Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie destinácie pre aktívnu dovolenku

Ako si predstavujete svoju ideálnu dovolenku? A ako si ju predstavuje vaša drahá polovička, deti či priatelia? Láka vás všetkých opaľovanie sa pri vode alebo to niekoho z vás ťahá skôr do prírody, či za históriou? Či už sú vaše predstavy podobné, alebo sa v mnohom rozchádzajú, nikdy nie je na škodu zavítať na spoločnú dovolenku do takej destinácie, kde máte na výber hneď niekoľko možností, ako tráviť čas.

Premýšľate, akú destináciu zvoliť, aby boli predstavy všetkých vašich spolucestujúcich dokonalo naplnené? Pohodlne sa usaďte a čítajte ďalej. Pripravili sme pre vás zoznam destinácií, v ktorých si užijete všetko – poctivé leňošenie, exkurzie do histórie aj dobrodružné výpravy.

Lago di Garda, Taliansko

Ak nie je more zrovna vašou šálkou kávy, ale úplne bez vody si svoju dovolenku tiež neviete predstaviť, máme pre vás skvelú alternatívu: skvostné alpské jazero Lago di Garda! Vysoké hory, nádherná zeleň, kúzelné mestečká a úchvatné scenérie, ktoré jazero obklopujú robia z Lago di Garda skutočne unikátnu destináciu, v ktorej môžete podnikať nekonečné množstvo najrôznejších aktivít.

Mesto Malcesine pri jazere Lago di Garda

Mesto Malcesine pri jazere Lago di Garda

Priezračné vody tohto sladkovodného jazera si môžete užívať na niektorej z množstva krásnych pláží alebo prebudiť svojho dobrodružného ducha a skúsiť napríklad windsurfing, kite surfing, jazdu na koni alebo plachtenie na loďkách.

Windsurfing na jazere Garda

Windsurfing na jazere Garda

Zabudnúť samozrejme nesmiete ani na objavovanie pobrežných mestečiek, ktorých atmosféra vás zaručene dostane. Milovníkov pokoja a relaxácie určite poteší množstvo wellness hotelov, priaznivci kultúry by si zas nemali nechať ujsť operu v neďalekej Verone. Zaručene najviac zábavy si tu užijú dobrodružné povahy, ktoré môžu v okolí jazera vyraziť na najrôznejšie horské túry, horské bicykle, paragliding alebo napríklad hĺbkové potápanie.

Maroko

Omamné vône korenín, ruch tradičných tržníc, prekrásne more a dychberúce scenérie mohutných pohorí zaliatych do zlatavých farieb všadeprítomného piesku – to je Maroko. Aj keď väčšina turistov mieri priamo z letiska do krásnych hotelov v letovisku Agadir, v ktorých často strávi všetok svoj dovolenkový čas, nenechajte sa zmiasť.

Tržnica v meste Fez

Tržnica v meste Fez

Územie Maroka ponúka úchvatnú prehliadku prastarých miest, obrovských hôr aj nádherného mora. Dávnu históriu aj architektúru sa vydajte objavovať do miest Marrakéš, Fez alebo Rabat; marocký život zas najlepšie spoznáte na pestrofarebných tržniciach či v odľahlých dedinkách. Ak milujete turistiku a zdolávanie všemožných „naj“, potom sa rozhodne vydajte do pohoria Atlas na vrchol hory Jebel Toubkal, ktorá je so svojimi 4 176 metrami najvyššou horou severnej Afriky. Pri mori nezabudnite na nespočetné množstvo vodných športov vrátane surfovania alebo zavítajte skoro ráno na pláž a upokojte svoju myseľ pri jóge.

Pohorie Atlas, Maroko

Pohorie Atlas, Maroko

Reykjavik, Island

Ak to vaše srdce ťahá za nespútanou prírodou a vysoké teploty nie sú nič pre vás, nie je pochýb o tom, že Island vás okamžite očarí. Veď so všetkými legendami o kúzelných elfoch a vílach, ktoré údajne obývajú každý kúsok islandskej prírody, to možno ani nebude tak zložité.

Island je skrátka miesto, ktoré si zamilujete. Hlavné mesto Reykjavik vás dostane svojimi nádhernými domami a inými pamätihodnosťami. Na to, aby ste ho dobre spoznali, vám bude stačiť najviac pár dní a zostane vám tak dostatok času na to, aby ste mohli začať poznávať ten pravý, nespútaný Island, o ktorom každý sníva. Či sa už rozhodnete spoznávať ho za volantom terénneho vozidla, na bicykli alebo pešo, budete nadšení.

Vodopád Skogafoss

Vodopád Skogafoss

A až vám začnú dochádzať sily, relaxujte v niektorom z mnohých prírodných termálnych jazierok a nechajte horúcu vodu, nech vám rýchlo navráti stratenú energiu.

Modrá lagúna, Island

Modrá lagúna, Island

Čierna Hora

Čierna hora je pomerne malá a – vzhľadom k jej väčším a známejším susedom – tak trochu prehliadaná krajina na juhu Európy. Asi najznámejšími destináciami sú mestečká na jadranskom pobreží, a to predovšetkým Budva, Sveti Stefan alebo Kotor.

Sveti Stefan

Sveti Stefan

Rovnako ako všade inde, aj v Čiernej hore by bola škoda ostávať iba na jednom mieste – a narozdiel od mnohých iných miest to tu platí dvojnásobne. To množstvo zaujímavostí a aktivít, ktoré na vás nielen na pobreží ale aj vo vnútrozemí tejto juhoeurópskej krajiny čaká, vás asi prekvapí. Vďaka pomerne malej rozlohe tu toho môžete stihnúť naozaj veľa. Raňajkovať môžete napríklad v kaviarni na pláži, obed už si vychutnávať na brehu úchvatného Skodorského jazera a večeru si dopriať na svahoch majestátnych čiernohorských hôr. Zatiaľčo v mestách sa budete kochať históriou a krásnou architektúrou, pri jazere a v horách už budete iba s úžasom obdivovať silu Matky Prírody.

Národný park Durmitor

Národný park Durmitor

Sicília, Taliansko

Tento taliansky ostrov priťahuje vďaka svojej nekonečnej kráse pozornosť turistov snáď z celého sveta. Niet divu – ako vôbec najväčší ostrov v celom Stredozemnom mori je Sicília miestom s neuveriteľne rozmanitou prírodou aj pobrežím. Na dovolenke na Sicílií preto skutočne len málokto vydrží celý týždeň vylihovať na pláži a zo všetkých síl predstierať, že nevidí všetky tie úchvatné miesta ani nádhernú prírodu naokolo.

Capo di Milazzo

Capo di Milazzo

Sicília pamätá mnoho historických udalostí a epoch, na mnoho z nich dodnes odkazujú napríklad staré ruiny gréckych palácov v okolí mesta Agrigento. Ak chcete mať na dosah čo najviac možností, ako tráviť dovolenku, vydajte sa na severovýchod ostrova. O obrovskej sile vulkanickej histórie sa presvedčíte na svahoch najvyššej európskej sopky Etna, o umení prírody v prekrásnych kaňonoch Alcantara a o kráse miestnej architektúry zas v mestách Taormina, Messina a (ak opustíme severovýchod) aj v Palerme alebo napríklad v meste Syrakúzy.

Amfiteáter v meste Taormina

Amfiteáter v meste Taormina

20.09.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.