Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mesto Carcassonne - dokonalý stredoveký klenot

Umelecká inštalácia v Carcassonne

Umelecká inštalácia v Carcassonne

Možno ste nedávno zaznamenali rozruch, ktorý vznikol okolo umeleckej inštalácie, umiestnenej na steny stredovekého hradu v Carcassonne. Miestni obyvatelia aj turisti považujú jasne žlté sústredné kruhy, vyrobené z hliníka za nevkusné. Svoj účel však tento počin splnil dokonale. Upozornil na dvadsiate výročie zápisu tejto unikátnej juhofrancúzskej pamiatky na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. A zatiaľ čo kontroverzné umelecké dielo bude zdobiť múry hradu len do konca septembra, stredoveký klenot bude tešiť ešte mnoho generácií návštevníkov.

Carcassonne je stredoveké opevnené mesto, ležiace na juhu Francúzska. Radí sa medzi najzachovalejšie pevnostné mestá v Európe. Prvé známky osídlenia boli na mieste dnešného mesta zaznamenané už v 6. storočí pr. N.l. Vtedy sa tu usídlili iberskí Kelti. O niekoľko storočí neskôr tu iný keltský kmeň založil galské oppidum. Toto miesto sa stalo dôležitým obchodným uzlom, obzvlášť v rímskych dobách. Rimania si tu postavili prvé opevnenie na obranu mesta pred nepriateľskými kmeňmi. Rimania ovládali územie okolo mesta až do polovice 5. storočia. Potom padlo do rúk Gótov. V 8. storočí obsadili mesto Arabi. Roku 759 je s pomocou západogótských kmeňov zapudil franský kráľ Pipin Krátky.

Carcassonne

Carcassonne

Po smrti kráľa Karola Veľkého započalo delenie Franskej ríše a mesto patrilo až do roku 1 209 rodu Trencavelom. V priebehu ich vlády dosiahlo Carcassonne nebývalého rozkvetu. Gróf z Trencavelu nechal na najvyššom kopci, týčiacom sa nad mestom, postaviť opevnený zámok. Od zvyšku opevnenia ho oddeľovala suchá priekopa, chránený piatimi vežami. Prístup bol chránený ešte dvomi padacími mrežami a kovanou bránou. V nasledujúcich rokoch bolo opevnenie podrobené mnohým skúškam a roku 1240 pripadlo mesto francúzskemu kráľovi a stalo sa základným prvkom obranného systému južných hraníc Francúzska. Počas nasledujúcich dvoch storočí získalo mesto svoju súčasnú podobu.

Zaujímavá je aj legenda o pomenovaní mesta. Opevnené mesto obliehal, podľa povesti, už niekoľko rokov Karol Veľký. Obyvateľom už zúfalo dochádzali zásoby a zdalo sa, že jediným východiskom je kapitulácia. Hradná pani Carcas sa však uchýlila ku ľsti a z posledných zvyškov jedla vykŕmila prasa. To potom zhodila z hradieb priamo pred Karola Veľkého. Vyčerpaní vojaci nadobudli dojem, že mesto má ešte dostatok zásob a dali sa na ústup. Pani Carcas z radosti nad víťazstvom nechala rozoznieť všetky zvony v meste. Utekajúci vojaci sklamane poznamenali madam Carcas zvoní - Dame Carsas Sonne.

Opevnené Carcassonne

Opevnené Carcassonne

Dnešné návštevníci môžu s údivom obdivovať dokonalý obranný systém mesta. Má 52 veží a takmer 3 km silných kamenných múrov. A čo by ste počas návštevy tohto jedinečného mesta určite nemali minúť?

Château Comtal

Skutočné srdce Carcassonne. Opevnený stredoveký hrad zo 12. storočia hrdo čnie zo skalnatého ostrohu, v najvyššom bode mesta. Hrad sa skladá z dvoch jednopodlažných budov, v ktorých dominuje štvorcová veža a nádvorie uzavretá palisádami na východnej strane. Hrad bol v priebehu storočí mnohokrát rekonštruovaný. Najstaršie časti hradu možno vidieť z dnešného nádvoria a sú prevažne stredoveké. Hlavný vchod hradu je na konci kamenného mosta, vedúceho cez suchú priekopa. Po zaplatení vstupného poplatku môžete navštíviť múzeum, mapujúce históriu mesta či výstavu stredovekých zbraní. Ak sa rozhodnete navštíviť hrad v priebehu letnej sezóny, potom počítajte s dlhšími frontami. Ideálne je privstať si a zaradiť sa do fronty pred začiatkom prevádzkovej doby. Pokladne sa otvárajú každý deň o 09:30.

Château Comtal, Carcassonne

Château Comtal, Carcassonne

Starý most

Práve tu môžete zaobstarať tie najkrajšie panoramatické zábery stredovekého mesta. Most kedysi býval jediným spojovacím miestom medzi hornou a dolnou časťou mesta.

Starý most v Carcassonne

Starý most v Carcassonne

Bazilika Saint Nazaire

Tento svätostánok, postavený v 11. storočí, je po práve považovaný za najkrajší svojho druhu vo Francúzsku. Dokonalý mix románskeho a gotického umenia spolu s pestrofarebnými vitrážami vám dozaista učaruje.

Bazilika Saint Nazaire v Carcassonne

Bazilika Saint Nazaire v Carcassonne

Námestie Carnot

Očarujúce námestíčko, lemované štýlovými kaviarničkami je výborným východiskovým bodom pre prechádzky krivolakými uličkami. Malebné obchodíky ponúkajú remeselné výrobky aj viac či menej vkusné suveníry. Vynikajúcu atmosféru majú aj farmárske trhy, ktoré sa konajú každý utorok, štvrtok a sobotu. Prechádzku môžete zakončiť v niektorej z mnohých reštaurácií. Miestnou špecialitou je bezpochyby kaloricky výdatná zmes bielych fazúľ a mäsa zvaná cassoulet.

Uličky mesta Carcassonne

Uličky mesta Carcassonne

Večerné kultúrne festivaly

Až s príchodom noci dostáva mesto tu pravú romantickú atmosféru. Pôsobivé nasvietenie dá vyniknúť všetkým architektonickým skvostom. V priebehu leta hosťuje Carcassonne celý rad kultúrnych podujatí. Tešiť sa môžete na tanečné vystúpenie, šermiarske exhibície, operu, predstavenie moderného cirkusu aj koncerty medzinárodných umelcov. To všetko sa koná v obrovskom amfiteátri, priamo vo vnútri pevnosti. Dlhoročnú tradíciu majú tiež turnaje rytierov na mestských hradbách.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.