Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie majáky v Poľsku

Ak si chcete spestriť pobyt pri Baltskom mori v Poľsku niečim zvláštnym, vydajte sa po stopách tamojších starobylých majákov. Baltské pobrežie ich ponúka rovných pätnásť, pričom drvivá väčšina je stále aktívna. Tie najkrajšie z nich vám predstavíme v nasledujúcom článku.

Maják Stawa Mlyny Świnoujście (Svinoústie)

10 m vysoký maják v tvare veterného mlynu je jedným zo symbolov kúpeľného mesta Svinoústie. V počiatkoch svojho fungovania sa tak, ako u skutočného veterného mlynu otáčali lopatky, a tým zaisťovali blikanie svetla. Maják patrí medzi najzaujímavejšie a tiež najfotografovanejšie pamiatky v meste, dôjsť sa k nemu dá pohodovou, romantickou prechádzkou po pláži.

Maják Stawa Mlyny Świnoujście

Maják Stawa Mlyny Świnoujście

Maják vo Svinoústí

Najvyšší maják v celom Poľsku sa nachádza takisto v Svinoústí. Postavený bol medzi rokmi 1854-1857 a so svojou výškou takmer 65 m je neprehliadnuteľnou dominantou mesta. Na vyhliadku vedie cca 300 schodov, pri výstupe na vrchol je schodisko zúžené. Výhľad na pláž, prístav aj druhý maják v tvare veterného mlynu je odtiaľ skutočne veľkolepý.

 

Maják Czołpino

Tento maják je umiestnený trochu netradične, na pieskovej dune v Slowińském parku narodowem, cca 1km od mora. Elegantná poschodová, cca 25 m vysoká stavba pochádza z druhej polovice 19. storočia. Z jej ochodze je nádherný výhľad na more, horu Rowokoł, ale hlavne na pohyblivé pieskové duny, najväčšiu atrakciu regiónu.

Maják Czołpino

Maják Czołpino

Maják Kolobrzeg (Kolobreh)

Najväčšie kúpeľné stredisko Kolobrzeg na poľskom pobreží Baltského mora sa môže pochváliť pekným majákom, ktorý nepatrí k najvyšším, za to ale je najmohutnejšou stavbou tohto typu v Poľsku. Pôvodný maják z roku 1666 bol postupne nahradený tehlovou vežou, ktorá bola v roku 1945 zničená. Súčastný tehlový maják bol vybudovaný ako súčasť pevnosti. K majaku vedie pekná, asi kilometer dlhá cesta od miestneho kempu, ktorá oddeľuje pláž od rozľahlého mestského parku.

Maják Kolobrzeg

Maják Kolobrzeg

Maják v Niechorze

V dedine Niechorze sa nachádza ďalší z krásnych poľských majákov. Tentokrát ide o stavbu z červenej tehly, ktorá bola vybudovaná na vysokom útese medzi rokmi 1860-1866. Výška veže je 45 m, svetlo majáku je viditeľné už zo vzdialenosti 37 km. K ochodzi majáku budete musieť vystúpať celkom 208 schodov. Hore vás čaká kruhový výhľad na pláž, jazero Liwia Luža, na druhej strane letovisko Rewal. Pred majákom sa nachádza zaujímavý Park miniatúr poľských majákov.

Maják v Niechorze

Maják v Niechorze
 

Maják Jarosławiec

V pôvabnej rybárskej dedinke Jarosławiec stojí od roku 1829 maják z červených tehál, ktorý je dominantou a tiež najväčšou turistickou atrakciou dediny. Krásna historická stavba kruhového pôdorysu ponúka prekrásny výhľad na more a prímorské jazerá Wicko a Kopań.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.