Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie majáky v Európe

Pobrežné majáky slúžili už od pradávna k lepšej orientácii lodí pri plavbe po nociach, v hmle, za búrky aj mohutného vlnobitia. Tieto neobvyklé pobrežné pamiatky mali a stále majú veľmi záslužnú funkciu. Ich prenikavé svetlo zachránilo pred stroskotaním na skalnatých útesoch množstvo ľudí a ľudských životov. Ktoré európske majáky sú tie najpôsobivejšie?

1. Maják na myse Fréhel (Bretónsko - Francúzsko)

Na jednom z najúchvatnejších miest vo francúzskom Bretónsku sa na mohutnom skalnatom masíve týči k nebesiam prastarý maják, ktorého história spadá až do doby vlády samotného Ľudovíta XIV., nazývaného kráľ Slnko. Súčastná stavba, ktorá nahradila dve predchádzajúce na rovnakom mieste, bola postavená medzi rokmi 1946-1950. Dnes už maják využíva k navigácii lodí moderné technológie, avšak jeho dlhá, pohnutá minulosť je z neho stále cítiť.

Maják na myse Fréhel

Maják na myse Fréhel

2. Maják na ostrove Giglio (Toskánsko - Taliansko)

Na ostrove neblaho preslaveným vďaka stroskotaniu luxusného výletného parníku Costa Concordia v januári 2012 sa nachádzajú celkom tri majáky. Najvyšší z nich, 21 m vysoký maják Vaccarecce z roku 1850 stojí na ostrohe blízko mesta Giglio Castello. Navzdory timu, že už nie je v prevádzke, je kvôli svojmu umiestneniu v pôsobivej krajine obĺúbeným cieľom výletníkov.

Maják na ostrove Giglio

Maják na ostrove Giglio

3. Maják Lanterna v Janove (región Ligúria - severné Taliansko)

Rodisko Kryštofa Kolumba, najväčší taliansky prístav Janov, sa môže pochváliť vzácnou dominantou, majákom Lanterna s erbom zobrazujúcim svätého Juraja, patróna mesta. Janovský maják zo 16. storočia je so svojími 117 m najvyšším tehlovým a tiež najstarším fungujúcim majákom na svete.

Maják Lanterna v Janove

Maják Lanterna v Janove

4. Maják Savudrija (poloostrov Istria – Chorvátsko)

Maják na brehu mysu Savudrija blízko slovinskej hranice pochádza z roku 1818, a je teda jedným z najstarších majákov na Jadrane. Svetlo 36 m vysokého majáku je vidieť už z diaľky 32 km. V blízkosti objektu sa nachádza autokemp Ravna Dolina, kde sa môžete ubytovať a sledovať tak deň čo deň romantické západy slnka nad savudrijským majákom.

Maják Savudrija

Maják Savudrija

5. Maják Beachy Head (Eastbourne - Anglicko)

Na južnom pobreží Anglicka v grófstve East Sussex sa nachádza 43 m vysoký maják, ktorý je vzdialený asi 165 km od úchvatných kriedových útesov Beachy Head. Do prevádzky bol uvedený v októbri v roku 1902, od tohto roku slúžil k navigačným účelom. Viac ako osemdesiat rokov bol obsluhovány strážcami majáku, v roku 1983 sa jeho prevádzka úplne zautomatizovala. Jeho prenikavé svetlo funguje dodnes a je vidieť do vzdialenosti až 42 km.

Maják Beachy Head

Maják Beachy Head

6. Maják na myse Pertusato (Bonifacio - Korzika)

Nádherný maják umiestnený na najjužnejšom bode Korziky, výbežku Pertusato, ktorý bol pomenovaný podľa otvoru v skale, je prvým majákom, ktorý začal v roku 1884 na Korzike vysielať svetelné signály. Zautomatizovány bol v roku 1986. Od majáku je nádherný výhľad na mesto a okolité útesy, ak zídete dole k moru, môžete obdivovať ostrovček St. Antonie s jeho zaujímavými skalnatými útvarmi.

Maják na myse Pertusato

Maják na myse Pertusato

7. Maják Akrotiri (Santorini – Grécko)

Maják Akrotiri umiestnený v rovnakozvanej dedinke, na cípe juhozápadného pobrežia ostrova Santorini, patrí k jednému z najkrajších majákov na súostroví Kyklady. Postavený bol v roku 1892 a je tým pádom jednou z najstarších stavieb tohto druhu v celom Grécku. Od roku 1988 je proces zapínania svetla zautomatizovány. Okúzľujúca, osamotená budova s bielymi stenami stojaca na okraji útesu vysoko nad morom má úžasnú atmosféru, najmä večer pri svite zapadajúceho slnka a kriku čajok...

Maják Akrotiri

Maják Akrotiri

Majáky majú zvláštnu, pre niekoho možno tajomnú a pritom tak lákavú atmosféru. Naviac sú nesmierne fotogenické. Väčšinou sa nachádzajú na prekrásnych miestach, preto k nim aspoň na krátku chvíľu zavíta takmer každý, kde sa v ich blízkosti ocitne. So strážcami majákov by však málokto menil. Osamotený život neďaleko temných hlbín mora skrátka nie je pre každého.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.