Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mrazivé kúzlo Mölltalského ľadovca v Korutánsku

Aký to musí byť nádherný pocit, stáť na svahu v obklopení tridsiatich trojtisícových vrcholov a mať výhľad na Großglockner, ten najvyšší v celom Rakúsku? Niečo tak výnimočné a vzrušujúce môžete zažiť jedine v lyžiarskej oblasti Mölltalský ľadovec v blízkosti dedinky Flattach. Je to jediná ľadovcová oblasť v Korutánsku, unikátna navyše aj nezvyčajne prívetivým počasím, perfektným pre nadšených lyžiarov. Vďaka tomu dosiahla európsky rekord – bola v prevádzke celých 330 dní v roku.

Lyžovanie na ľadovci Mölltal

Nasadnite na lanovku Gletscher Express a nechajte sa počas iba troch minút vyviezť za čerstvým vzduchom a hlbokým tichom do najjužnejšej lyžiarskej ľadovcovej oblasti v Rakúsku. Tunajšie celoročné lyžovanie láka návštevníkov nielen na pôsobivé výhľady, ale aj na prašný sneh a fantastické svahy s fascinujúcim zostupom na strednú stanicu.

Deväť vlekov a lanoviek sľubuje krátke čakacie lehoty na pekne upravené zjazdovky vo všetkých stupňoch obtiažnosti, takže sú vhodné úplne pre každého. Vyberať možno zo šiestich jednoduchších modrých zjazdoviek, siedmich stredných červených a štyroch ťažkých čiernych. Na svoje si teda prídu začiatočníci aj skúsení lyžiari bez ohľadu na vek.

V areáli je tiež zábavný Snowpark s vlnovou dráhou, strmými krivkami, vzrušujúcimi skokmi a v závislosti na snehu tiež s možnosťou kurzu boardercrossu. Tento šport, známy skôr ako snowboardcross, je pomerne mladou disciplínou, pri ktorej štartuje súčasne skupina pretekárov (zvyčajne štyroch) a víťazí ten, kto prvý pretne cieľovú pásku.

Okrem spomínaného Gletscher Expressu môžete zvoliť jazdu dvoma šestisedačkovými lanovkami, dvomi štvorsedačkovými alebo dvoma dvojmiestnymi. K dispozícii je tiež vlek v strednej stanici a vlek Stübele. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek dopravný prostriedok, buďte si istí, že vás dovezie do skutočného ľadového kráľovstva.

Nezabudnuteľná dovolenka vo Flattach sa vám navyše vyplatí aj cenovo. Deti a mládež vo veku medzi 6 a 18 rokmi zaplatia len 50% z ceny dospelého. Deti do šiestich rokov sem majú vstup úplne zadarmo. Rodiny s viacerými deťmi potom majú možnosť zaobstarať skipas od tretej osoby zdarma pre osoby mladšie ako 18 rokov. Lyžovať môžete denne od 8:00 do 16:00, tak to nezmeškajte!

Cesta a služby na Mölltalskom ľadovci

Jazda autom z Bratislavy do Flattach vám v závislosti na zvolenej trase zaberie približne 5 hodín a 15 minút (443 až 501 km). Na cestách však môžu prebiehať stavebné práce, uvedený čas prosím berte len ako orientačný.

Zdokonaliť sa v lyžovaní a snowboardingu vám pomôže lyžiarska škola Ski & Board Academy. V dvoch predajniach Intersport vo Flattach alebo aj priamo pri ľadovci Mölltal si môžete prenajať perfektnú výstroj, ktorá vám zaručí bezpečný zážitok.

Škola ponúka kurzy pre dospelých aj tzv. Bobov detský klub. V ňom môžu vaše ratolesti prejsť špeciálnym kurzom, kde budú mať najlepšiu možnú starostlivosť a o zábavu postarané. Tento kurz prebieha od nedele do piatku v časoch od 10:00 do 12:30 a od 14:00 do 15:30. V jednej skupine môže byť minimálne šesť a maximálne dvanásť detí. S kurzom si možno zároveň zaplatiť aj dobrý obed.

Druhou lyžiarskou školou, do ktorej odborných rúk sa môžete zveriť, je Sporthaus Zraunig. Aj tá vám umožní prenajať si či zakúpiť potrebné športové vybavenie najvyššej kvality. Vyberte si zo širokej ponuky lyžiarskych a turistických odevov, príslušenstva a suvenírov. Otvorené je denne od 9:00 do 12:00 a od 15:00 do 18:00.

Po celodennom športovaní človek poriadne vyhladnete. Už pri vzostupe k horskej stanici si určite všimnete obrovský sklenený palác. Stojí na okraji ľadovca a celý ten horský svet okolo sa odráža v jeho fasáde. Vnútri sa nachádza reštaurácia Eissee s nádhernou slnečnou terasou a pripojením k wi-fi, zimná záhrada a ubytovňa so šesťdesiatimi ôsmimi lôžkami, sprchou a toaletou. Ideálny pre mládež!

Ak ešte neviete, kam sa v zime vydať na dovolenku, skúste overený Mölltalský ľadovec a prežite krásne zasnežené dobrodružstvo.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.