Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Malý sprievodca Kutnou Horou

© Simona Michálková

Kutná Hora, mesto v Stredočeskom kraji, je významnou pamiatkovou rezerváciou, zapísanou na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Sú s ňou spojené mnohé osobnosti, ako Karel Havlíček Borovský, ktorý tu vydával svoj časopis Slovan</ em>, a samozrejme tiež Josef Kajetán Tyl, ktorý sa tu narodil. Pri svojom štúdiu som sa zamerala na českú literatúru 19. storočia, takže som sa o návštevu mesta, v ktorom pôsobilo toľko nadaných vzdelancov, rozhodne nemohla pripraviť. Kutná Hora ale poteší každého turistu. Okrem pôsobivej histórie vás totiž môže nadchnúť malebným okolím a množstvom kultúrnych pamiatok.

Chrám sv. Barbory

Symbolom Kutnej Hory a jej zrejme najznámejšou pamätihodnosťou je chrám sv. Barbory, neskoro gotický klenot, ktorý pôsobí vznešene vo dne a možno ešte vznešenejšie v noci, kedy býva krásne osvetlený. Interiér vo mne vzbudzoval pokoru a úžas svojou nádherou i temnými zákutiami. Priestranstvo pred chrámom zdobia upravené riadky kvetín.

Chrám sv. Barbory a Jezuitská kolej

Chrám sv. Barbory a Jezuitská kolej

Jezuitská kolej (GASK)

Každá druhá pohľadnice z Kutnej Hory zobrazuje buď chrám sv. Barbory, alebo Jezuitskú kolej. Tá je toho času sídlom GASK čiže Galéria Stredočeského kraja. Táto inštitúcia sa zameriava predovšetkým na výtvarné umenie 20. a 21. storočia. Avšak nielen umením žije turista, a preto si neváhajte odpočinúť od kultúry v priľahlých záhradách.

Jezuitská kolej, v pozadí Chrám sv. Barbory

Jezuitská kolej, v pozadí Chrám sv. Barbory © Simona Michálková

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie a sv. Jána Krstiteľa

Táto unikátna katedrála, postavená medzi rokmi 1290 a 1320, patrí k najstarším častiam mesta. Jedinci, ktorých duša prahne po umení, tú nájdu pravý raj. Môžu si pozrieť obrazy P. Brandla, J. K. Lišku ad. Skutočným pokladom chrámu je originál gotické Sedlecká monštrancia, ukrytý v pokladnici.

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie

Kostnice

Ďalším miestom, vďaka ktorému je Kutná Hora vyhľadávaným cieľom turistov, je tunajšia kostnica. Podzemná kaplnka, patriaca k cintorínskemu kostolu Všetkých svätých, je doslova napchaté ľudskými ostatkami. Zaujímavo rozvešané kosti a vystavené lebky dodávajú interiéru nádych tajomného, hoci trocha morbídneho kúzla. Prehliadka kostrovej výzdoby vo mne zanechala naozaj silný dojem.

Kostnice, Kutná Hora

Kostnice, Kutná Hora

strieborná baňa

Kutná Hora je mestom striebra. Na Hrádku, kde pôvodne bývalo opevnenie, v súčasnosti sídli České múzeum striebra, ponúkajúca záujemcom prehliadku stredovekého bane. Oblečte sa do bieleho plášťa, nasaďte si ochrannú helmu a vezmite baterku! Cesta dole je temná, uzučká a príjemne strašidelná. Prinesie vám nevšedný zážitok a ďalšiu možnosť, ako mesto spoznať zase trochu inak.

Tylovo divadlo

Historická budova je rovnako ako mnoho iných miest v meste neodmysliteľne spätá s postavou už spomenutého českého dramatika J. K. Tyla, autora veľkého množstva bájok a rozprávkových divadelných hier, z ktorých menujme napr. Obľúbeného Strakonického dudákači preslávenou Fidlovačku. Tyl ako prvý vystúpil na verejnosť s myšlienkou postaviť v Kutnej Hore samostatné divadlo. Jeho stavba bola však začala až v roku 1931. Teraz je dôležitým centrom miestneho kultúrneho diania.

O významných miestach v Kutnej Hore, ktorá bezpochyby stojí za návštevu, by sa dalo napísať mnohé. Len tých dôstojných kostolov, čo tu je! Kostol sv. Jakuba, kostol sv. Jána Nepomuckého, kostol Najsvätejšej Trojice ... O vašu pozornosť bude bojovať celá plejáda atraktívnych stavieb s veľkou historickou hodnotou, či už to bude Kamenný dom s bohato zdobeným priečelím, bývalý cisterciánsky kláštor alebo niekdajšia kráľovská mincovňa a palác Vlašský dvor. Kam sa vydáte, tam narazíte na niečo úžasné! A preto si nenechajte ujsť výlet do Kutnej Hory. Za jeden jeden deň tu nazbierate hromadu pekných spomienok.

Nočne osvetlená Kutná Hora

Nočne osvetlená Kutná Hora © Simona Michálková

A malý tip na záver!! Kúpte si výhodnú kombinovanú vstupenku do kutnohorských chrámov. Špeciálne trojvstupenka vám zaistí prístup do chrámu sv. Barbory, do katedrály Nanebovzatia Panny Márie a sv. Jána Krstiteľa a navyše ešte do kostola Všetkých svätých s kostnicou. Cena pre dospelú osobu činí 185 Kč. Znížené vstupné 130 kč sa vzťahuje na seniorov od 65 rokov a študentov medzi 15 a 26 rokmi. Vedľa toho je k dispozícii aj tzv. Čtyřvstupenka, ktoré okrem uvedených miest sprístupní návštevníkovi tiež Galériu Stredočeského kraja. Základná cena tejto vstupenky je 305 Kč, znížená 210 Kč. Kombinované vstupenky zoženiete v jednotlivých pamiatkach alebo na informačných centrách v Sedlci a pri chráme sv. Barbory.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.