Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mesto Ptuj ponúka okrem iného aj najväčší termálny park v Slovinsku

V západnej časti Slovinska, v oblasti nazývanej Dolné Štajersko, leží jedno z najstarších osídlení dnešnej Slovinskej republiky. História mesta Ptuj sa datuje od doby kamennej, ale najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 69 nášho letopočtu, kedy bol v meste Ptuj zvolený cisár Vespasianus. Neskôr mesto slúžilo ako základňa 13. rímskej légie a žilo tu okolo 40 000 obyvateľov. Roky najväčšieho rozkvetu ukončili nájazdy kmeňa Hunov v roku 450 a Ptuj už nikdy nepoznal taký rozmach ako za Rimanov. Dnes v meste žije asi 18 000 obyvateľov a slávnu históriu pripomínajú už iba expozície múzeí a zachovalé pamiatky.

Historické centrum mesta Ptuj s kľukatými uličkami a starými kamennými domami je pamiatkovo chránené. Rozprestiera sa pod Hradným vrchom, na ktorom sa týči Ptujský hrad z 10. storočia. Skvostné arkádovité nádvorie vám môže pripomínať české hrady a zámky. Z mohutných hradieb je krásny výhľad na mesto, rieku Dráva a ďaleké nížiny v jej okolí. V interiéroch hradu nezabudnite navštíviť aj regionálne múzeum s expozíciami venovanými slovinskej ľudovej kultúre.

Mihael Grmek

Keď opustíte hrad, vydajte sa do historického centra mesta. Na námestí Slovenski trg stojí pôvodne románsky kostol sv. Juraja založený v 12. storočí. Neskôr dostal gotickú podobu, z ktorej sa zachovala krížová klenba a predovšetkým dominanta kostola – krídlový oltár z 15. storočia. Pred kostolom potom nájdete Orfeov pamätník, čo je rímsky hrob z 2. storočia, ktorý v stredoveku slúžil ako pranier. Zďaleka najfotografovanejším miestom v meste je Prešenerova ulica s radmi malebných stredovekých domčekov. Deň môžete zakončiť s pohárom lahodného vína v jednej z miestnych pivníc. Vinárstvo sa v okolí mesta Ptuj začalo rozvíjať v 19. storočí, a dnes už tak mnohé pivnice ukrývajú skutočne mnohoročné poklady.

Peter buck

Obrovský termálny raj

Mesto Ptuj okrem bohatej histórie a pamätihodností ponúka ešte jednu perlu – termálne kúpele. A nie sú to len tak hocijaké kúpele. Ptuj sa totiž môže pýšiť vôbec najväčším termálnym parkom v celom Slovinsku! A na čo sa môžete v takých kúpeloch tešiť?

V prvom rade je to krásne teplá termálna voda, ktorej prameň dosahuje teplotu 39°C. Liečivá voda je ideálna na problémy s reumou, neurologickými ťažkosťami, pohybovým ústrojenstvom aj poúrazovými komplikáciami. Vďaka tomu sú termálne kúpele v Ptuji veľmi obľúbené aj medzi športovcami, ktorí sem jazdia liečiť svoje svalové zranenia a podobné problémy.

O blahodarnosti miestnych prameňov vedeli už starí Rimania, keď práve tu nechali pred dvoma tisíckami rokov vybudovať vlastné rímske kúpele. Aj keď súčasný termálny park zazrel svetlo sveta iba pred asi 35 rokmi, je to možno práve onen duch dlhovekosti, vďaka ktorému sa tunajšie horúce pramene tešia veľkej obľube aj dnes.

A ak to ni je dlhovekosťou, potom je to s najvyššou pravdepodobnosťou vec iná – úžasný vodný svet plný tobogánov, bazénov s umelými vlnami, riečnym prúdom či detskými bazénikmi. V ptujskom vodnom parku sa nachádza celkom 12 vnútorných a vonkajších bazénov, ktorých celková plocha činí až 4 200 m2. Zaujímavosťou je napríklad už spomínaný bazén s pozvoľným vstupom, na ktorého hladine sa v pravidelných intervaloch roztancuje veľké vlnobytie, alebo plavecký bazén olympijskej veľkosti so skokanskou vežou. Veľmi obľúbené sú aj tobogány všetkých tvarov a náročností či divoká rieka, ktorú je možné splavovať aj na nafukovacom člne.

Ak zatúžite po troche pokoja a patričnej relaxácie, je tu pre vás úžasný svet wellness, ktorý sa nachádza vo vnútornej budove. Vyskúšať môžete najrôznejšie druhy sauny – napríklad tureckú, aromaterapeutickú alebo tradičnú fínsku. Zaujímavým zážitkom, ktorý polohu mesta Ptuj nezaprie, môže byť aj saunovanie vo vinárskom sude. Celý saunový svet môžete navštíviť vrámci vstupenky do celého termálneho parku, za príplatok si potom môžete užiť aj niektorú z množstva ponúkaných masáží.

07.09.2017 Leona Tomšů

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.