Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Maďarské mestečko Körmend – wellness, príroda aj história

Jazero Balaton

Jazero Balaton

S novým rokom prichádzajú aj nové zážitky, na ktoré sa môžete tešiť, na ktoré sa môžete tešiť. Ak ste si ešte nevybrali kam sa pozrieť, radi vám dáme jeden perfektný tip, za ktorým navyše nemusíte ísť ďaleko – miesto plné pokoja, relaxu a krásnej prírody leží v Maďarsku, len 130 kilometrov od slovenských hraníc.

Mesto Körmend patrí medzi jeden z najvýznamnejších železničných uzlov v Maďarsku, vlakom sa odtiaľto dostanete pohodlne takmer kamkoľvek. A že je z čoho vyberať! V okolí sa vyskytuje hneď niekoľko možností, ako tráviť voľný čas – v blízkosti sa nachádza napríklad jazero Balaton, národný park Őrségi alebo najstaršie maďarské mesto.

Cestujte po pamiatkach

Vyhraďte si čas na návštevu centra mesta a rozhodne nebudete ľutovať – za pozretie tu stojí mnoho miest, ktoré vás určite oslovia svojím historickým nádychom. Hlavnou dominantou je bezpochyby Batthyányho zámok, ku ktorému sa viaže veľmi pestrá história. Stavba je pomenovaná po rode Batthyányovcov, ktorý tu žil dlhé roky a zámku dal nový vzhľad v barokovom štýle. Na renovácii sa podieľalo hneď niekoľko talianskych majstrov. Dnes sa táto veľkolepá stavba delí na viaceré časti, užiť si tu môžete prehliadku, náhľad do histórie a aj príjemný spánok, pretože jedna časť bola upravená na exkluzívny hotel.

Batthyányho zámok

Batthyányho zámok Balla Béla

Pátrať po histórií zámku môžete hneď v niekoľkých múzeách priamo v objekte. Prezradia vám veľa napríklad o židovskej populácii, ktorá predtým tvorila pomerne veľkú časť miestneho obyvateľstva, o doktorovi Batthyányovi, ktorý bol prezývaný liečiteľom chudobných a bol vyhlásený za svätého, alebo o výrobe obuvi v Uhorsku. Celú prehliadku potom môžete zakončiť prechádzkou v zámockom parčíku v anglickom štýle. Neďaleko tohto komplexu leží ešte kúpeľné mesto Sárvár s Platanovým parkom plným vzácných rastlín.

Batthyányho zámok z vtáčej perspektívy

Batthyányho zámok z vtáčej perspektívy

Mjus Resort & Thermal Park - bývajte prepychovo

Bývanie v zámockých komnatách nemusí byť snom každého z nás, v meste Körmendy sa dá zohnať aj iné krásne ubytovanie. Odporúčať môžeme napríklad štvorhviezdičkový hotel MJUS Resort & Thermal Park **** , ktorý je vďaka svojej polohe ideálny na výlety do širokého okolia. Izby sú zariadené veľmi elegantne, disponujú vlastným sociálnym zariadením, klimatizáciou, trezorom, minibarom, LCD televízorom. V hotelovej reštaurácii vám príjemný personál rád predstaví pestrú ponuku nielen maďarských špecialít, ale aj toho najlepšieho z talianskej kuchyne. Bezplatné Wi-Fi pripojenie a denné upratovanie na každej izbe je samozrejmosťou.

Izba hotela Mjus Resort & Thermal Park

Izba hotela Mjus Resort & Thermal Park

Tento prepychový rezort bol otvorený v júli minulého roka a ponúka tak nielen moderne zariadené ubytovanie, ale aj veľmi kvalitné wellness služby. Vyberať si môžete hneď z piatich vnútorných bazénov – jaskynný, detský, so šmýkačkou, relaxačný a bazén s prechodom do vonkajšieho komplexu. Z ďalších služieb spomeňme dve jacuzzi vírivky, dve fínske sauny, turecké a rímske kúpele, bio saunu, alebo Kneippov chodník – vodoliečebné procedúry, ktoré napomáhajú k lepšiemu prekrveniu nôh metódou striedania teplej a studenej vody. Mimo to môžete využiť aj iné typy voľnočasových aktivít – k dispozícii vám bude fitnescentrum, bowlingová dráha, či vonkajší bazén so šmykľavkami. Ide tak o miesto vhodné aj pre pobyt rodín s deťmi, ktoré sa môžu ubytovať v rodinných izbách.

Jaskynný bazén hotela Mjus Resort

Jaskynný bazén hotela Mjus Resort

Őrség Nemzeti Park

Po bohatej exkurzii do miestnej histórie iste príde vhod trocha krásnej prírody a čerstvého vzduchu. Najmladší národný park Őrség Nemzeti ponúka toto všetko a oveľa viac! Mierne kopcovitá krajina s veľkým množstvom vodných tokov ponúka úročiško pre viac ako 1 500 rôznych druhov motýľov, kobylky, lúčne koníky a vzácne chrobáky.

Kvôli neúrodnej pôde sa tu nedarilo poľnohospodárstvu, namiesto toho tu bolo vysadené veľké množstvo lesov. Málo priepustné podložie umožnilo vznik mokradí, bažín a rašelinísk. Okrem drevín a bohatej fauny sa pokocháte aj pohľadom na vzácne rastliny, ktoré rastú na celom území. Medzi pýchu patrí niekoľko druhov mäsožravých rastlín a rôzne druhy orchideí.

Örségi Nemzeti Park

Örségi Nemzeti Park

Najstaršie mesto Maďarska

Na záver sa z najmladšieho národného parku môžeme presunúť do najstaršieho maďarského mesta, ktorým je Szombathely. Založené bolo v roku 43 po Kristovi a do dnešných dní je vo veľkom vyhľadávané turistami predovšetkým z okolitých krajín. Aj tu nájdeme mnoho zaujímavých pamiatok akými sú kostoly, miestna katedrála s vysokou vežou, či Františkánsky kostol s mohutnou zvonicou, v ktorom sa okrem programu pre turistov konajú aj pravidelné bohoslužby. V strede mesta je Centrálne námestie s fontánou, ktoré je obklopené historickými budovami a mestskou radnicou.

Centrálne námestie s fontánou v Szombathely

Centrálne námestie s fontánou v Szombathely

Rozhodne si vyčleňte chvíľu na návštevu chrámu Isis, ktorý ukrýva pozostatky z doby, kedy bolo mesto súčasťou rímskej ríše. V dnešných dňoch je chrám po celkovej rekonštrukcii, pôvodné rímske prvky však zostali zachované. Vaše kroky môžu pokračovať ďalej, napríklad do neďalekého Arboréta. kde sa nachádza viac ako 3 000 druhov stromov a dychberúce rododendronové pole. Vďaka výhodnej polohe je väčšina týchto miest dobre dostupná aj autom, no spôsobov dopravy môžete využiť hneď niekoľko. Neváhajte ani chvíľku a naplánujte si vlastné poradie, v ktorom všetky krásy tohto miesta objavíte!

Chrám Isis v meste Szombathely

Chrám Isis v meste Szombathely Pan Peter12

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.