Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Minsk, bieloruské mesto s bohatou históriou i kultúrou

Námestie nezávislosti

Námestie nezávislosti

Okrem toho, že je Minsk hlavným a najväčším mestom Bieloruska, je aj jeho kultúrnym a hospodárskym centrom a oficiálnym sídlom Spoločenstva nezávislých štátov. Je starší ako Moskva a má približne 1 879 600 obyvateľov. K videniu je tu neskutočné množstvo pamätihodností, krásnych kostolov, parkov aj zámockých komplexov. Predstavme si teraz aspoň niektoré z nich.

Národná knižnica Bieloruska v Minsku

Národná knižnica Bieloruskej republiky patrí k najväčším na svete a je jedným z hlavných lákadiel mesta. Stavba sa začala 1. novembra 2002. O štyri roky neskôr začal presun knižných zbierok zo šiestich rôznych budov sem do novej knižnice, ktorá bola oficiálne otvorená v júni 2006. Pozornosť priťahuje predovšetkým nezvyčajný vrchol stavby, ohromná obrazovka, ktorá je aktívna denne od západu slnka do polnoci.

Národná knižnica Bieloruska

Národná knižnica Bieloruska

Minsk-Aréna

Minsk-Aréna patrí k najmodernejším multifunkčným komplexom pre medzinárodné športové a kultúrne podujatia v Európe. Slávnostné otvorenie prebehlo 30. januára 2010. V tom čase sa jednalo o štvrtú kapacitne najväčší hokejovú arénu Európy. V komplexe sa môžu konať súťaže vo viac než dvadsiatich piatich športoch. Aréna je ale aj najväčšou koncertnou sálou v Bielorusku. Konajú sa tu koncerty, prehliadky aj významné výstavy.

Aréna v Minsku

Aréna v Minsku

Víťazné námestie v Minsku

Architektonický súbor námestí sa začal utvárať koncom 30. rokov 20. storočia. V roku 1939 začala výstavba dvoch klenutých bytových domov, ktoré dnes uzatvárajú hlavnú rovnú časť Independence Avenue. Pamätník víťazstva na počesť vojakov sovietskej armády, partizánov a podzemných robotníkov sa začal stavať v roku 1950. Vyniká umeleckú plastickosťou a podieľali sa na ňom najväčší sochári Bieloruska.

Víťazné námestie

Víťazné námestie

Námestie Slobody a radnica v Minsku

Stavba námestia začala v 17. storočí, jeho architektonický vzhľad v tej dobe určoval renesančný a barokový štýl. V 19. storočí získalo svoju konečnú podobu, mnoho budov bolo prestavaných v klasicistickom štýle. Počas druhej svetovej vojny bola oblasť takmer zničená. V súčasnosti vyzerá podobne ako pred sto rokmi, vďaka rekonštrukcii. Radnica v Minsku je symbolom mestskej vlády, prvá zmienka o jej kamennej budove pochádza z roku 1583. Neskôr bola mnohokrát prestavaná.

Radnica na námestí Slobody

Radnica na námestí Slobody

Pamätný kostol Všetkých svätých

Jeden z najkrajších pravoslávnych chrámov v Minsku sa nachádza na križovatke Kalinowski a Všetkých svätých. Je jediným pamätným chrámom v krajine. Tunajšia jedinečná krypta nemá vo svete obdobu. Kostol je súčasťou chrámového komplexu, ku ktorému patrí aj drevený kostol sv. Trojice.

Kostol Všetkých svätých

Kostol Všetkých svätých

Botanická záhrada v Minsku

Tunajšia botanická záhrada zaberá čo do veľkosti tretie miesto v Európe po Kráľovskej botanickej záhrade Kew v Londýne a parku v Madride. V očarujúcom zelenom kráľovstve koexistujú rastliny z celého sveta - sibírsky smrekovec, Manchurianský dub, vzácne druhy orchideí ai. Návštevníkom sa otvára tiež ružová záhrada či expozície skleníka s exotickými rastlinami.

Botanická záhrada v Minsku

Botanická záhrada v Minsku

Praktické informácie k ceste do Minsku

Od roku 2017 už môžu občania Európskej únie vycestovať do Bieloruska bez turistických víz, pokiaľ sa tam dopravia cez medzinárodné letisko v Minsku a doba ich pobytu nepresiahne 5 dní. U pobytov nad 30 dní už je pre občanov SR vyžadované pozvanie. Za účelom získania vstupného víza musí cudzinec predložiť príslušným orgánom kópiu formulára žiadosti, fotografiu, doklad o cestovaní do zahraničia, zmluvu o zdravotnom poistení a ďalšie podporné dokumenty. Podrobnosti nájdete na webových stránkách Minsku.

Priama linka letí z Budapešti trvá přibližně hodinu a štyridsať minut. Zákonným platidlom v Bielorusku je bieloruský rubeľ. Úradnými jazykmi sú bieloruština a ruština. Zaujímavé je, že sa tu dohovoríte skôr rusky, pretože bieloruský sa v bežnom hovore takmer nepoužíva. Ľudia jej ale samozrejme rozumejú a pochodíte s ňou lepšie, než keby ste sa pokúšali dohovoriť anglicky.

Minsk - stará časť mesta

Minsk - stará časť mesta

Bielorusko sa vyznačuje tuhými zimami, kedy je potrebné počítať aj so silným snežením a mrazmi až -25 ° C. Horúce letá bývajú suchšie než u nás. V Minsku sa priemerne zaznamenáva 67 dní s hmlou, čo je viac ako napríklad v Londýne. Najsychravejším je zvyčajne chladná polovica roka, najmä mesiac november.

Časový posun voči SR predstavuje +2 hodiny v zimnom období a +1 hodinu v letnom období. (Od roku 2011 tu nedochádza k zmene letného času na zimný.)

Treba mať na pamäti, že juhovýchodná časť Bieloruska bola zasiahnutá katastrofou v Černobyle. Niektoré miesta preto nemusia byť bezpečné. Čoho sa ale určite nemusíte báť, je kriminalita. Ku krádežiam dochádza úplne výnimočne.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.