Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Miesta, kde sa natáčal Harry Potter

Príbehy okuliarnatého čarodejníka, vzišlé z pera J. K. Rowlingovej, sa stali legendou. Mnohí z nás vyrastali zároveň s hercami, ktorí účinkovali v ich filmových prevedeniach. Aj preto by každému fanúšikovi, ktorý v jedenástich rokoch napäto očakával list z Rokfortu, bolo cťou, keby si mohol osobne prezrieť miesta natáčania. My vás na ne zoberieme prostredníctvom tohto článku. A kto vie, možno vás nalákajú na naozajstnú dobrodružnú výpravu ...

Bracknell alebo Dom Dursleyovcov

Už v roku 2001 bol dom v Bracknelli vybraný zo stoviek budov po celej Británii, aby sa stal domovom Dursleyovcov v prvom filme Harry Potter a Kameň mudrcov. Pre neskoršie filmy bola celá ulica vytvorená priamo v štúdiu.

Australia House

Ohromujúca mramorová výstavná sieň Austrálskeho veľvyslanectva v Londýne bola využitá čoby pavučinami opradený interiér kúzelníckej Gringottbanky, kde bol v prvom z Harryho príbehov nakrátko uložený kameň mudrcov.

Stanica King 's Cross

V budove dnes najznámejšej londýnskej stanice bolo pre fanúšikov zriadené miestečko známe ako nástupište deväť a tri štvrte - stenu s označením "Platform 9 3/4", z ktorej trčí kúsok vozíka s kufríky a vtáčia klietka. V malebnom obchode naľavo odtiaľ si záujemcovia môžu kúpiť suveníry z filmov.

Vlaková stanica v Goathland

Na Yorkshirskom vidieku sa nachádza Goathland Station, teda stanica Goathland, ktorá slúžila ako kulisa pre fiktívnu železničnú stanicu v Rokville. V dedine Goathland sa natáčala tiež britská policajná dráma Heartbeat z roku 1992.

Christ Church College na Oxfordskej univerzite

Súčasťou univerzitných internátov Christ Church je veľká hala (the Hall), ktorá bola do roku 1870 považovaná za najväčšiu v Oxforde. Jej renesančná veľkoleposť pritiahla záujem tvorcov filmov o Harrym Potterovi a prinútila ich postaviť jej repliku v londýnskych štúdiách. Aj Bodleyova knižnica, hlavná študijná knižnica Oxfordskej univerzity, filmárom poslúžila, a síce ako interiér Rockfortskej knižnice.

Black Park

Black Park sa nachádza v grófstve Buckinghamshire v južnom Anglicku. Práve tu bola postavená Hagridova búda, ktorú už poznáme z filmu Harry Potter a Kameň mudrcov (2001). Miesto slúžilo na natáčanie scény, kde Hagrid prezrádza Harrymu, Ronovi a Hermione, ako možno pomocou hudby uspať trojhlavého psa Chlpáčika.

Hrad Alnwick

Hrad Alnwick si zahral Čarodejnícku školu v Rockforte v prvých dvoch filmoch. K scénam tu natočeným patrí napr. Harryho prvá lekcia v metlobale alebo núdzové pristátie lietajúceho Fordu Anglia.

Lacockské opátstvo

Niektoré interiérové sekvencie z filmu Harry Potter a Tajomná komnata boli natočené v Lacockskom opátstve, vrátane tej, kde Harry vyjde z pracovne profesora Lockharta po odpykaní trestu a počuje baziliskov hlas vychádzajúci zo stien. Natáčali sa tu tiež scény pre film Harry Potter a Polovičný princ.

Katedrála v Durhame

Scéna, kde Harry kráča snehom so sovou Hedvigou, ktorá následne vzlieta nad Rockfort, sa natáčala v priestoroch kláštorov Durhamskej katedrály. Harry a jeho priatelia sa potom do Durhamu vrátili v druhom dieli, konkrétne v učebni, kde prebiehala výučba premeny zvierat v poháre na vodu.

Gloucesterská katedrála

Veľký kláštor v Gloucesteri sa stal dejiskom mnohých scén z Potterovských filmov. Napr. tej, kde na dievčenské toalety vnikol troll. Postupoval pozdĺž severnej strany kláštora, zatiaľ čo Harry a Ron sa ukrývali v lavatóriu (umyvárni) za rohom. Súčasťou kláštora je aj východná stena na konci severného chodníka, na ktorom sa v druhom filme objavili krvou písané slová "Tajomná komnata bola otvorená". Len pár krokov odtiaľ, smerom na východ, Umrnčaná Myrta vytopila kúpeľňu.

Objavte ďalšie známe miesta! Vydajte sa po stopách Harryho Pottera…

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.