Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Máchovo jazero obklopujú povesti a zaujímavé miesta

Máchovo jazero

Máchovo jazero

Máchovo jazero je najväčším rybníkom Libereckého kraja a ôsmym najväčším v Českej republike. Dosahuje hĺbku 12 m, ale vstup do vody je pozvoľný. Určite aj preto je Mácháč vyhľadávaným turistickým cieľom. Bol založený v roku 1366 Karlom IV. Dnes je využívaný najmä na rekreáciu.

Čo o Máchovom jazere možno neviete

Názov Máchovo jazero sa vžil už koncom 19. storočia v súvislosti s tým, ako česká verejnosť vyzdvihovala pamiatku na Karla Hynka Máchu. Ten tu bol len celkovo šesťkrát, prvýkrát v roku 1832. Svoju najslávnejší Lyrickoepická skladbu Máj situoval práve sem, časť sa odohrávala aj na neďalekej zrúcanine hradu Bezděz. Na severnom brehu jazera by ste našli tzv. Jarmilinu skalu, kde hrdinka básne ukončila svoj život skokom do vody. Pomenovanie Máchovo jazero sa začalo používať oficiálne až mnoho rokov po povojnovom odsune Nemcov. K úradnému označeniu došlo v roku 1961.

Hrad Bezděz

Hrad Bezděz

Chránená príroda

Uprostred jazera sa nachádzajú ostrovčeky Myší zámok čiže Myšlín a Kachní ostrov. Na Myšlíne sa nachádzajú pozostatky pevnosti zo 14. storočia a vzťahuje sa k nemu povesť o diablovi, ktorý tadiaľto kedysi prenášal balvany z Jestřebí na Bezděz. Oba ostrovčeky údajne vznikli jeho pričinením, keď upustil obrovské balvany do rybníka. Myšlín aj Kachní ostrov sú neprístupné, pretože sa na nich rozkladajú ornitologické rezervácie. Ide o významné hniezdisko vodných vtákov. Vo východnej a severnej zátoke rybníka bola navyše zriadená národná prírodná pamiatka Swamp, ktorá mala slúžiť na ochranu zvyškov pôvodného rašeliniska.

Ostrovček v Máchovom jazere

Ostrovček v Máchovom jazere

Máchovo jazero = skvelé miesto na rekreáciu!

Okolie Máchovho jazera je posiate hotelmi, penziónmi a reštauráciami. Predovšetkým na severnom a severovýchodnom brehu nájdete množstvo kempov, pláží a chatových oblastí. Milovníci tanečnej hudby ocenia diskotéku Biely Kameň či festival elektronickej tanečnej hudby Mácháč. Ten sa koná každý rok na pláži autokempu Klůček. K tradičným kultúrnym a spoločenským podujatiam patria aj slávnosti s ľudovou zábavou, spojené s jarným otváraním jazera v Doksoch a s letným v Starých Splavoch.

Máchovo jazero slúži predovšetkým na rekreáci

Máchovo jazero slúži predovšetkým na rekreáci © Simona Michálková

V oblasti rybníka pochopiteľne patria k najobľúbenejším činnostiam vodné športy, ale aj cykloturistika či hubárčenie. Každú jar sa tu organizuje cyklus výletov "Máchovi v pätách" a sú organizované rôzne orientačné behy, zápasy v plážovom volejbale a nespočetné množstvo ďalších športových aj rekreačných aktivít, ktoré vás určite nadchnú. Verte, že ani v zime sa tu nebudete nudiť! Keď jazerné plocha zamrzne, využíva sa na korčuľovanie a hranie ľadového hokeja. Uvítajú ju aj bežkári. K dispozícii bývajú aj stánky s občerstvením.

V lete to na Macháči žije

V lete to na Macháči žije

Najobľúbenejšie turistické ciele v okolí Máchovho jazera

Máchovo jazero patrí spoločne s Kokořínskom medzi obľúbené miesta na letnú dovolenku ako u českých, tak aj zahraničných turistov. Oblasť nazývaná Máchov kraj zahŕňa okolie Českej Lípy, samotné jazero, Kokořínske údolie a Dubské Švýcarsko. Turistický región je bohatý na prírodné zaujímavosti, jaskyne, skalné mestá a útvary, rozhľadne a vyhliadky, zoologické a botanické záhrady, ale aj na hrady a zámky, cirkevné stavby, múzeá či galérie. Na svoje si tak príde skutočne každý, stačí len dobre hľadať.

Pri hrade Houska

Pri hrade Houska © Simona Michálková

Dominantou Máchovho kraja je bezpochyby hrad Bezděz, stojaci v diaľke nad jazerom ako tichá pripomienka básnikovho slávneho diela. V okolí však nájdeme zámkov a hradov neúrekom. Čo by kameňom dohodil je odtiaľ napr. malebný hrad Kokořín a o kúsok ďalej zas strašidelný hrad Houska, kde sa môžete pozrieť napríklad aj priamo do pekla. Z hradu Houska, ktorý Mácha tiež navštívil, je na Bezděz pomerne dobrý výhľad. Na zámkoch Lobeč a Nový Bernštejn sa môžete ubytovať aj na noc, čo je dozaista zaujímavý a nevšedný zážitok!

Hrad Kokořín

Hrad Kokořín

Z mnohých pôsobivých múzeí spomeňme aspoň Muzeum Čtyřlístek v Doksoch so stálou expozíciou o vývoji legendárneho komiksu a Pamätník Karla Hynka Máchu v budove Hospitálky v Doksoch, kde sa dozviete viac o živote a diele významného českého spisovateľa.

Náučné chodníky a cyklotrasy okolo Máchovho jazera

Kraj okolo jazera nabáda k pešej turistike aj k cyklistike. Terén je tu perfektný pre rodiny s deťmi a turistov každého veku aj rôzne športovej výkonnosti. Hustá sieť značených trás a cyklotrás disponuje radom reštaurácií a krčmičiek, takže si pri svojej ceste môžete urobiť prestávku na občerstvenie a celý výlet sa tak stane ešte príjemnejším. Samozrejmosťou je aj možnosť náhodného ubytovania v kempe či chatke pri ceste. Čo tak urobiť si cyklovýlet napríklad okolo zrúcaniny hrádku Vítkovec, po okolí Českej Lípy alebo proste len okolo Macháča? Náučným chodníkom vás môže previesť pokojne aj Čtyřlístek, ale ak vám to nepripadá dostatočne napínavé, čo takto chodník Peklo vedúci Pekelským údolím?

Pekelské údolie

Pekelské údolie

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.