Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najzaujímavejšie UNESCO pamiatky v Európe

Svet je plný jedinečných kultúrnych a prírodných pamiatok, ktoré je potrebné chrániť. Či už sa jedná o budovy, hory, národné parky alebo aj celé mestá, vždy sú tieto miesta niečím unikátne. To je dôvod, prečo boli Organizáciou OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradené na tzv. „zoznam svetového dedičstva“.

Zoznam svetového dedičstva UNESCO v Európe zahŕňa tie najznámejšie, ale aj menej známe prírodné a kultúrne lokality na území Európy, Turecka a Izraela. Tie najslávnejšie a najnavštevovanejšie miesta si v krátkosti pripomenieme.

Benátky (Taliansko)

Raj masiek, hra na husle a gondolieri v čiernobielych tričkách. Áno, reč je samozrejme o Benátkach, najromantickejšom meste na vode, ktoré je samé o sebe architektonickým skvostom. Benátska lagúna sa môže chváliť množstvom majstrovských stavieb, od katedrály Torcello až po kostol Santa Maria della Salute.

Benátky, Taliansko

Benátky, Taliansko

Antoni Gaudí a jeho stavby (Španielsko)

V Barcelone alebo v jej blízkosti môžme nájsť sedem stavieb svetoznámeho architekta Antoni Gaudího. Sú svedectvom obrovského prínosu tohto architekta k rozvoju stavebnej technológie na konci 19. a začiatku 20. storočia. Sedem jedinečných diel zahŕňa: rozľahlý Park Güell; Palác rodiny Güellov; Casa Milà alebo La Pedrera; Casa Vicens; Casa Batlló; Krypta v Colònia Güell a asi najznámejší – chrám La Sagrada Familia.

Park Güell, Španielsko

Park Güell, Španielsko

Historické centrum mesta Bruggy (Belgicko)

Mesto Bruggy si aj dnes zachováva svoju historickú atmosféru. Pôvodné gotické stavby sú stále súčasťou jeho identity. Ako jedno z obchodných a kultúrnych miest Európy malo Bruggy vplyv na rôzne časti sveta, je napr. úzko späté so školou flámskej primitívnej maľby. A mnohých z nás určite poteší, že tu vyrábajú skvelé ovocné pivo.

Bruggy, Belgicko

Bruggy, Belgicko

Historické centrum mesta Salzburg (Rakúsko)

Mesto sa preslávilo aj vďaka práci talianskych architektov Vincenza Scamozziho a Santiniho Solariho, ktorým Salzburg vďačí za svoju barokovú podobu. Najslávnejšou osobnosťou mesta je samozrejme geniálny hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart, ktorého dom tu môžete navštíviť. Nezabudnite potešiť chuťové bunky čokoládovými bonbónmi, známymi ako Mozartove gule.

Salzburg, Rakúsko

Salzburg, Rakúsko

Kláštory Meteora (Grécko)

Na kláštory Meteora, ktoré stoja na vrcholoch tajomných skál, je za slnečného počasia prekrásny pohľad, ale skúste sem zavítať , keď prší alebo padne hmla. Už tak záhadné budovy sa ponoria do nepreniknuteľného šedivého oblaku a pri ceste na vrchol vás poteší nejeden vodopád, ktorý by sa tu inak nevyskytoval. Kláštory sú významné predovšetkým freskami zo 16. storočia.

Kláštory Meteora, Grécko

Kláštory Meteora, Grécko

Národný park Plitvické jazerá (Chorvátsko)

Fanúšikovia legendárnych filmov o Winnetouovi sa pri prechádzke okolo Plitvických jazier pravdepodobne nostalgicky zasnia, pretože práve tu sa natáčali scény z Pokladu na Striebornom jazere. Ale plavba po azúrových jazerách a peší výlet okolo vodopádov očaria každého návštevníka.

Plitvické jazerá Chorvátsko

Plitvické jazerá Chorvátsko

Tower v Londýne (Anglicko)

Bývalé väzenie, teraz sídlo britských korunovačných klenotov. Jedna z najobľúbenejších turistických atrakcií starého Londýna a jeho večný symbol, to je Tower, impozantná pevnosť s bohatou históriou a opradená množstvom legiend. Bola postavená okolo Bielej veži (White tower), ktorú na Temži vybudoval Viliam Dobyvateľ na ochranu Londýna a presadzovanie svojej moci.

Tower v Londýne, Anglicko

Tower v Londýne, Anglicko

Zámok Kronborg (Dánsko)

Kráľovský hrad Kronborg v prístavnom meste Helsingør má pre Dánov nesmiernu symbolickú hodnotu. Hral kľúčovú rolu v dejinách severnej Európy v 16. a 17. storočí. V roku 1574 započala jeho rekonštrukcia a stal sa z neho renesančný zámok. Preslávil sa ako Elsinore, dejisko Shakespearovho Hamleta.

Zámek Kronborg, Dánsko

Zámek Kronborg, Dánsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.