Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lüneburgské vresovisko – skrytý poklad Nemecka

Lüneburgské vresovisko

Lüneburgské vresovisko

Lüneburgské vresovisko je veľkoplošné chránené územie, ktoré neslúži iba na vedecký výskum a ochranu prírody, ale aj na osvetu a rekreáciu. Tento ukrytý klenot Nemecka nie je pre našinca príliš známy, vedzte však, že ho každoročne navštívia takmer štyri milióny turistov. Sezóna tu vrcholí v auguste a v septembri, kedy sú vresy v najväčšom rozkvete. Právom sú prirovnávané k francúzskej Provence. V prírodnom parku sa nachádza rovnomenná prírodná rezervácia.

Prírodný park Lüneburgské vresovisko

Ide o jeden z prvých 105 prírodných parkov v Nemecku. Rovnako ako iné podobné parky sa aj tento skladá prevažne z krajiny a prírodných rezervácií a je vďaka svojim atraktívnym podmienkam vhodný aj na rekreáciu. Je vyvýjaná snaha o zachovanie rovnováhy medzi nedotknutou prírodou, hospodárskou prosperitou a vysokou kvalitou tunajšieho života. Lüneburgský prírodný park je dnes jedným z najväčších a najznámejších svojho druhu. Má rozlohu asi 107 tisíc hektárov a ukrýva najväčšiu súvislú plochu vresovísk v strednej Európe. Vresoviská sa nachádzajú v prírodnej rezervácii Lüneburg Heide v samotnom srdci prírodného parku. Močiare, starobylé lesy, potoky, rieky, ale aj staré hospodárske budovy a domy so slamenými strechami sú hodné ochrany. Na území parku sa nesmú používať motorové vozidlá, turisti tak majú záruku, že si užijú pokojný a pohodový peší alebo cyklistický výlet. Vďaka nenáročnému terénu je jazda na bicykli vhodná aj pre seniorov a rodiny s deťmi. Je tiež možné prejsť sa tu na koni či povoze.

Odpočívadlo na území Lüneburgského vresoviska

Odpočívadlo na území Lüneburgského vresoviska

Park ponúka množstvo zaujímavých aktivít a zábavy!

Na území Lüneburgských vresovísk nájdete aj rozsiahly zvierací park, v ktorom žije viac než 1200 zvierat. Návštevníci si tak môžu prezrieť napr. Divoké ovce, ktorých mäso je vyhľadávanou lahôdkou. Zvierací park je prístupný od 1. marca každý deň do 19:00.

Ovce na Lüneburgských vresoviskách

Ovce na Lüneburgských vresoviskách

Nemecko je známe množstvom zábavných parkov, v oblasti Lünebugrských vresovísk sa ich nachádza celkom desať, od klasických až po netradičné vtáčie. Adrenalínové zážitky na horských dráhach a viac než päťdesiat ďalších atrakcií si môžte dopriať v zábavnom parku Heide Park v Soltau.

Milovníci lezenia určite ocenia aj lanové centrá pri jazere Lopausee a v Scharnebeck. Centrum pri jazere Lopausse ponúka šesť trás s množstvom prekážok a výstupov do výšky až osemnásť metrov. Vďaka výhodnej polohe si môžete užiť aj mnohé vodné športy alebo sa naučiť stavať plť. Druhé centrum v bukových lesoch ponúka sedemdesiat prekážok a výstupy do výšky pätnásť metrov.

Kadiaľ k Lüneburgskému vresovisku

Lüneburgské vresovisko leží v Dolnom Sasku, približne 30 km od mesta Lüneburgu, medzi riekami Aller a Labe. Je súčasťou Severonemeckej nížiny. Prírodný park sa rozkladá v mestskom trojuholníku tvorenom mestami Hamburg, Brémy a Hannover. Tiahne sa od mesta Buchholz na severe až k Soltau na juhu a ku Schneverdingenu na západe, a ďalej k hraniciam mesta Lüneburg na východe. Dnes zahŕňa časti troch okresov, Lüneburg, Harburg a Heidekreis. Z Bratislavy je vresovisko vzdialené približne 830 km.

Mesto Lüneburg

Mesto Lüneburg

Park pokrýva územie, na ktorom sa nachádza tridsaťpäť obcí, a na jeho hraniciach žije asi 100 000 ľudí. Do februára 2007 bol zhodný s rovnomennou rezerváciou a tvoril tak jeden z najmenších prírodných parkov v Nemecku. Hranice parku boli následne rozšírené a dnes tak zahrňuje až štyrikrát väčšie územie. Pre návštevníkov Lüneburgského vresoviska je pripravených sedem náučných chodníkov v dĺžke od 1,5 do 7,2 km. Informačné a vzdelávacie strediská sa nachádzajú v šiestich historických budovách.

Chodník Lüneburgským vresoviskom

Chodník Lüneburgským vresoviskom

Vyrazte na výlet do Lüneburgských vresovísk! Pokocháte sa krásnou a čistou prírodou, spoznáte nemeckú verziu Provence, zažijete veľa zábavy a odnesiete si odtiaľto množstvo príjemných spomienok.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.