Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Miesta, kde sa natáčal Pán prsteňov

„Jeden prsteň vládne všetkým…“ Každý fanúšik fantasy príbehu J. R. R. Tolkiena vie, čo je napísané na Prsteni moci, ktorý musel hobit Frodo skrz mnohé príkoria odniesť do Mordoru a vhodiť do ohňa Hory osudu. Koľkí z nás závideli Eljahovi Woodovi túto možnosť? Koľkí z nás chcelí byť súčasťou úchvatnej filmovej trilógie Petera Jacksona? Doprajme si aspoň šancu pozrieť sa na dobre známe miesta z natáčania Pána prsteňov na Novom Zélande.

Franz Josef Glacier, West Coast (Biele hory)

Spomínate na výstražné majáky, ktoré postupne vzplanuli pozdĺž Bielych hôr od Gondoru až po Rohan v Návrate kráľa? V skutočnosti boli umiestnené na hore Mount Gunn, blízko ľadovca Františka Jozefa v Národnom parku Westland.

Kawarau River, Otago (Argonath na rieke Anduin)

Rieka Kawarau, vytekajúca z jazera Wakatipu v regióne Otago, bola premenovaná na rieku Anduin, na ktorej bol umiestnený Argonath, známy aj ako Piliere Kráľov. Majestátne sochy gondorských panovníkov sú vytvorené počítačom.

Kepler Mire, Te Anau (Mŕtve močiare)

Dávajte si pozor, keď sa budete brodiť Mŕtvymi močiarmi, ktorými Glum viedol Froda a Sama. Stačí málo a podľahnete kúzlu mŕtvych, vznášajúcich sa v kalných vodách Kepler Mire, najväčšej mokrade v Te Anau.

Lake Wakatipu, Otago Region (Lothlorien)

Lesy Lothórienu sa natáčali v záhradách Fernside Lodge dve míle od Featherstonu, približne 40 míľ východne od Wellingtonu. Jazero Wakatipu bolo takisto využité pre niektoré scény.

Matamata, Waikato (Hobitov)

Filmový Hobitov sa nachádza v srdci regiónu Wakaito. Spoznajte rodné mestečko svojich obľúbených hrdinov a nahliadnite do ich norí, ktoré tu zostali po natáčaní Hobita.

Milford Sound, Fjordland National Park

Oblasti blízko svetoznámeho fjordu Milford Sound v Národnom parku Fjordland poskytli filmárom zábery Železného pasu, elfieho kráľovstva Lothlórien aj vrcholu Amon Hen.

Mount Ngauruhoe, Tongariro National Park (Hora osudu)

Sopka Mount Ngauruhoe si zahrala Horu osudu, ktorá sa týči do výšky v samotnom srdci Mordoru.

Mount Sunday, Canterbury (Edoras)

Navštívte Edoras, hlavné mesto Rohanu a domov Meduseldu, či kráľa Théodena, ktorý sa nachádza na hore Mount Sunday v regióne Canterbury.

Putangirua Pinnacles, Aorangi Forest Park (Černobor)

Aragorn, Legolas a Gimli sa v Návrate Kráľa vydali do Černoboru, aby našli Armádu mŕtvych. Prechádzali skalnými útvarmi Putangirua Pinnacles, ktoré nájdeme v Aorangi Ranges, v regióne Wairarapa na Severnom ostrove Nového Zélandu.

Skippers Canyon, Otago (Bruinenský brod)

Rieka Shotover v kaňone Skippers predstavovala Bruinenský brod, kde Arwen porazila Nazgûly a zachránila život Froda tým, že vykúzlila pôsobivú povodeň.

Southern Alps, South Island (Hmlisté hory)

Južné Alpy, najdlhšie pohorie Nového Zélandu, predstavovali ideálne miesto pre Hmlisté hory Stredozeme, ktorými muselo prejsť Spoločenstvo Prsteňa v prvom dieli.

Takaka Hill, Nelson (Hustoles)

Vydajte sa po stope tajomného hraničiara Chodca cez Hustoles na kopcoch Takaka Hill, kadiaľ hobitov viedol smerom do drsnej zeme na východ od mesta Bree v snahe uniknúť Čiernym jazdcom.

Tongariro National Park (Mordor)

Národný park Tongariro, ktorý vo filme predstavoval Mordor, je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je miestom extrémov, nájdete tu lesy, pokojné jazerá, púštne plošiny aj aktívne sopky.

Twelve Mile Delta, Wakatipu (Ithilien)

V kempe Twelve Mile Delta sledovali Frodo, Sam a Glum bitku medzi Faramirovými hraničiarmi z Ithilienu a mužmi na bojových olifantoch z Haradu.

Zatiaľ sme len zavadili o povrch Tokienovho sveta. Máte odvahu preskúmať ho hlbšie? Podniknite dobrodružnú výpravu za ďalšími známymi miestami na Novom Zélande!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.