Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lanzarote - malý ostrov s obrovským kúzlom

El Golfo, Lanzarote

El Golfo, Lanzarote

Ak už vás omrzeli klasické prímorské destinácie so zlatistým pieskom, tyrkysovým morom a všadeprítomnými palmami, skúste zmenu. Na najvýchodnejšom z Kanárskych ostrovov nájdete všetko, čo od takej dovolenky pri mori očakávate – neprídete tu o slnečné pláže ani krásne letoviská – avšak v prípade Lanzarote to bude všetko tak trochu „iné“.

Lanzarote sa totiž ako jeden z najstarších Kanárskych ostrovov dokázal počas 22 miliónov rokov svojej existencie sformovať do takej podoby, ktorá má málokde na svete obdobu. Charakteristická je preň vulkanická krajina, ktorá trochu neskrývane naznačuje, ako „rušno“ tu muselo v dobách vzniku ostrova asi byť. Veď stuhnuté lávové rieky, všadeprítomný šedý lávový štrk a pláže s čiernym lávovým pieskom sú toho dôkazom dodnes. Zdanlivo nehostinnú krajinu ale obýva početná fauna i flóra, ktorá si podmienky na ostrove nemôže vynachváliť. Znamenite sa tu darí aj poľnohospodárstvu a kapitolou samou o sebe sú tunajšie úrodné vinice, z ktorých vzniká výborné víno.

Vinice na Lanzarote

Vinice na Lanzarote

Naprieč Lanzarote autom aj autobusom

Ostrov, ktorý na svojej najdlhšej priamke meria 60 km, je vďaka svojej malej rozlohe pomerne ľahké spoznať napríklad aj počas týždennej dovolenky. Zaručene najjednoduchším spôsobom, ako sa na takú jazdu po ostrove vydať, je automobil, ktorý si môžete vypožičať napríklad hneď po pristátí na letisku v Arrecife. Ďalšou – hoci nie tak pohodlnou – možnosťou je autobusová doprava, ktorej linky zachádzajú takmer do každého mesta aj dediny na ostrove.

Naprieč Lanzarote autom aj autobusom

Naprieč Lanzarote autom aj autobusom

Počasie praje návšteve Lanzarote po celý rok

Celoročne veľmi príjemné podnebie, ktorým sú Kanárske ostrovy povestné, vládne samozrejme aj na Lanzarote. Vďaka tomu môžete na ostrov zavítať v ktoromkoľvek ročnom období a spoznávať ho tak prakticky kedykoľvek. Celý ostrov by sa dal – podľa turistických aj geografických špecifík – rozdeliť na dve hlavné časti: sever a juh. Kým sever ostrova je obľúbený predovšetkým pre svoje prírodné krásy, juh je zas navštevovaný hlavne pre svoje nádherné pláže a rezorty.

Či už vyhľadávate rušné destinácie, miesta s božským pokojom, alebo snáď od každého trošku, na Lanzarote budete spokojní. Dlhé pláže s perfektným zázemím tu striedajú odľahlé zátoky, na ktorých za celý deň nestretnete živú dušu; energické mestá s mnohými barmi a reštauráciami zas ospalé dedinky, v ktorých akoby čas spomalil.

Pláž Papagayo na Lanzarote

Pláž Papagayo na Lanzarote

A ktoré miesta by ste mali na Lanzarote navštíviť?

Ak sa tešíte na pohodovú dovolenku pri mori, potom sú tu pre vás obľúbené prázdninové letoviská na juhu a východe ostrova. Najväčším z nich je Puerto del Carmen, ktoré je preslávené nielen krásnymi plážami, ale aj neutíchajúcim nočným životom, ktorý tu strhne každého. Ďalším obľúbeným letoviskom je Playa Blanca. Hoci od Puerto del Carmen leží len asi 25 km, budete si tu pripadať snáď ako na inom ostrove. V kontraste k živému letovisku je totiž Playa Blanca aj napriek neustálemu rozvoju turistického ruchu stále pokojné stredisko, ktoré si obľúbi každý, kto vyhľadáva trochu pokoja. Tretím najznámejším letoviskom je Costa Teguise, ktorého hlavným atribútom je luxus. Práve prepychové služby, pláže s modrou vlajkou a bývanie na vysokej úrovni sú tým hlavným, čo do tohto strediska kúsok od Arrecife priťahuje turistov. Táto časť pobrežia je tiež veľmi obľúbená medzi surfermi, ktorí sem za dokonalými vlnami jazdia z celého sveta.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen

Ak máte v sebe – aj keď len trocha – dobrodružného ducha, rozhodne nezostávajte len pri mori. Lanzarote je príliš krásny ostrov na to, aby ste celú dovolenku preležali len na pláži. Po celom ostrove je nespočetné množstvo miest, ktoré len čakajú, až vás budú môcť očariť svojou krásou. Ak by ste mali navštíviť napríklad len jediné miesto na Lanzarote, potom by to rozhodne mal byť národný park Timanfaya. Jeho vulkanická krajina, ktorá bez preháňania vyzerá ako z povrchu Mesiaca, vás úplne dostane. Ostatne nebudete prvý, ani posledný – vďaka lunárnemu vzhľadu sa práve tu natáčalo veľa filmov z vesmírneho prostredia. Ďalšími nádhernými miestami, ktorá by ste mali navštíviť, sú unikátne, dodnes takmer nedotknuté, biosférické rezervácie La Geri, El Golfo alebo La Graciosa.

Národný park Timanfaya

Národný park Timanfaya

Za úchvatný vzhľad celého ostrova môžeme dodnes vďačiť lanzarotskému rodákovi, umelcovi, dizajnérovi, architektovi a envronmentalistovi César Manriquemu, ktorý sa v prvej polovici 20. storočia výrazne zaslúžil na tom, akú podobu si Lanzarote zachovalo do dnešnej doby. Vytvoril tu niekoľko centier umenia, kultúry a turizmu, ktoré jedinečným spôsobom poukazujú na kúzlo ostrova aj jeho obyvateľov.

Kaktusová záhrada Césara Manriqueho

Kaktusová záhrada Césara Manriqueho

01.09.2020 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.