Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Národné parky Chorvátska

Chorvátsko, to nie sú len kamienkové pláže a historické mestečká. Súčasťou bežnej dovolenky môže byť aj nevšedný zážitok – návšteva niektorého z ôsmich tunajších národných parkov.

Plitvické jazerá

Najväčším a spolu s Národným parkom Paklenica aj najstarším chorvátskym národným parkom (od roku 1949) je Národný park Plitvické jazerá. V roku 1979 bol zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO a je pravdepodobne aj najznámejším chorvátskym parkom. Nachádza sa medzi mestami Karlovac a Zadar. Komplex zmiešaných lesov, vodopádov, jaskýň a terasovito rozložených krasových jazier s priezračnou vodou a množstvom rýb vytvára jedinečný pohľad, ktorý pohladí na duši a mnohým turistom pripomenie filmy podľa príbehov Karl Maya. Práve na Plitvických jazerách sa natáčali scény pre Poklad na Striebornom jazere.

Vstup do parku je platený. Turistické chodníky a mosty vedú aj popod vodopády, takže atraktívne výhľady sú zaručené a cesty sú zvládnuteľné aj pre deti. Na výber máte hneď niekoľko prehliadkových trás. Navyše nie ste odkázaní iba na svoje nohy, môžete sa po jazere zviezť parníkom.

Paklenica

Jedným z dôvodov pre vyhlásenie tohto územia Národným parkom Paklenica bola snaha chrániť najzachovalejší a najväčší lesný komplex v Dalmácií. Nachádza sa nad mestom Starigrad, neďaleko Zadaru. Relatívne malá plocha ukrýva mnoho druhov flóry aj fauny, atraktívnu krajinu a nedotknutú prírodu. Charakteristickými rysmi krajiny sú čierne borovicové a bukové lesy a dva hlboké kaňony, Malá a Veľká Paklenica. Nájdete tu aj zaujímavú a turistami vyhľadávanú jaskyňu Manita, ktorá sa vyznačuje bohatou podzemnou faunou. Doprajte si strašidelnú a dobrodružnú prechádzku medzi netopiermi, ktorá vám zaberie približne 30 minút. Prehliadka je možná iba so sprievodcom. Teplota v jaskyni sa po celý rok pohybuje okolo 9 °C, nezabudnite preto na vhodné oblečenie.

Risnjak

Na podnet jedného z najznámejších chorvátskych vedcov a botanikov, dr. Iva Horvata, bol v roku 1953 založený národný park Risnjak. Horský masív sa nachádza severovýchodne od mesta Rijeka. V roku 1997 bol park rozšírený, okrem centrálnej časti Risnjak zahrňuje aj pohorie Snježnik a rieku Kupa. Okrem tajomných pralesov tu nájdete rozoklané skalné steny a rozličné krasové útvary. Žijú tu medvede, vlky a ďalšia divoká zver.

Mljet

Národný park Mljet, založený v novembri 1960, je prvou chorvátskou  chránenou morskou oblasťou. Tiahne sa paralelne s východnou časťou polostrova Pelješac, oddelený je od neho 8 km širokým kanálom Mljet. Klíma na ostrove sa vyznačuje teplými suchými letami a miernymi zimami s výraznými zrážkami. Park rozhodne nesklame priaznivcov kultúrneho dedičstva, nakoľko je tu množstvo archeologických nálezísk. Najnavštevovanejšou atrakciou je benediktínsky kláštor sv. Marie na ostrovčeku vo Veľkom jazere, ktoré spolu s Malým jazerom takisto patrí k veľkým lákadlám tohto parku.

Kornati

Kornati je súostrovie v Jadranskom mori pri Chorvátsku a na jeho území bol v roku 1980 zriadený ďalší národný park. Platia tu prísne pravidlá, týkajúce sa nielen chodcov, ale aj lodí – zákaz rybolovu, rozkladania ohňa, zberu kameňov a pod. Vstup do parku je spoplatnený, no výlet medzi členité ostrovčeky, útesy a chránené zátoky je príjemným romantickým zážitkom, ktorý môžu ešte umocniť tajuplné trosky niekdajších rímskych sídel.

Brijuni

Zoskupenie štrnástich ostrovov Brijuni leží pri západnom pobreží Istrijského polostrova. Tieto ostrovy bez stáleho osídlenia slúžia k rekreácií a sú pre svoju bohatú vegetáciu a priaznivú klímu označované „rajom na zemi“. Tunajšiu čarovnú krajinu si môžete užiť z vagónu turistického vláčiku. Aj v tomto parku nájdete archeologické náleziská, pozostatky rímskych stavieb. Okrem toho sa tu nachádza atraktívne safari, kde žijú zebry, somálske ovce, ťavy, lamy a.i. Brijunská záhrada, domov 169 druhov pôvodných rastlín a exotických druhov, takisto priťahuje pozornosť turistov.

Krka

Národný park Krka bol vyhlásený v roku 1985 za účelom ochrany a zachovania autenticity prírodných zdrojov. Nesie meno podľa rieky Krka a rozkladá sa v centrálnej časti Dalmácie, presnejšie v blízkosti mesta Šibenik. Vstup doň je takisto platený. Je známy najmä svojimi vodopádmi s mnohými jazierkami. Za jeho najkrajšiu časť sa všeobecne považuje úsek pri kaskádach Skradinski buk. Tam sa nachádza najdlhší vodopád na rieke Krka, vlastne jedna z najznámejších chorvátskych prírodných krás.

Severný Velebit

Severný Velebit je najmladším chorvátskym národným parkom, bol založený na prelome rokov 2000 a 2001. Zahrňuje severnú časť horského masívu, týčiacu sa medzi priesmykmi Vratnik a riekou Zrmanjou. Rastú tu druhy rastlín, ktoré nenájdeme nikde inde na Zemi. Vysokohorský Premužićov chodník prevedie turistov najkrajšími časťami masívu. Do parku sa, rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch platí vstupné.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.