Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie francúzske kláštory

Kláštor Beauport

Kláštor Beauport

Francúzsko, krajina plná dych vyrážajúcich krás, vzácnych pamiatok a tajuplných zákutí, ukrýva množstvo pokladov. Nepochybne k nim patria aj mnohé kláštory, ktorých zvláštna posvätná atmosféra a kúzlo minulosti vzbudzujú úžas aj dnes. Spoznajte tajomstvo tých najkrajších z nich ešte dnes!

Kláštor fontevraud

Areál kláštora fontevraud, ktorý by ste našli v dedine Fontevraud-l'Abbaye, je skvelou ukážkou stavebného umenia románskej a gotickej doby. Od roku 2000 je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. K hlavným turistickým atrakciám patrí pohrebisko anglickej kráľovskej dynastie Anjouovcov, ďalej spálne a refektár, tj. spoločná jedáleň mníchov. V majestátnom kláštornom kostole z románskeho obdobia sa zachovali stĺpy s vyrezávanými hlavicami. Krížová chodba je renesančná.

Křížová chodba kláštora Fontevrault

Křížová chodba kláštora Fontevrault

Kláštor Moissac

Abbaye Saint-Pierre de Moissac je benediktínske opátstvo v dedine Moissac, založené v 7. storočí. Románska a gotická architektúra sa tu prepletá v pozoruhodnej súhre. Medzi tunajšie majstrovské stredoveká sochárske diela patrí bezpochyby tympanon (plocha nad dverami) južného portálu. V slávnom románe Umberta Eca Meno ruže je tympanon podrobne popísaný (sám kláštor je v knihe zasadený do Talianska). Kostol bol tiež využitý na natáčanie niektorých scén z rovnomenného filmu. Opátstvo je od roku 1998 na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Kláštor Moissac

Kláštor Moissac

Le Mont-Saint-Michel

Le Mont-Saint-Michel (Hora svätého Michaela) je skalnatý žulový ostrovček, respektíve polostrov, uprostred piesočných brehov vystavených silným prílivom v zálive pri normandskom pobreží. Nachádza sa tu gotické benediktínske opátstvo, venované archanjelovi Michaelovi, a dedina, ktorá vyrástla v tieni jeho veľkých múrov. Opátstvo, postavené medzi 11. a 16. storočím, je technický a umelecký skvost, ktorý bol nútený prispôsobiť sa problémom tohto jedinečného prírodného miesta.

Le Mont-Saint-Michel a jeho zátoka je jedným z najnavštevovanejších turistických miest vo Francúzsku a jedným z najznámejších v Európe. Každý rok ho obdivuje takmer 2,5 milióna návštevníkov z celého sveta.

Le Mont-Saint-Michel

Le Mont-Saint-Michel

Kláštor Murbach

Kláštor Murbach patrí k najznámejším benediktínskym kláštorom v Alsasku. Nájdete ho na úpätí pohoria Grand Ballon vo Vogézach, neďaleko obce Guebwiller. Bol založený v roku 727. Budovy, vrátane kostola s jednou z najranejších románskych klenieb, boli zdevastované počas francúzskej revolúcie (1789). Udalosti viedli k zrušeniu kláštora, ktorý však bol v roku 1841 zapísaný medzi monument historique, významné historické a kultúrne pamiatky.

Kláštor Murbach

Kláštor Murbach

Kláštor Saint-Benoît-sur-Loire

Benediktínsky kláštor, nazývaný tiež Fleury-sur-Loire bol založený v roku 630 a leží na Loire asi 160 km južne od Paríža, v diecéze Orléans. Bol jedným z najvýznamnejších stredovekých kláštorov a tiež dôležitým pútnickým miestom, pretože uchováva ostatky svätého Benedikta. V 11. storočí, v dobe svojej najväčšej prosperity, nemalo opátstvo miesto hodné pamiatok svojich otcov. Abbé Guillaume (asi 1067) a jeho nástupcovia preto začali stavať kryptu a svätyňu. Stavba baziliky bola zrejme dokončená v roku 1218.

V súčasnosti prebýva v kláštore 32 mníchov, žijúcich v súlade s pravidlami svätého Benedikta – trávia život hľadaním Boha v modlitbách a prácou pod vedením opáta Etienna Ricaud.

Kláštor Saint-Benoît-sur-Loire

Kláštor Saint-Benoît-sur-Loire

Kláštor Senanque

Kláštor Senanque, nachádzajúci sa v blízkosti obce Gordes, je najznámejším cisterciánskym kláštorom v Provence. Založený bol v roku 1148 a spolu s kláštormi v Silvacane a Le Thoronet tvoria tzv. „provensálské sestry“. Ešte stále je obývaný cisterciánskymi mníchmi, ktorí tu pestujú nádherné levandule a chovajú včely. Umiestnenie kláštora, jeho architektúra aj štýl pripomínajú návštevníkom účel komplexu budov – byť školou v službe Pánovi.

Kláštor Sénanque

Kláštor Sénanque

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.