchol s meteorologickou stanicou. Je odtiaľ vidieť panorámu východnej časti Lastova a susedný ostrov Korčula. Z čias, keď Lastovu vládla Dubrovnícka republika, sa dochovalo bohaté architektonické a umelecké dedičstvo. Mesto má rad starých gotických, renesančných a barokových domov so spomínanými komíny. Miestni obyvatelia sú zamestnaní prevažne v oblasti poľnohospodárstva, rybolovu a cestovného ruchu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.