Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najstrmšou zubačkou sveta sa môžte previezť vo Švajčiarsku

Kvalitné hodinky, výborná čokoláda, ľadovcové jazerá, vysoké hory, kravy s typickými zvoncami na krku, kvalitný syr a dômyselný bankári. Tento obrázok sa nám väčšinou vynorí z pamäte, keď si spomenieme na krásnu alpskú krajinu Švajčiarsko. Kto ju navštívil, určite vie, že takáto predstava je nekompletná a neustále tam je čo objavovať. Za rozšírením obzorov sa môžete vydať napríklad do dedinky Alpnachstad.

Z tohto mestečka na brehu Lucernského jazera vedie železnica vysoko do hôr. To by vo Švajčiarsku nebolo žiadnou raritou, keby trať Pilatusbahn nebola najstrmšou zubačkou sveta so sklonom 48%. Jej horná stanica leží tesne pod vrcholom pohoria Pilatus vo výške 2132 metrov nad morom a železničná cesta k nej je dlhá 4,6 kilometra.

Prví turisti nastúpili do vlakovej súpravy smerujúcej k vrcholu v roku 1889 a už na konci 19. storočia Pilatusbahn prepravovala 30 000 osôb ročne. Po elektrifikácií železnice toto číslo vzrástlo na 50 000  osôb. Trať prekonáva prevýšenie 1635 metrov a je v prevádzke od mája do novembra. Do 10 vagónov sa dnes vojde 400 osôb. Spiatočný lístok vyjde aj na viac než 100 CHF (80 Eur), pričom cena sa odvíja od sezóny, dĺžky trasy a luxusu vo vnútri vagónov. Aktuálny cenník nájdete tu.

Aj keď sa môže cestujúcim zdať takýto výlet pomerne drahý, po absolvovaní jazdy si nemôžu trasu vynachváliť. S každým metrom stúpania sa otvára krajší výhľad na Lucernské jazero a jeho okolie. Nad hlavami cestujúcich čaká dominantný vrchol pohoria Pilatus a na ňom vybudované hotelové a vyhliadkové komplexy. Naviac má každý možnosť obdivovať dômyselne zrekonštruovanú trať zubačky s rozchodom 800 milimetrov a priemerným stúpaním 38%, ktoré by súprava nedokázala prekonať bez tzv. Locherovho ozubnicového systému. Ako čerešnička na torte pôsobí zážitok z pamorámi na vyhliadke pohoria Pilatus.

Vrchol hory Pilatus

Vrchol hory Pilatus

23.10.2017 Invia

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.