Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lyžovanie vo Švajčiarskych Alpách

Čarovná príroda Švajčiarskych Álp

Čarovná príroda Švajčiarskych Álp

Čo vás napadne pri slove Švajčiarsko? Luxusné hodinky, bankovníctvo, čokoláda? Ak je to v prvom rade nádherná horská príroda, máme pre vás pár tipov, ako si užiť nezabudnuteľnú švajčiarsku lyžovačku v Alpách !

Prečo práve Švajčiarske Alpy?

Napríklad preto, že disponujú najmodernejším zázemím pre lyžovanie a mnohými technickými vymoženosťami, ako sú tunely či horské vláčiky. Svetovo najznámejšie lyžiarske strediská nájdete práve tu! Čo sa týka lyžovania, Švajčiarske Alpy sú konieckoncov rovnako kvalitné ako francúzske. Navyše ukrývajú poklady, ako je Eiger, najvýchodnejší vrchol horského masívu Jungfrau, alebo Matterhorn, jeden z najkrajších vrcholov sveta. Zažijete tu čarovnú atmosféru pôvodných horských dediniek, domčekov a kostolov. Výhodou je tiež to, že sa dohovoríte anglicky aj nemecky.

Lyžovanie vo Švajčiarsku

Lyžovanie vo Švajčiarsku

Lyžiarske strediská vo Švajčiarsku

Vo všetkých väčších lyžiarskych strediskách býva vďaka nadmorskej výške mimoriadné množstvo kvalitnej snehovej pokrývky. Švajčiarske Alpy sú preslávené aj vysokou úrovňou služieb. Veľmi dobrým lyžiarskym strediskám zodpovedajú často aj veľmi vysoké ceny. Aj menej majetní turisti však nájdu príjemné ubytovanie v malých strediskách, cenovo porovnateľných s rakúskymi. K dispozícii sú tak exkluzívne hotely, ako aj štýlové penzióny a jednoduché ubytovne.

Švajčiarske lyžiarske trate sa zvyčajne delia do piatich oblastí. Od západu na východ sú to Berner Oberland, Wallis, západošvajčiarske Alpy, centrálne Švajčiarsko, východné Švajčiarsko a kantón Graubünden. Jednou z najobľúbenejších oblastí je Berner Oberland s krásnou krajinou a širokou ponukou atraktívnych lyžiarskych terénov. Tunajšie trate, dlhé viac než 300 km, priťahujú najmä pokročilých a náročných lyžiarov.

Berner Oberland, Švajčiarske Alpy

Berner Oberland, Švajčiarske Alpy

Najbližším lyžiarskym strediskom Švajčiarska z Bratislavy je Samnaun (700 km, sedem hodín jazdy) alebo Oberes Toggenburg (750 km, osem hodín jazdy). Naopak najvzdialenejší skiareál Švajčiarska z Bratislavy je Val d'Hérens (1150 km, dvanásť hodín jazdy), či Saas Fee (1050 km, jedenásť a pol hodín jazdy).

Saas Fee, Švajčiarsko

Saas Fee, Švajčiarsko

Vo švajčiarskych Alpách nájdete zo všetkého niečo. Skúsených lyžiarov nadchne prominentný St. Moritz, preslávený Zermatt alebo napríklad Davos, Samnaun, Jungfrau či extrémne zjazdovky vo Verbiere. Pohodové rodinné lyžovanie si zas užijete v Savognin, Aletsch, Obertoggenburg alebo v Arosa, ktorá je skvelým tipom aj pre úplných začiatočníkov, rovnako ako napríklad Villars.

Letné lyžovanie vo Švajčiarsku

Mnohé švajčiarske ľadovce sú v prevádzke aj v letnom období, napr. Klein Matterhorn v stredisku Zermatt, ktoré je známe ako "miesto bez áut". Jedinými povolenými dopravnými prostriedkami sú tu lanovky a horské vláčiky. Do Zermattu láka návštevníkov okrem možnosti celoročného lyžovania taktiež luxus a nespočet turistických chodníkov s množstvom horských krčmičiek.

Letná sezóna v Zermatt Ski Paradise

Letná sezóna v Zermatt Ski Paradise

Ďalším ľadovcom, ktorý by sme nemali zabudnúť, je Les Diablerets v juhozápadnej časti Švajčiarska vo Freiburských Alpách. Má k dispozícii tri vleky, jednu sedačku a šesť modrých zjazdoviek. Letný areál je vhodný najmä pre snowboarding.

Ľadovec Mont Fort (Verbier), nachádzajúci sa v stredisku štyroch údolí Les Quates Valléss, leží na pomerne strmom svahu, čo umožňuje kvalitné jarné aj letné lyžovanie. Tunajšia čierna zjazdovka je skôr pre profesionálov, pod ňou sa však nachádza miernejšia modrá a červená.

Možnosť letného lyžovania ponúka napríklad aj mestečko Engelberg. Zo štítu Titlis, ktorý sa týči nad ním, vedie najdlhšia trať v oblasti centrálneho Švajčiarska.

Rotujúca lanovka na Titlis

Rotujúca lanovka na Titlis

Rovnako aj ľadovec Plaine Morte (Crans Montana) umožňuje lyžiarom, snowboardistom a bežkárom, aby sa tu na troch lyžiarskych vlekoch a jednej bežeckej trati zabávali aj počas leta.

Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek miestne lyžiarske stredisko, vedzte, že švajčiarske Alpy vás uchvátia svojou eleganciou, romantickými dedinkami, úžasnou krajinou aj veľkolepými výhľadmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.