Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie jaskyne Slovinska

Na území Slovinska sa nachádza cez osem tisíc jaskýň, pričom sprístupnených je asi dvadsať z nich. Tie najznámejšie nájdeme v oblasti Kras na juhozápade Slovinska.

Škocjanské jaskyne

Len niekoľko km od mesta Koper sa nachádza oblastný park Škocjanske jame. Jeho súčasťou sú prekrásne Škocjanské jaskyne, ktoré sú od roku 1986 zapísané na Zozname prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Škocjanské jaskyne

Škocjanské jaskyne Lander

Monumentálny jaskynný systém

Rozsiahly niekoľkoposchodový komplex vápencových jaskýň vyhĺbila riečka Reka do hĺbky až 200m. Prehliadková trasa meria 2,5km, pričom počítajte so zdolaním päťsto schodov. Teplota v suchých častiach jaskyne činí cca 12 °C, v miestach, kadiaľ preteká rieka, je potom znateľne nižšia.

Najväčší stalagmit

Jaskyňa sa pýši 26 vodopádmi, hlbokými kaňonmi, prírodnými mostami, prekrásnymi krasovými útvarmi mnohých farebných odtieňov a tiež najväčšími stalagmitmi. Medzi najatraktívnejšie miesta v jaskyniach patrí tzv. „Veľká sála“ ktorá dosahuje výšku 30m a dĺžku 130m. Práve tu sa nachádza známy a obdivovaný, 250 tisíc rokov starý stalagmit, ktorý meria úctyhodných 15m a tiež „Organ“ tvorený desiatkami malých stalaktitov, ktoré pripomínajú píšťaly organu.

Škocjanské jaskyne

Škocjanské jaskyne

Archeologické vykopávky

V priestoroch jaskýň boli nájdené významné vykopávky z obdobia 3000 rokov pred n.l., kedy ľudia využívali jaskyne ako svoje príbytky, ale aj artefakty z doby bronzovej.

Postojnska jama –Jaskyňa Postojná

Počas návšteve jedného z vôbec najslávnejších a najkrajších miest v Slovinsku buďte pripravení na davy turistov. Nenechajte sa ale množstvom návštevníkov odradiť, jaskyňa Postojná rozhodne stojí za prehliadku. Toto pozoruhodné prírodné dielo bolo vytvorené podzemnou riekou Pivka v miestnom vápenci. Chodby, jaskyne a haly dosahujú celkovú dĺžku cez 20km, vďaka čomu sa Postojnska jama právom radí medzi najväčšie jaskynné komplexy na svete.

Prehliadková trasa meria okolo 5km, pričom časť absolvujete podzemným turistickým vláčikom, druhú časť už prejdete pešo. Jaskyňa je vďaka tomu ideálnym návštevným miestom pre rodiny s deťmi alebo starších návštevníkov, pre ktorých sú dlhé trasy s veľkým prevýšením príliš náročné.

Vláčikom do vnútra jaskyne

Jazda vláčikom medzi nasvietenými, magicky pôsobiacimi stalagmitovými a stalaktitovými útvarmi, ktorý vás za cca 10minút zavezie dovnútra jaskynného komplexu, má svoje nesporné čaro. Nemenej zaujímavý pohľad vás čaká aj počas pešej cesty. Za asi hodinovú prehliadku uvidíte niekoľko sál a siení s prekrásnou výzdobou, rôzne stĺpy a klenuté priechody. Pešia prehliadka končí v tzv. "Koncertnej sále" – najväčšom otvorenom priestore jaskynného komplexu, kde sa vďaka výbornej akustike usporadúvajú koncerty.

Jaskyňa Postojná

Jaskyňa Postojná

Jaskyniar vodný

Okrem krasovej výzdoby vás v jaskyniach čaká aj rarita z ríše zvierat. Jaskyňu obýva jaskyniar vodný, čo nie je druh netopiera, ako by sa dalo očakávať, ale endemiyký obojživelník, taký zvláštny druh ružového mloka. Zaujímavosťou je, že jaskyniar vydrží bez potravy aj niekoľko rokov, pričom úctyhodný je aj vek jeho dožitia – až 70 rokov.

Jaskyniar vodný

Jaskyniar vodný Ranko

Predjamski Grad – Predjamski hrad

Hrad vytesaný v skale je svetovým unikátom. Jeho návštevu môžete spojiť s prehliadkou jaskyne Postojná, nakoľko sa nachádza iba 9km od rovnomennej obce Postojná

Nedobytný hrad má celkovo štyri poschodia a je rozdelený na dve časti. Prvá časť je pred jaskyňou, druhá vo vnútri samotnej jaskyne. V hrade sa v súčasnosti nachádza múzeum, oproti hradu stojí kaplnka, ktorá je zasvätená Panne Márii Bolestnej.

Predjamský hrad

Predjamský hrad © Iveta Zouharová

Krížna jama – Jaskyňa Krížna

Okrem hlavnej atraktivity Slovinského Krasu stojí nielen za zmienku, ale aj za návštevu jaskyňa Krížna. Tajomná jaskyňa ponúka dva prehliadkové okruhy.

Kostry medveďov aj dobrodružná plavba

Na prvý prehliadkový okruh si zapožičiate gumáky a svetlá, pretože trasa nie je už po niekoľkých sto metroch osvetlená. Čaká vás okrem iného prehliadka výstavy kostí jaskynných medveďov, ale hlavne dobrodružná, asi 10 minút trvajúci plavba člnom po prvom z jazier.

Jaskyňa Križna

Jaskyňa Križna © Jeskyně Križna

Prehliadka vodnej časti Kalvárie

Druhá trasa je náročnejšia tak fyzicky, ako aj časovo, zaberie 3,5 – 4 hodiny. V tomto prípade dostanete pred prehliadkou aj jaskyniarske overaly a prilby. Počas prehliadky budete musieť zdolať niekoľko jazier proti prúdu riečky na nafukovacích člnoch, prechádzať pereje, preliezať stupne medzi jazerami. Cesta končí pri Kalvárii, čo je sieň s prekrásnou kvapľovou výzdobou.

Jaskyňa Križna

Jaskyňa Križna © Jeskyně Križna

Ak máte radi dobrodružstvo, potom si nenechajte túto po všetkých smeroch zaujímavú prehliadku ujsť.

Ak budete napríklad pri svojich cestách do Chorvátska prechádzať Slovinskom, zastavte sa. Prejsť bez povšimnutia by bol hriech. Možno vás prekvapí, koľko prírodného bohatstva sa nad i pod zemou prekrásneho Slovinska ukrýva.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.