Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lednicko-valtický areál, perla južnej Moravy

Majestátne zámky obklopené rozľahlými záhradami sú od roku 1996 súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jedinečný klenot Juhomoravského kraja láka na koberce kvetov, zlatisté polia a zelenkavé lesy, skrátka na krásnu romantickú krajinu, ktorú naviac ešte zdobia rybníky s leknami. Pozdĺž upravených ciest okúzľuje okoloidúcich rad vznešených stavieb. Celý ten pôvabný areál, v ktorom sa história a architektúra snúbi s prírodou, stvoril rod Lichtenštajnovcov.

Rozprávkový zámok v Lednici

Jedným z miest, ktoré by ste rozhodne mali navštíviť, je Lednice a jej dominanta – zámok obklopený parkoms minaretom a Janohradom. Zámok slúžil Lichtenštejnům ako rekreačné sídlo, kam jazdili na leto. Reprezentačný sály na prízemí boli určené pre priateľov a hostí, dnes je to prvý prehliadkový okruh. Prvé poschodie zariadené na obývanie predstavuje druhý prehliadkový okruh, nazvaný "kniežacie apartmány". V ďalšom poschodí mali svoj priestor deti. V súčasnosti je tam tretí okruh - obrazová galéria.

Zámok Lednice

Zámok Lednice

V lednickom parku, približne 2 km severne od zámku, stojí unikátna rozhľadňa Minaret. Vedú k nej dve cesty okolo rybníka. Na jednej z nich sa nachádzajú pozostatky akvaduktu. Po Dyji sem jazdia turistické loďky, po prašných cestách zase konský záprah. Minaret meria takmer 60 m a na jeho hornej časť vedie 302 schodov. Keď ich prekonáte, dočkáte sa pekného výhľadu na park, Pálavu, Biele Karpaty a dokonca aj na vrchol veže svatoštefanského dómu vo Viedni.

Minaret v Lednici

Minaret v Lednici

Spomínaný Janohrad (Alebo tiež Jánov hrad) stojí asi 4 km východne od Lednice. Dostanete sa k nemu po zelenej turistickej trase. Vyzerá ako stredoveká zrúcanina, ale pritom bol postavený začiatkom 19. storočia. Vnútri sa konajú svadby.

Janohrad

Janohrad

Čo ďalšie na vás v areáli lednického zámku čaká? Môžete sa ísť pozrieť napríklad na prehliadku dravcov. Lednicí prechádza červená trasa, ktorý vás zavedie na juh do Valtíc.

Barokový zámok vo Valticiach

Okrem kostola Nanebovzatia Panny Márie dominuje Valticiam ešte zámok s kaplou, ktorá sa využíva k hudobným produkciám. Prekrásny zámok slúžil Lichtenštejnom ako "rodinné sídlo" značných rozmerov. V štvorkrídlej budove sa nachádza cez sto veľkolepých miestností. Prehliadka celého sídla, vrátane parku a príjemnej vinárne v areáli, zaberie celé popoludnie. Prístupných je pritom iba sedemnásť miestností. Ich barokové a rokokové zariadenie vám však určite poskytne úplnú predstavu o živote bohatých šľachticov v 17. a 18. storočí.

Zámok Valtice

Zámok Valtice

Blízkosti Valtíc môžete ďalej navštíviť dve stavby Lednicko-valtického areálu: Kolonádu na Reistne a Rendez-vous. Kolonádu nájdete 2 km juhozápadne. Funguje ako vyhliadka prístupná počas návštevných hodín (jún-august od 10:00 do 17:00; v apríli, máji a septembri cez víkendy). Dostanete sa sem po červenej značke alebo autom. Zaparkovať možno 500 m od objektu.

Reistna

Reistna

Rendez-vous, nazývaný Dianin chrám, stojí 3 km severovýchodne od Valtíc. Mohutný empírový zámoček má tri poschodia a bol postavený roku 1812 Jánom I. z Lichtenštejna.

Rendez-vous

Rendez-vous

K Valticiam sa však upína pozornosť turistov nielen kvôli historickým skvostom, ale tiež kvôli vynikajúcemu vínu. Sídli tu Národné vinárske centrum prevádzkujúce verejnú degustačnú expozíciu Salón vín ČR.

Ďalšie zaujímavé miesta k videniu

V okolí Lednice a Valtíc je veľa atraktívnych miest k navštívení. Pokúste sa stihnúť aspoň niektorá z nich, trebárs Rybničný zámoček alebo Lovecký zámoček. Verejne prístupná je kaplnka sv. Huberta na červenej turistickej trase, asi 3 km severovýchodne od Valtíc. Zaujímavou stavbou je Nový dvor 3 km južne od Ledníc, bohužiaľ neprístupný pre verejnosť. V súčasnosti slúži k chovu koní. Ako vystrihnutý z romantickej rozprávky sa javí kaštieľ nazvaný Apollónov chrám.Jeho interiéry sú nanešťastie takisto neprístupné, ľúbivým zovňajškom však poteší každé oko. Menujme ešte aspoň Hraničný zámoček mimoriadnej architektonickej a historickej hodnoty, empírový zámoček Belveder a chrám troch Grácií, ktorému dala meno trojica sôch nahých krásavíc.

Chrám troch Grácií

Chrám troch Grácií

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.