Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte francúzsku dedinu Riquewihr preslávenú hlavne vínom

Riquewihr, Francúzsko

Riquewihr, Francúzsko

Dedina Riquewihr bola počas storočí vo vlastníctve grófov z Württembergu a jej malebné centrum si dodnes zachovalo čarovný starobylý vzhľad. Úzke uličky s hrázdenými pestrofarebnými domami, zdobenými kvetinami a popínavými rastlinami nabádajú k prechádzkam. Množstvo vinárstiev láka k príjemnej degustácií. Úsmev na tvári vám vykúzli aj tunajší karneval. Na programe je samozrejme aj relaxácia a šport. Riquewihr má množstvo možností pešej turistiky, pre horskú cyklistiku, jazdu na koni alebo objavovanie bohatej fauny a flóry. Milovníci kultúry a histórie ocenia ponuku múzeí.

Víno a pamiatky, to je Riquewihr!

Riquewihr, jedinečná perla Alsaska, patrí k najkrajším dedinám Francúzska. Je bezpochýb krásnym a zeleným miestom, ktoré sa preslávilo pestovaním vinnej révy a bohatým historickým dedičstvom zahŕňajúcim minimálne štyridsať význačných pamätihodností. Sama dedina vyzerá ako by sa v nej zastavil čas. Dýcha z nej minulosť vďaka pekným kamenným domom so štítmi. Fasády domov zo 16. a 17. storočia, zapísaných na zozname historických pamiatok, rozhodne stojí za videnie.

Fasády domov v Riquewihru

Fasády domov v Riquewihru

Z dedinských pivníc stúpa vôňa vín. Riquewihr by nebol sám sebou bez viníc, takže ním ťažko prejdete bez toho, aby ste sa ponorili do pútavej histórie tunajších vinárstiev. Zavítajte do pivníc a zoznámte sa s prácou vinárov od výsadby vinnej révy až po kvasenie vína. Súčasťou prehliadky bývajú pochopiteľne aj vítané ochutnávky, najmä vinikajúceho Rieslingu, ktorý si v okolí drží prvenstvo. Z Riquewihru dokonca pochádzajú Hugelovci, jedna z najvýznamnejších vinárskych rodín vo Francúzsku.

Vinice okolo Riquewihru

Vinice okolo Riquewihru

Pri prechádzke dedinou môžete obdivovať neoklasickú radnicu alebo hrad Württemberg z roku 1539, v ktorom sídli Múzeum komunikácie. Okrem samotnej pozoruhodnej stavby možno sledovať aj vývoj pošty v priebehu rokov. Riquewihr je aj mestom múzeí. Starý dvor opátstva Autrey z roku 1510 má nepopierateľné kúzlo vďaka veži, v ktorej sa nachádza Múzeum Dolder. Veža pôvodne slúžila ako obranná brána, strážna veža a zvonica. Múzeum zoznamuje s dejinami opevneného vidieckeho mesta a jeho vývojom od 13. do 17. storočia. Z veže je naviac pekný výhľad na strechy mesta. Ďalšie obľúbené múzeum sa nachádza vo Veži zlodejov z roku 1550. Bývala obranná veža slúžila od 15. do 18. storočia ako väzenie, miesto výkonu spravodlivosti a mučiareň. Okruh prechádza cez Maison de Vigneron (vinohrad, či dom vinárne) a čiastočne zrekonštruované priestory starobylej kuchyne, špajze a pivníc pripomínajúcich prácu vinárov.

Opevnenie Riquewihru

Opevnenie Riquewihru

Riquewihr stojí za návštevu nielen v lete, ale aj v zime. Od konca novembra a cez celý december tu panuje povznesená vianočná nálada vďaka krásnemu trhu. Pamiatky sú osvetlené, ulice ožívajú a vystavovatelia pozývajú k objavovaniu miestnych remesiel a zaujímavých výtvorov. Na horúcej čokoláde a lahodných praclíkoch si pochutnajú malí aj veľkí gurmáni. Dodajme, že každé piatkové ráno a prvú nedeľu každého mesiaca je možné navštíviť aj trh Place Voltaire.

Výborné víno je potrebné niečim doplniť, našťastie má Riquewihr k dispozícií voňavé pekárne aj predajňu lahodných syrov s rozmanitými a kvalitnými produktami Crèmerie Au Coin Gourmand. Veľmi dobré syry a klobásy zakúpite aj v obchode s potravinami Les Caves d'Affinage.

Predajňa syrov v Riquewihru

Predajňa syrov v Riquewihru

Benátsky karneval

V uliciach Riquewihru každoročne prebieha slávnostná udalosť podobná karnevalu v Benátkach, ktorú organizuje združenie milovníkov benátskych kostýmov. Ich cieľom je propagovať benátske karnevaly vo Francúzsku. V roku 2019 sa bude akcia konať cez víkend 29.-30. júna, v sobotu od 10:00 do 22:00 a v nedeľu do 18:00. vstup je zdarma. Sobotná noc býva tredične venovaná večernej prehliadke pred vyhlásením víťazných kostýmov. Z ďalších aktivít sprevádzajúcich karneval menujme atraktívne benátske trhy, či možnosť dopriať si štýlový make-up. Účastníci chcú ostať anonymní, a tak by žiadna časť tela nemala byť viditeľná, teda okrem očí. Tešte sa na kostými veselých šaškov, vznešených markízov, roztúžených milencov, či smutných postáv.

Benátsky karneval v Riquewihru

Benátsky karneval v Riquewihru

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.