Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie európske jazerá

Radi by ste strávili Vašu dovolenku pri vode? Okrem mora zaraďte na zoznam možností aj jazerá. V Európe je mnoho kúzelných miest, ktoré stoja za návštevu a mnohokrát tu strávite pohodovejšiu a zaujímavejšiu dovolenku než v stredomorských letoviskách. Spojte dovolenku pri vode s pobytom v prírode. Vyrazte k európskym jazerám.

Taliansko - Lago di Garda

Pre nás najzaujímavejším jazerom je talianske Lago di Garda. Vraj sa jedná o jedno z najromantickejších miest v Európe, vďaka ľadovcovému pôvodu má voda azúrovú farbu. Zo Slovenska je veľmi dobre dostupné (z Bratislavy cca 850 km). Pozdĺž pobrežia sa vo väčších mestách tiahnu dlhé promenády s plážami. Oblasť patrí medzi TOP cyklistické regióny v Európe a okrem iného je jazero priaznivou lokalitou pre milovníkov vodných športov, môžete tu vyskúšať windsurfing či cannoying. Ak budete cestovať s deťmi, určite navštívte najväčší zábavný park v Taliansku Gardaland či neďaleký aquapark.

Lago di Garda

Lago di Garda

Chorvátsko - Plitvické jazerá

Pýchou tejto krajiny je národný park Plitvické jazerá zapísaný na zozname svetového prírodného bohatstva UNESCO. Jedná sa o sústavu približne 16 jazier, ktoré sú poprepájané vodopádmi (najvyšší 76 m), kaskádami a obklopené vápencovými skalami. Voda v jazerách má niekoľko farieb, od smaragdovo zelenej až po sýto modrú. Natáčali sa tu filmy o Winnetuovi, fanúšikovia určite ocenia návštevu tohto miesta dvojnásobne. Vstup je spoplatnený a v jazerách sa nesmie kúpať.

Plitvické jazerá

Plitvické jazerá

Maďarsko - Hévíz

V krajine bohatej na termálne pramene nesmie chýbať ani najväčšie termálne jazero v Európe – Hévíz. Voda má blahodárne účinky na ľudský organizmus a kúpanie je možné celoročne. Teplota vody sa v lete pohybuje okolo 35 °C, v zime potom v priemere okolo 26 °C. Nemusíte sa báť davov ľudí, jazero má rozlohu 47 000 m2, takže si svoje miestečko nájdete. Zároveň sa nachádza neďaleko Balatonu.

Termálne jazero Hévíz

Termálne jazero Hévíz

Švajčiarsko - Ženevské jazero

Jedná se o veľmi bohatú krajinu a to nielen ekonomicky ale aj prírodou. Ženevské jazero, v ktorom sa zrkadlia vrcholky Álp je miestnou pýchou. Jeho hladinu víria parníky a jazdu sa skutočne oplatí absolvovať. Zvláštnosťou jazera je, že nikdy nezamŕza. Ak neplánujete tráviť dovolenku iba pri vode, ale máte chuť aj spoznávať okolitú krajinu, vydajte sa na juh jazera, kde sa rozprestiera mesto Ženeva. Určite stojí za návštevu a niekde predsa musíte kúpiť tú pravú švajčiarsku čokoládu.

Ženevské jazero

Ženevské jazero

Nemecko - Königsee

Jazero Königsee nachádzajúce sa v Bavorsku je obklopené horským masívom a veľmi sa podobá nórskym fjordom. Jazero je hlboké až 190 metrov a má úžasne priezračnú vodu vďaka svojmu ľadovcovému pôvodu. Z Schönau Königssee vyplúvajú na okružnú plavbu výletné lode, z ktorých sa vám naskytne kúzelný pohľad do krajiny. Jazero je po svojom obvode obklopené pohorím, aj keď niektoré mapy ukazujú turistický chodník, nie je jednoduché cestu zdolať.

Jazero Königsee

Jazero Königsee

Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko - Bodamské jazero

Na hraniciach týchto troch krajín sa rozprestiera Bodamské jazero. Patrí k najväčším vodným plochám v Európe a so svojou rozlohou 571 km2 ponúka dostatok priestoru pre všetkých, ktorí sa k nemu na dovolenku vydajú. Okolo jazera vedie niekoľko cyklotrás a keď Vás bicykel omrzí, môžete vyskúšať vodné športy, napríklad windsurfing alebo potápačské kurzy. Ďalej môžte navštíviť napríklad kvetinový ostrov Mainau (nemecká časť).

Bodamské jazero

Bodamské jazero

Slovinsko - Bled

Na severozápade Slovinska sa nachádza jazero ľadovcového pôvodu – Bled. Jedná sa o jedno z najteplejších alpských jazier, vďaka termálnym prameňom v jeho severovýchodnej časti. Lodná doprava Vám umožní výlet na Blejski Otok s pútnickým kostolom panny Márie a staroslovanským cintorínom, ktorý sa nachádza takmer na všetkých fotografiách, ktoré zobrazujú jazero. Môžete navštíviť aj Bledský hrad týčiaci sa nad jazerom.

Jazero Bled

Jazero Bled

Škótsko - Loch Ness

V neposlednej rade musíme spomenúť svetoznáme škótske jazero Loch Ness. Ak máte radi trochu tajomna a záhady, určite by ste ho mali navštíviť a možno sa práve Vám podarí zazrieť Lochnesskú príšeru. Krajina v okolí jazera je zaujímavá, ale vzhľadom k tomu, že je tu pomerne studená voda nie je toto jazero ideálne pre letné rekreácie.

Hrad Urquhart na brehu jazera Loch Ness

Hrad Urquhart na brehu jazera Loch Ness

Nechajte sa inšpirovať a naplánujte si trochu inú dovolenku. Vaši známi budú na fotky s očarujúcimi scenériami hľadieť v nemom úžase. Kúpať sa v jazere, z ktorého vidíte zasnežené vrcholky Álp je omnoho zaujímavejšie než pobyt pri mori, kde je často hlava na hlave.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.